Određen 30-dnevni pritvor uhapšenim Srbima; Pantović: Odluka doneta mimo zakona

Osnovni sud uhapšeni srbi
FOTO: Kim

Vest je ažurirana

Osnovni sud u Prištini odredio je trojici Srba koji su juče uhapšeni pritvor u trajanju do 30 dana.

Dva hapšenja izvršena su juče na Severu Kosova, a jedno južno od Ibra u vezi sa navodnim izvršenjem ratnih zločina.

I. E. je uhapšen u severnom delu Kosovske Mitrovice, a samo sat vremena kasnije D. M. u Zvečanu, dok je u međuvremenu u Prilužju uhapšen Z. K.

Ubrzo nakon hapšenja određeno im je 48-časovno zadržavanje.

Kao što su i advokati odbrane najavili, oni su danas saslušani u Osnovnom sudu u Prištini, s ciljem odlučivanja o zahtevu tužilaštva za određivanje mere pritvora.

Prema saznanjima KoSSev portala, Osnovni sud je danas usvojio zahtev tužilaštva i odredio 30-dnevni pritvor svoj trojici.

Branilac D. M, Miloš Delević, potvrdio je za KoSSev da je njegovom klijentu određen protvor.

Naznačio je da će on biti smešten u zatvoru u Podujevu.

Delević je ujedno najavio podnošenje žalbe u zakonskom roku povodom rešenja suda.

Branjenik D. M. je juče naveo za KoSSev da se njegovom klijentu stavlja na teret navodno maltretiranje civila u Vučitrnu za vreme rata.

Naglasio je i da njegov klijent tvrdi da nije kriv, te da je radio u Kosovskoj policiji 10 godina, kada je prošao sve provere.

Nakon današnjeg saslušanja oglasio se advokat I. E. Ljubomir Pantović.

Naveo je da je za svu trojicu zahtev za određivanje pritvora, „sastavljen mimo zakona“.

„Nažalost, sudija je prihvatio jedan konfuzan, loš, jedan prazan i nestručno sastavljen zahtev za određivanje pritvora koji je sastavljen mimo zakona, bez činjenica, bez dokaza“, kazao je Pantović.

On tvrdi da Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini koje je nadležno za procesuiranje ratnih zločina nema dovoljno snage ili „možda želje i htenja“ da ove postupke vodi u skladu sa zakonom.

„Svoj trojici je pritvor određen mimo zakona, sud nije uvažio čak mišljenje lekara da će I. E. boravak u uslovima pritvora drastično pogoršati njegovo stanje. Ja mogu da tvrdim da će mu ugroziti život. Znači, medicina je rekla da on nije za pritvor, međutim, nažalost sud je odlučio kako je odlučio“, kazao je advokat Pantović.

On potvrđuje da se trojica uhapšenih Srba terete za krivično delo ratnog zločina, i dodaje da „tako nestručan zahtev nije video u 28 godina bavljenja advokaturom“.

„Iz obrazloženja zahteva za određivanje pritvora vi niste mogli da vidite ko se za šta tu konkretno tereti, šta se to desilo i kada, zbog čega ovi ljudi imaju takvu optužbu. Zaista, rekao sam malo pre – takav konfuzan, nejasan, nestručan i loš zahtev za određivanje pritvora u svojih 28 godina bavljenja advokaturom ja nisam video do danas. Apsolutno nije moguće zaključiti iz zahteva o čemu se tu radi“, naveo je Pantović.

Ovaj advokat je i juče kazao za KoSSev da je njegov klijent lošeg zdravlja, usled čega je ubrzo nakon hapšenja prebačen u bolnicu u Prištini.

Hapšenja trojice Srba naišla su na kritike zvaničnog Beograda.

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, juče je održao vanrednu konferenciju za štampu na kojoj je kazao da je reč o kidnapovanju Srba „isključivo po nalogu Aljbina Kurtija“, a s ciljem proterivanja građana srpske nacionalnosti i etničkog čišćenja.

Kazao je i da Kurti „želi rat“, a da, uprkos kritikama sa Zapada, ima podršku onog dela koji govori o krivici „dve strane“.

Danas se oglasio i Zapad, odnosno Evropska unija.

Evropska unija veoma blisko prati situaciju i u bliskom je kontaktu sa relevantnim stranama i vlastima, kako bi imala kompletna saznanja o poslednjim događajima na Kosovu, poručio je danas portparol Evropske unije, Petar Stano.

Dodao je i da će Evropska unija reagovati ukoliko za tim bude bilo potrebe.

Upitan za komentar na to što se sva trojica terete za navodne ratne zločine, portparol Evropske unije je kazao da “EU to ne dovodi u pitanje“, naglasivši još jednom da EU treba tek da pribavi sve informacije, kako bi imala kompletna saznanja.

Pročitajte još:

Stano o jučerašnjim hapšenjima: EU blisko prati situaciju i reagovaće ako bude bilo potrebe

Hil: SAD nemaju puno detalja o jučerašnjim hapšenjima Srba na KiM

Pantović: I. E. određeno 48-časovno zadržavanje, lošeg je zdravlja, hospitalizovan je

Zadržavanje do 48 sati, uz optužbe za ratne zločine – D. M. se tereti da je navodno maltretirao civile u Vučitrnu

Petković o današnjim hapšenjima: Neko daje Kurtiju dozvolu za šikaniranje Srba, a ko – ubrzo će se saznati

Uhapšen Srbin i u Prilužju; Tužilaštvo – Trojica danas uhapšenih terete se za ratne zločine

Kancelarija za KiM: Jedan od jutros uhapšenih bivši policajac, obojica raseljena lica

Srpska lista nakon jutrošnjih hapšenja: Nastavak Kurtijevog plana da silom rešava politička pitanja

Još jedno hapšenje jutros, ovog puta u Zvečanu

Još jedno hapšenje u severnom delu MitrovicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.