Bez povećanja plata u kosovskom sistemu u decembru, Zakon o platama ipak na Ustavnom sudu?

plate zaposlenih

Znatan broj radnika kosovskih javnih institucija iščekivao je stupanje na snagu Zakona o platama i povećanje plata ovog meseca. Međutim, prema najavama Institucije Ombudsmana, zbog brojnih žalbi na diskriminaciju, ovaj zakon bi mogao biti prosleđen kosovskom Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti, usled čega bi njegova primena bila odložena, a deo kosovskog javnog sektora ostao bez uvećanja plata.

Novi kosovski Zakon o platama zasnivaće se na koeficijentima od 1 do 10, a koeficijent će vredeti 239 evra. Nova sistematizacija dovela je do povećanja plata delu javnog sektora, ali i smanjenja drugom delu, i to uglavnom najvišim službenicima.

Na adresu kosovskog Ombudsmana zato je stiglo oko 30 pritužbi na ovaj zakon, a građani se žale da on ne ostvaruje princip „jednaka zarada za jednak rad“.

Kosovski Ombudsman, Hiljmi Jašari, za KTV navodi da ima osnova u takvim pritužbama i da se ustavnost ovog zakona zaista može dovesti u pitanje.

On objašnjava da, ukoliko iz ove institucije pošalju Zakon o platama Ustavnom sudu, on može biti u celosti suspendovan, ili mogu biti suspendovani samo neki članovi ovog zakona.

Ukoliko zakon bude u celosti suspendovan, povećanja plata neće biti ni u decembru, ali ni do konačne odluke Ustavnog suda.

Prethodno je Ombudsman objavio 20. novembra da su podneli zahtev Ustavnom sudu za ocenjivanje ustavnosti Zakona br. 06/L-114 o javnim službenicima nakon čega je usvojena privremena mera o obustavljanju primene zakona do 28. februara 2020.

Mogućnost da se isto desi sa Zakonom o platama naišla je na reakciju tri najveća sindikata na Kosovu – sindikata zdravstvenih radnika, sindikata obrazovnih i radnika iz oblasti kulture i nauke i policijskog sindikata – koji su u nedelju najavili da će protestima oko 60.000 radnika dovesti do „kolapsa zemlje“ ukoliko primena ovog zakona bude odložena zbog mogućnosti da Ombudsman zatraži ocenu ustavnosti istog.

Ovakve najave sindikata Jašari je ocenio kao pretnje i mešanje u rad ove institucije koja je po zakonu nezavisna da izvršava svoj mandat.

Povezani članci:

Ombudsman o najavi protesta radnika javnog sektora: Pretnja i ometanje u obavljanju službene dužnosti nezavisne institucije

Priština: Izglasani Nacrt Zakona o dijalogu sa Srbijom, budžet i Zakon o platama

Stupa na snagu novi kosovski Zakon o platama u javnom sektoru: Smanjene plate najvišim službenicima

Priština: 60.000 radnika javnog sektora najavljuju proteste ukoliko ne prime uvećane plate u decembru

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.