Priština: Policijski sindikat najavio da neće stupati u štrajk, od protesta odustali i radnici prosvete

Uprkos najavama predsednika tri kosovska sindikata – zdravstvenih i prosvetnih radnika i radnika policije – do masovnih protesta zbog suspendovanja Zakona o platama od strane kosovskog Ustavnog suda, danas ipak nije došlo, a kako sada najavljuju, neće ih ni biti.

Kosovski Ustavni sud, odobrio je juče predlog Ombudsmana i kao privremenu meru potpuno obustavio sprovođenje Zakona o platama zbog čega će radnici dela javnog sektora na Kosovu ostati bez planiranog povećanja plata u decembru. Mera će biti na snazi do 30. marta 2020, a odobren je i zahtev sudskog izvestioca da se ovaj Zakon prosledi Venecijanskoj komisiji na razmatranje.

Protiv ovog scenarija upozoravali su predstavnici Udruženja zdravstvenih sindikata na Kosovu, Jedinstvenog sindikata radnika obrazovanja, kulture i nauke i Policijskog sindikata Kosova, preteći štrajkom 60.000 radnika koji će, kako tvrde, biti pogođeni odlaganjem sprovođenja zakona.

Međutim u danas najavljenom dvočasovnom štrajku upozorenja obrazovnih institucija učestvovalo je svega 15 od 1116 obrazovnih institucija, javlja Kallxo, prenoseći i navode predsednika ovog sindikata Rahmana Jašaraja (Rrahmana Jasharaj) da u ponedeljak uopšte neće biti protesta.

Slično, iz Policijskog sindikata su najavili da, imajući u vidu trenutnu situaciju na Kosovu, neće stupati u štrajk do konačne odluke Ustavnog suda, javlja Koha.

„Odluka je doneta na osnovu toga što Policija Kosova, kao institucija koja sprovodi zakon, ne interpretira niti komentariše odluke sudova Republike Kosova, ali tražimo od Ustavnog suda da pitanje Zakona o platama razmatra kao prioritetno“, navodi se u obaveštenju Policijskog sindikata, prenosi Koha.

Ipak, iznose i zahtev da se sve obaveze proistekle iz ovog zakona retroaktivno isplate i to od datuma stupanja zakona na snagu, odnosno 1. decembra.

Policijski sindikat podsetio je u saopštenju institucije i na svoje dugogodišnje zahteve – uspostavljanje zdravstvenog, životnog i osiguranja od nesrećnih slučaja, usvajanje Zakona o penzionisanju pripadnika Kosovske policije i isplatu putnih troškova za pripadnike policije.

Povezani članci:

Kosovski Ustavni sud usvojio predlog Ombudsmana: Obustavljena promena Zakona o platama do marta 2020

Koha: Sutra štrajk prosvetnih radnika na Kosovu zbog Zakona o platama

Haradinaj o povećanju plata: Sumnjam da se namerno odlaže primena zakona

Ministarstvo finansija: Isplaćivaćemo povišene plate do konačne odluke Ustavnog suda

Zakon o platama prosleđen Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti

Bez povećanja plata u kosovskom sistemu u decembru, Zakon o platama ipak na Ustavnom sudu?

Ombudsman o najavi protesta radnika javnog sektora: Pretnja i ometanje u obavljanju službene dužnosti nezavisne institucije

Priština: Izglasani Nacrt Zakona o dijalogu sa Srbijom, budžet i Zakon o platama

Stupa na snagu novi kosovski Zakon o platama u javnom sektoru: Smanjene plate najvišim službenicima

Priština: 60.000 radnika javnog sektora najavljuju proteste ukoliko ne prime uvećane plate u decembru

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.