Ombudsman o najavi protesta radnika javnog sektora: Pretnja i ometanje u obavljanju službene dužnosti nezavisne institucije

Nakon najave protesta od strane kosovskih sindikata zdravstvenih, obrazovnih i radnika policije, a zbog mogućnosti da Institucija Ombusdsmana pošalje Zakon o platama na ocenu ustavnosti, oglasio se kosovski Ombudsman, Hiljmi Jašari (Hilmi Jashari), ocenivši te najave kao pretnju i potencijalno krivično delo.

Institucija Ombudsmana saopštila je 20. novembra da su podneli zahtev Ustavnom sudu za ocenjivanje ustavnosti Zakona br. 06/L-114 o javnim službenicima nakon čega je usvojena privremena mera o obustavljanju primene zakona do 28. februara 2020.

Iako se u saopštenju ove institucije izdatom tog dana naglašava da se Zakon br. 06/L-114 o javnim službenicima ne odnosi na pitanje plata u javnom sektoru i da se pitanje plata reguliše Zakonom br. 06/L-111 o platama u javnom sektoru, koji stupa na snagu danas, u istom saopštenju se ipak navodi da je Ombudsman primio znatan broj žalbi i u vezi sa ovim zakonom, te da će blagovremeno obavestiti javnost ukoliko preduzmu mere u vezi sa Zakonom o platama.

Međutim, najava Ombudsmana naišla je na reakciju tri najveća sindikata na Kosovu – sindikata zdravstvenih radnika, sindikata obrazovnih i radnika iz oblasti kulture i nauke i policijskog sindikata – koji su u nedelju najavili da će protestima oko 60.000 radnika dovesti do „kolapsa zemlje“ ukoliko primena ovog zakona bude odložena zbog mogućnosti da Ombudsman zatraži ocenu ustavnosti istog.

Zakon o platama usvojen je februara ove godine, a njime će pojedini radnici u kosovskom javnom sektoru dobiti povećanje plata. Upravo tome se nadaju i predstavnici tri sindikata i prete protestom ukoliko 24. decembra ne prime uvećane plate.

S druge strane, iz Institucije Ombudsmana podsećaju da u skladu sa članom 113 kosovskog Ustava imaju ovlašćenje da zatraže ocenu ustavnosti kao i na to da se radi o nezavisnoj instituciji.

Zbog toga najave tri sindikata da će izazvati „kolaps u zemlji“ doživljavaju kao „pretnju javnom redu i piru, ali i pretnju Ombudsmanu, što je prema članovima 401 i 205 Kosovskog krivičnog zakonika krivično delo“.

Predstavnici sindikata su se i prema potvrdi Ombudsmana, ali i prema potvrdi predsednika sindikata zdravstvenih radnika, Bljerima Sulje (Blerim Syla), već susreli i na tom sastanku su mu, prema rečima Sulje, izneli „argumente da ovaj zakon ne diskriminiše i da se ne sme poslati na Ustavni sud“.

Međutim, iz Institucije Ombudsmana poručuju da su primili preko 30 žalbi u vezi sa Zakonom o platama, među kojima su i žalbe zdravstvenih, obrazovnih i radnika policije, u kojima se tvrdi da zakonom nije ostvaren princip „jednaka zarada za jednak rad“.

„U slučajevima kada narodni advokat primi žalbe fizičkog ili pravnog lica, on je, u skladu sa članom 16.4 Zakona o narodnom advokatu, ovlašćen da istraži da li ima osnova da odgovori na žalbu, a može i da pokrene istragu po službenoj dužnosti (ex officio) ukoliko na osnovu nalaza, činjenica ili podnetih dokaza ili saznanja do kojih je došao zaključi da su vlasti prekršile ljudska prava i slobode zagarantovane Ustavom, zakonima i drugim aktima kao i međunarodnim instrumentima za zaštitu ljudskih prava“, navodi se u saopštenju.

Za kraj poručuju da će svako mešanje u rad ove institucije koja je po zakonu nezavisna da izvršava svoj mandat, tretirati kao ometanje u obavljanju službene dužnosti.

Povezani članci:

Priština: Izglasani Nacrt Zakona o dijalogu sa Srbijom, budžet i Zakon o platama

Stupa na snagu novi kosovski Zakon o platama u javnom sektoru: Smanjene plate najvišim službenicima

Priština: 60.000 radnika javnog sektora najavljuju proteste ukoliko ne prime uvećane plate u decembru

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.