Hil: SAD nemaju puno detalja o jučerašnjim hapšenjima Srba na KiM

FOTO: Fonet/Milica Vučković

Američki abasador u Beogradu Kristofer Hil rekao je danas da Sjedinjene Američke Države ne znaju puno detalja o jučerašnjem hapšenju trojice Srba na KiM. „Rečeno je da su povezana sa zločinima koji su se navodno dogodili pre trideset godina“, rekao je Hil Tanjugu, prenosi RTV.

Istakao je da će drugima ostaviti da zaključe zašto su hapšenja usledila neposredno nakon neuspešne runde dijaloga u Briselu i tokom trajanja Generalne Sednice Ujedinjenih Nacija.

„Verujem da je ovo moguće rešiti brzo i želeo bih da se više razgovara o kooperaciji, a manje o hapšenjima“, zaključio je Hil.

Istakao je i da SAD ne razumeju kako zabrana uvoza robe iz centralne Srbije na KiM, koju je uvela vlast u Prištini, može da pomogne ukupnoj situaciji u odnosima između Beograda i Prištine.

„Što se tiče Kosova i zabrane uvoza (srpskih) proizvoda zaista to ne razumem. Znam da moje kolege u ambasadi u Prištini rade puno kako bi se to pitanje rešilo. Meni jednostavno nije jasno kako te mere zabrane mogu pomoći“, rekao je Hil za Tanjug tokom obilaska fabrike Bambi u Požarevcu.

Dodao je da je sada najvažnije smiriti tenzije i povećati nivo saradnje.

„Ono što je potrebno videti u ovoj regiji jugoistpočne Evrope je veći nivo saradnje, tolerancije, zajednički rad kako bi ostvarili oblike saradnje koji će trajati“, naveo je Hil.

RTV

Pantović: I. E. određeno 48-časovno zadržavanje, lošeg je zdravlja, hospitalizovan je

Zadržavanje do 48 sati, uz optužbe za ratne zločine – D. M. se tereti da je navodno maltretirao civile u Vučitrnu

Petković o današnjim hapšenjima: Neko daje Kurtiju dozvolu za šikaniranje Srba, a ko – ubrzo će se saznati

Uhapšen Srbin i u Prilužju; Tužilaštvo – Trojica danas uhapšenih terete se za ratne zločine

Kancelarija za KiM: Jedan od jutros uhapšenih bivši policajac, obojica raseljena lica

Srpska lista nakon jutrošnjih hapšenja: Nastavak Kurtijevog plana da silom rešava politička pitanja

Još jedno hapšenje jutros, ovog puta u Zvečanu

Još jedno hapšenje u severnom delu MitrovicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.