Priština: Izglasani Nacrt Zakona o dijalogu sa Srbijom, budžet i Zakon o platama

Skupština Kosovoa
Foto: Gazeta Express

Skupština Kosova sinoć je je posle šestočasovne i izuzetno burne rasprave u kojoj nisu nedostajale ni međusobne optužbe usvojila u prvom čitanju Zakon o zadacima, odgovornostima i nadležnostima kosovske delegacije u procesu dijaloga sa Srbijom, kao i nacrt budžeta za 2019. godinu i to u svom drugom čitanju. Prethodno je usvojen Zakon o platama u javnom sektoru i Zakon o javnim funkcionerima. Raspravljalo se i o predlogu Statuta „Trepče“ za koji su na prekjučerašnjem protestu „Protiv aneksije Severne Mitrovice“ predstavnici Srpske liste ocenili da će dovesti u pitanje egzistenciju 3.000 srpskih porodica na Severu Kosova. Sednici koja je počela sa sat vremena zakašnjenja prethodilo je razrešenje ministra Nenada Rikala iz Srpske liste, čiji poslanici nisu prisustvovali sednici.

Budžet i razrešenje

Predviđa se da će budžet za 2019. godinu iznositi 2,3 milijarde evra. Usvojen je sa 65 glasova za, i to posle maratonske i žučne sednice koja je počela juče ujutru i trajala do sinoć kasno u noć.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je prethodno smenio ministra poljoprivrede iz stranke  njegovog koalicionog partnera, Srpske liste – Nenada Rikala.

Odluka je usledila nakon zahteva Socijaldemokratske partije (PSD), koja je uslovila 12 glasova svojih poslanika za Nacrt Zakona o budžet smenom ministra iz redova Srpske liste.

Poslanik LDK Ljumir Abdidžiku i predsednik Odbora za budžet rekao je da uprkos intervencijama za poboljšanje budžeta i dalje postoje veliki nedostaci i da će isti sprečiti realizaciju kapitalnih projekata i ekonomski razvoj, prenosi prištinska Koha. Poslanici LDK sa druge strane još pre sednice poručili su da neće glasati za usvajanje budžeta, za koji su ocenili da „podržava stranačke interese“.

U saopštenju koje je ova stranka poslala medijima ujedno zaključuju da „koalicija zavisi od uslovljenosti PSD-a i indirektno od Srpske liste“.

Ocenili su i da je predloženi nacrt zakona o budžetu „nerazvijen“, a da Nacrt zakona o dijalogu daje predsedniku da upravlja dijalogom, uprkos činjenici da je zasnovan na parlamentarnom sistemu.

Sat vremena nakon početka ove sednice usvojen je i Zakon o organizaciji i funkcionisanju javne uprave i nezavisnih agencija, kao i Nacrt zakona o javnim službenicima sa 62 glasa „Za“ koji ima ukupno 95 amandmana, prenosi Online Economy.

Poslanici su glasali pojedinačno o svakom. Jedan od usvojenih amandmana sa preko 40 glasova nagrađuje zamenike ministara prelaznom platom čak i po isteku mandata. Poslanici Samoopredeljenja bili su drugačijeg mišljenja, navodeći da to „nije pravično“.

Poslanik kosovske skupštine Nait Hasani, koji je ujedno predsedavajući Odbora za javnu upravu, pre glasanja ukazao je na značaj ovog zakona, rekavši da je on veoma važan za javne službenike, jer reguliše „najbolji pristup institucijama“.

Za ove zakone nisu glasali LDK i Samoopredeljenje. Stranke koje su deo koalicije sa druge strane, jesu, prenosi Insajderi.

Usvojen Nacrt zakona o platama u javnom sektoru

Posle višečasovne rasprave sa 62 glasa „Za“ i jednim suzdržanim usvojen je i Nacrt zakona o platama u javnom sektoru.

Ovaj zakon prethodne tri nedelje doveo je do velikog nezadovoljstva i štrajkova. Štrajkači, među kojima su prosvetni radnici, deo zdravstvenog sektora i civilni službenici, traže izmenu zakona i povećanje plata, dok štrajk najavljuju i ostali, pa i Sudska administracija ukoliko ne dobiju obećano povećanje plate od 25%.

Govoreći o Zakonu o platama, predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji ocenio je da će njegovim izglasavanjem „doći kraj anarhiji“ koja je vladala poslednjih 20 godina u javnom sektoru i dodao da ovaj Zakon predviđa samo povećanje plata.

Poručio je da će se plate povećati nastavnicima, zdravstvenim radnicima, policajcima, vojnicima, službenicima i svim ostalim kategorijama u državnom sektoru, dok se plate „nikome neće smanjiti“.

Haradinaj je ubrzo nakon reakcije predsednika kosovske skupštine današnji dan nazvao „istorijskim danom za zaposlene u javnom sektoru“.

Poručio je da će Zakon o platama uspostaviti pravila u sistemu za plate i da će oko 70 posto radnika u javnom sektoru dobiti povećanje plata.

