Otadžbina od Beograda zatražila reciprocitet za Kurtija i procesuiranje zločina nad Srbima

Narodni pokret Srba sa KiM-a "Otadžbina"
Narodni pokret Srba sa KiM-a „Otadžbina“

„Poslednje hapšenje za navodne ratne zločine trojice Srba na Кosovu i Metohiji jasno pokazuje da je to u stvari politički program vlade Aljbina Кurtija, prepisan iz iskustva Hrvatske, čiji je krajnji cilj odlazak i napuštanje Srba teritorije Кosova i Metohije na kojoj žive hiljadama godina“, navela je Otadžbina. Republika Srbija mora da pokaže paritet i reciprocitet prema separatistima iz Prištine, poručuju.

Reakcija je usledila na gotovo istovremena hapšenja trojice Srba ove nedelje u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Prilužju, koji se terete za ratne zločine.

Kosovskog premijera optužuju za „fabrikovanje“, „fingiranje“ i „konstruisanje“ hapšenja, te da je to deo njegovog političkog programa.

„Poslednje hapšenje trojice Srba vidi se da je isključivo političke prirode a ne kriminalne. Uhapšeni I.E. je predsednik Lovačkog saveza Кosova i Metohije u srpskoj verziji koji, iako mu je u više navrata nuđeno, nije želeo da ovu organizaciju utopi u sličnu u sistemu samoproglašene republike Кosovo. Sadašnje njegovo hapšenje je samo osveta za to. Čudno je da Lovački savez Srbije ćuti i ne oglašava se po tom pitanju. I. E. je inače skoro operisan (…) i prilikom hapšenja još nedovoljno oporavljen završio je u bolnici u Prištini. I ovo odslikava demokratiju Aljbina Кurtija“, Otadžbina je iznela i dijagnozu uhapšenog Srbina.

Za uhapšenog Z.K. iz Prilužja su naveli da se radi o uglednom, uspešnom i bogatom Srbinu koji je to bio i pre rata, a razlog za njegovo hapšenje vide u tome što je ostao da živi u svojoj kući, čime se želi postići „etničko čišćenje“ Prilužja.

Naglašavajući da su stvarne i jedine žrtve nakon rata ’99 – Srbi, koji su takođe stradali uz Albance i u ratu, ovaj pokret pokret navodi:

„Nažalost, to nije sve i ova hapšenja sigurno neće da prestanu ako država Srbija ne preduzme adekvatne, konkretne i recipročne mere“.

Dodaju da iako niko od Srba sa Kosova ne očekuje da država Srbija krene u rat, niti da svoje vojnike šalje na Kosovo, ali i ukazuju na to da postoji „hiljadu drugih načina da se ovaj teror nad Srbima zaustavi“, ne navodeći konkretno i koje.

Izneli su snažne kritike na račun srpskog tužilaštva zbog ćutnje o zločinima nad Srbima, kako opisuju, te srpskog predsednika.

„Paradoksalno je da predsednik Srbije pristaje na navodni kompromis na poslednjem sastanku u Briselu da se neće mešati u unutrašnje stvari samoproglašne republike Кosovo, čime je direktno prekršio Ustav nad kojim je položio zakletvu. Njegovo cviljenje, zapomaganje, kukanje samo pokazuje nemoć i očaj ovog vladara koji nije u stanju da zaštiti svoje sunarodnike na prostoru Кosova i Metohije“, navodi Otadžbina.

„Poslednji korak predsednka Srbije kada traži od Ujedinjenih Arapskih Emirata da zaštiti Srbe na Кosovu i Metohiji, odslikava samo cinizam i licemerje predsednika Srbije koji iz svega izloženog nad sudbinom Srba lije krokodilske suze“.

I bezbedonosno-informativne službe Srbije kritikuju da se bave zaštitom Vučića a da „ne čine ništa“ na otkrivanju zločina u kojima su žrtve Srbi sa Kosova .

„Zlikovci sa separatističkim registarskim tablicama slobodno šparataju centralnom Srbijom i Vojvodinim dok Srbi sa КiM čame u albanskim kazamatima. Ove službe se više bave zaštitom lika i dela druga Aleksandra Vučića, prate i prisluškuju njegove političke protivnike a ne jure one koji čine nasilje i zločine nad Srbima sa Кosova i Metohije. Pre nekog vremena je politički aktivista i protivnik Aleksandra Vučića Momčilo Trajković bio zadržavan više od dva sata na administrativnom prelazu odlazeći da održi govor preminulom sunarodniku Miroslavu Šoleviću“.

Pobrojali su više problema Srba sa Kosova, od prepreka za snabdevanje srpskom robom, preko nemogućnosti korišćenja srpskih tablica sa oznakama gradova na Kosovu.

„Ako država Srbija ne pokazuje odlučnost i ne primeni adekvatne recipročne mere po svim ovim pitanjima, ona postaje saučesnik Aljbinu Кurtiju u teroru i egzodusu nad Srbima. Srbima na Кosovu i Metohiji ne znači ništa povećanje borbene gotovosti srpske vojske, turističke šetnje borbenih vozila od Raške do Кraljeva, sednice saveta za nacionalnu bezbednost jer svi ovi potezi izazivaju samo ruganje separatista u Prištini. Ali hapšenja, procesuiranje, nalaženje i otkrivanje brojnih zlodela nad Srbima pokazaće i snagu i jačinu srpske države i neće više izazvati podsmeh u Prištini“.

 

O hapšenjima trojice Srba ove nedelje pod optužbama za navodne ratne zločine, kojima je juče Osnovni sud u Prištini odredio i jednomesečni pritvor – čitajte u:

Svećlja: Ručna bomba u Bošnjačkoj znak je revolta zbog hapšenja trojice Srba za ratne…

Određen 30-dnevni pritvor uhapšenim Srbima; Pantović: Odluka doneta mimo zakona

Stano o jučerašnjim hapšenjima: EU blisko prati situaciju i reagovaće ako bude bilo potrebe

Hil: SAD nemaju puno detalja o jučerašnjim hapšenjima Srba na KiM

Pantović: I. E. određeno 48-časovno zadržavanje, lošeg je zdravlja, hospitalizovan je

Zadržavanje do 48 sati, uz optužbe za ratne zločine – D. M. se tereti da je navodno maltretirao civile u Vučitrnu

Petković o današnjim hapšenjima: Neko daje Kurtiju dozvolu za šikaniranje Srba, a ko – ubrzo će se saznati

Uhapšen Srbin i u Prilužju; Tužilaštvo – Trojica danas uhapšenih terete se za ratne zločine

Kancelarija za KiM: Jedan od jutros uhapšenih bivši policajac, obojica raseljena lica

Srpska lista nakon jutrošnjih hapšenja: Nastavak Kurtijevog plana da silom rešava politička pitanja

Još jedno hapšenje jutros, ovog puta u Zvečanu

Još jedno hapšenje u severnom delu MitrovicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.