Zakon o platama prosleđen Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti

Ombudsman
FOTO: KoSSev

„Ombudsman je u skladu sa njegovim ustavnim i pravnim ovlašćenjima danas uputio Zakon br. 06/L-111 o platama u javnom sektoru, Ustavnom sudu za ocenu njegove usklađenosti sa Ustavom“, obavestili su danas iz ove institucije. Traže izricanje privremene mere na primenu Zakona o platama u javnom sektoru do konačne odluke Ustavnog suda.

Ocena ove institucije je da „Zakon o platama u javnom sektoru i Aneks jedan (1) ovog zakona nisu uspeli da prenesu ustavni duh u pogledu podele vlasti, jednakosti pred zakonom a ni garanciju imovinskog prava. Štaviše, Ombudsman smatra da ovaj zakon nije u skladu sa principima vladavine zakona zbog nedostataka u pogledu njegove jasnoće, tačnosti i predvidljivosti“.

Podsećaju da su primili 35 pojedinačnih žalbi od različitih subjekata iz javnog sektora, a protiv Zakona o platama u javnom sektoru, uključujući i žalbe od strane zaposlenih u zdravstvu, obrazovanju, policiji, i civilnoj službi.

Zakon o platama stupio je na snagu 1. decembra i predviđa povećanje plata za deo radnika javnog sektora, ali i smanjenje plata najvišim javnim službenicima.

Međutim, ukoliko Ustavni sud usvoji zahtev Ombudsmana i suspenduje sprovođenje ovog zakona do konačne ocene ustavnosti, deo radnika javnog sektora neće primiti očekivane uvećane plate u decembru.

Predstavnici tri najveća sindikata na Kosovu – sindikata zdravstvenih radnika, sindikata obrazovnih i radnika iz oblasti kulture i nauke i policijskog sindikata – već su najavili da će zbog mogućnosti da Ombudsman pošalje ovaj zakon na ocenu ustavnosti pokrenuti proteste oko 60.000 radnika ovih sektora i dovesti do „kolapsa zemlje“.

Ovakve najave sindikata kosovski Ombudsman je ocenio kao pretnje i mešanje u rad ove institucije koja je po zakonu nezavisna da izvršava svoj mandat.

Povezani članci:

Bez povećanja plata u kosovskom sistemu u decembru, Zakon o platama ipak na Ustavnom sudu?

Ombudsman o najavi protesta radnika javnog sektora: Pretnja i ometanje u obavljanju službene dužnosti nezavisne institucije

Priština: Izglasani Nacrt Zakona o dijalogu sa Srbijom, budžet i Zakon o platama

Stupa na snagu novi kosovski Zakon o platama u javnom sektoru: Smanjene plate najvišim službenicima

Priština: 60.000 radnika javnog sektora najavljuju proteste ukoliko ne prime uvećane plate u decembru

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.