Nacrt zakona o platama u javnom sektoru, po oceni opozicije, u potpunosti ignoriše princip istih plata za isti posao i princip povećanja plata u skladu sa ekonomskim rastom i kapacitetom budžeta, navodeći da je on namenjen da pokrije 100% povećanje plata u vladi, prenosi Insajderi.

„Nacrt zakona o platama namenjen je da pokrije 100% povećanje plata premijera, zamenika premijera, ministara, više od 80 zamenika ministara, vladini koordinatori, preko 400 odbornika i vozača, i da opravda visoke plate predsednika i predsednika Skupštine i njihovih kabineta.“

Zakon o pregovaračkoj delegaciji sa Srbijom

Što se tiče Zakona o zadacima, odgovornostima i nadležnostima kosovske delegacije u procesu dijaloga sa Srbijom, za njega je glasao 61 poslanik, dok poslanici opozicije nisu glasali za zakon na koji su imali mnogobrojne primedbe i ukazivali da Kosovu uopšte nije potreban takav zakon.

Nacrtom ovog zakona delegaciju je Skupština Kosova ovlastila za pregovaranje i postizanje sporazuma tokom procesa dijaloga, u konsultaciji sa ustavnim institucijama Kosova.

Zakonom se definiše institucionalna hijerarhija i postupak donošenja odluka u procesu dijaloga sa Srbijom, funkcionisanje delegacije, organizaciona struktura, nadležnosti i odgovornosti delegacije.

Njime je jasno definisana veza koju delegacija održava sa drugim kosovskim ustavnim institucijama.

U nacrtu zakona se kaže da je ovaj zakon leks specijalis i da u slučaju neusaglašenosti neke druge zakonske odredbe sa ovim zakonom prednost imaju odredbe ovog zakona.

U nacrtu zakona se ističe da delegacija vodi proces dijaloga sa Srbijom, predstavlja Kosovo u dijalogu, usvaja Opštu pregovaračku strategiju kao i posebne strategije za teme dijaloga, koordinira agendu dijaloga sa državnom platformom u dogovoru sa posrednicima dijaloga.

Delegacija koordiniše sastanke sa drugim institucionalnim liderima (predsednik, premijer, predsednik Skupštine, ministri…), kada smatra da je neophodno održavanje ovih sastanaka, izveštava skupštinsku Komisiju za nadgledanje procesa dijaloga nakon svakog sastanka sa delegacijom Srbije, i sa posrednicima dijaloga.

Predviđeno je da delegacija usvaja početne pregovaračke pozicije Kosova za svaku temu dijaloga.

Odluke delegacije se donose jednoglasno, uz saglasnost svih njenih članova. Ako se nakon dva pokušaja pokaže da nije moguće jednoglasno donošenje odluke, odluka se smatra usvojenom kada dobija glasove dve trećine prisutnih članova.

Nacrtom zakona je predviđeno da se delegacija može razrešiti zbog neispunjavanja obaveza i odgovornosti utvrđene ovim zakonom, u slučaju da ne odgovori na tri poziva ahhoc komisije koja nadgleda proces dijaloga, kao i evidentiranja kršenja postupaka utvrđenih ovim zakonom i odstupanja od Državne platforme tokom procesa dijaloga.

Zahtev za razrešenje delegacije ili nekih njenih članova mogu podneti kopredsedavajući delegacije, kao i jedna trećina poslanika Skupštine Kosova.

Vlada Kosova je na 81. sastanku u ponedeljak krajem prošle godine odobrila „Zakon o zadacima, odgovornostima i nadležnostima državne delegacije Republike Kosovo u procesu dijaloga sa Republikom Srbijom“ i prosledila ga skupštini na razmatranje.

Sam Zakon zabranjuje predsedniku i bilo kojoj instituciji da se sastaje sa tzv. fasilitatorima dijaloga bez prisustva kopredsedavajućih, a i nalaže da svaku odluku Vlade Kosova prema Srbiji treba da usvoji i pregovarački tim.

 

Skupštinska procedura

Kosovska Skupština sastavljena je od stalnih i funkcionalnih odbora, a zakoni se usvajaju iz najmanje dva čitanja. Pre prvog čitanja,  u skladu sa oblašću javnog života koji određeni zakon treba da uredi, Predsedništvo određuje jedan funkcionalni odbor koji će biti i vodeći odbor odgovoran za proceduru usvajanja tog zakona. Vodeći Odbor glasa o nacrtu zakona u načelu i ukoliko ga usvoji, prosleđuje ga Skupštini na prvo čitanje. Ukoliko Skupština usvoji predlog Zakona u prvom čitanju, on se ponovo vraća skupštinskim odborima. Ovoga puta, pre drugog čitanja na plenarnoj sednici, nacrt zakona mora proći kroz sva četiri glavna odbora i jedan ili više funkcionalnih odbora kosovske Skupštine.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.