Stupa na snagu novi kosovski Zakon o platama u javnom sektoru: Smanjene plate najvišim službenicima

plate zaposlenihIzvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran, izdanje od subote)

Zakon o platama u javnom sektoru povećaće budžet za plate za oko 120 miliona evra. S druge strane, razlika između plata i penzija i socijalne pomoći ostaje prilično velika.

Zakon o platama, koji stupa na snagu 1. decembra, regulisaće platu zaposlenima koji primaju plate iz državnog budžeta. Najviši koeficijent iznosiće 10, a najniži 1, dok će novčana vrednost koeficijenta za prvu godinu biti 239 evra.

Prema ovom zakonu, najvišu platu će imati predsednik Kosova koji će biti isplaćen po koeficijentu 10, dok će predsednik parlamenta, premijer i predsednik Ustavnog suda biti plaćeni koeficijentom 9.

Na osnovu predviđenog koeficijenta, predsedniku republike, Hašimu Tačiju će trenutna zarada od 2.672 evra biti umanjena na 2.390 evra. Takođe, sadašnji premijer, Ramuš Haradinaj, koji trenutno ima platu od 2950 evra, primaće prema novom zakonu platu po koeficijentu 9, što iznosi 2.151 evra mesečno (799 evra manja od trenutne plate).

Predsednik Skupštine Kosova i predsednik Ustavnog suda imaju isti koeficijent kao i predsednik Vlade. Trenutna plata predsednika Skupštine je 2.555 evra. Stupanjem na snagu novog zakona, on će imati platu od 2.151, što je za 404 evra manje od trenutne plate.

Za ministre je prema Zakonu o platama, predviđena zarada od 1.912 evra, što će biti 88 evra manje nego do sada. Plata u istom iznosu biće isplaćena poslanicima Skupštine Kosova, gradonačelniku glavnog grada, predsedniku Vrhovnog suda, glavnom državnom tužiocu, generalnom direktoru Kosovske policije, predsedniku Akademije nauka, Ombudsmanu i Generalnom revizoru Kosova.

Sudije Osnovnih sudova primaće platu od 1.314 evra. Isti iznos biće isplaćen i tužiocima Osnovnih tužilaštva.

Univerzitetski profesor primaće platu od 1.362 evra, specijalista porodične medicine 1.195 evra, policijski pukovnik 1.195 evra, stariji policijski službenik 525 evra, nastavnik u srednjoj školi 621 evra, nastavnik u osnovnoj školi 585 evra, a administrativno i pomoćno osoblje 430 evra.

Moguća zakašnjenja u formiranju nove vlade u zemlji neće uticati na sprovođenje Zakona o platama.

Zakon, koji je Skupština Kosova odobrila februara ove godine, počinje da se primenjuje u decembru, uprkos reakcijama, štrajkovima i protestima zaposlenih u nekim javnim ustanovama.

Savetnik ministra finansija Ljuljzim Rafuna (Lulëzim Rafuna) kaže za KosovaPress da se Zakon o platama automatski počinje primenjivati od 1. decembra, jer je objavljen u Službenom glasniku marta ove godine.

„U decembru će svi javni službenici dobiti nove plate po novom Zakonu jer je tako predviđeno. Početkom godine predvideli smo dovoljan iznos za kategoriju plata u iznosu od 622 miliona evra. To pokriva decembarski rast. To znači da će se Zakon o platama primenjivati od decembra bez ikakvih prepreka“, izjavio je Rafuna.

Što se tiče naredne godine, Rafuna ističe da je to regulisano budžetom za 2020. godinu, i ni tu neće biti problema.

„Nije bilo problema sa novim Zakonom o budžetu za 2020. jer je predviđeno dovoljno sredstava da pokrije ovaj deo. Međutim, treba usvojiti podzakonske akte koje priprema Ministarstvo javne administracije“, kaže on.

Berat Tači (Berat Thaqi), analitičar javnih politika pri Institutu GAP, smatra da će zaposleni verovatno uspevati da zarade za život po Zakonu o platama. Navodi da zaposleni mogu tužiti institucije, ukoliko se Zakon ne počne primenjivati.

„Zakonske obaveze su definitivno nešto što treba da se sprovede, u suprotnom će se država Kosovo i javne institucije suočiti sa potencijalnim tužbama. Ako se osobi garantuje veća zarada po zakonu, a ona zaradu u tom iznosu ne prima, onda su tu sudovi i ti državni službenici mogu realizovati svoje potraživanja na sudovima“, kaže Taći.

Međutim, univerzitetski profesor Muhamet Sadiku navodi da je jaz između plata, penzija i socijalne pomoći prilično visok, jer 8-10 procenata stanovništva živi u ekstremnom siromaštvu i oko 20% ljudi živi na granici siromaštva, što znači da je oko 30 procenata stanovništva na Kosovu u zoni rizika od siromaštva.

Zakonom o platama u javnom sektoru predviđen je godišnji trošak od oko 120 miliona evra.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.