Petković o današnjim hapšenjima: Neko daje Kurtiju dozvolu za šikaniranje Srba, a ko – ubrzo će se saznati

Vest je ažurirana

Hapšenje trojice Srba je nastavak etničkog čišćenja od strane kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, kazao je Petar Petković. „Zbog čega ova hapšenja? Zbog čega nakon završetka dijaloga u Briselu u četvrtak mi imamo ovakvo ponašanje Aljbina Kurtija“, postavio je pitanje sa odgovorom – tvrdnjom da kosovski premijer „želi rat“ i da sprovodi „etničko čišćenje“, te da, uprkos kritikama sa Zapada, ima podršku onog dela koji govori o krivici „dve strane“.

„Današnja hapšenja, kidnapovanja se vrše isključivo po nalogu Aljbina Kurtija koji želi da protera srpski narod i ovo jeste primer etničkog čišćenja srpskog naroda sa Kosova“, saopštio je u vanrednom obraćanju javnosti direktor Kancelarije za KiM.

Potvrdio je da je danas uhapšeno troje Srba u različitim akcijama i na različitim mestima, ali, kao i prethodno Srpska lista, najavio i četvrto hapšenje u selu Kajkovo. Za potonje je naveo da su u ovom selu u leposavićkom kraju stacionirane jedinice specijalne policije Kosova, te da se i tu očekuje hapšenje.

„Kreću da se svete srpskom narodu. Hapse ljude bez osnova, hapse ih u civilnim odelima. Ne znate ko su ti ljudi u tim džipovima, gde odvode naše ljude, kako to izgleda kada u Kajkovu, evo sada u ovim trenutku je Kosovska policija na svakom koraku, kada su specijalci sa dugim cevima na obodima tog sela. Koga traže, šta rade, Bog sveti zna, a znamo da žele samo etničko čišćenje“.

Izneo je puna imena uhapšenih i ponovio detalje hapšenja. Za prvog uhapšenog I.E. u Kosovskoj Mitrovici, naveo je i da se radi o teškom onkološkom pacijentu. Pored njega, u Zvečanu je danas uhapšen i D.M., bivši pripadnik Kosovske policije.

Kosovsko tužilaštvo je u međuvremenu potvrdilo da se radi o optužbama za ratne zločine.

Što se trećeuhapšenog tiče, u pitanju je Z.K. (73), otkrio je dalje Petković.

Radi se o stricu predsednika Privremenog organa Vučitrna, i on je uhapšen južno od Ibra, u vučitrnskoj opštini, ispred svoje kuće.

Petković tvrdi da je „bukvalno otet“, a da su u tome učestvovali i pripadnici kosovske elektrodistribucije.

Pozvonili su mu na vrata, on je izašao napolje da bi radnici KEDS-a proverili brojilo, da bi se u trenutku njegovog izlaska, ispred kapije zaustavio džip sa civilnom registracijom, a potom i tri lica u civilnoj odeći ugurali ga u džip i odveli u pravcu Prištine, ispričao je.

„Očigledno je Kurti krenuo u realizaciju onih pretnji po završetku razgovora u Briselu gde je rekao da će Srbi da pate i da plate“, kazao je Petković, naglasivši da su hapšenja izvršena „isključivo po nalogu Aljbina Kurtija“.

Koji želi da protera srpski narod i ovo jeste primer etničkog čišćenja srpskog naroda sa Kosova

Kosovskog premijera je i danas optužio u više navrata da želi da izazove rat.

„Aljbin Kurti želi da izazove rat i on i pored svih poziva i pritisaka međunarodne zajednice da krene u pravcu deeskalacije, očigledno da ima podršku nekog. A ima podršku upravo onih koji sve vreme govore o politici dveju strana“.

Isključivi je krivac Priština i sam Aljbin Kurti, nema sumnju ovaj vladin zvaničnik, ali primećuje da oni koji suštinski podržavaju Aljbina Kurtija nastoje da se odgovornost podeli na dve strane.

Primećuje da je nemoguće da Kurti može da se oglušuje na ovolike kritike zapada, a da sa tog istog zapada nema podršku.

Spomenuo je verovatnoću koordinacije ili prećutnu saglasnost „nekog ko javno poziva na deeskalaciju, a zapravo tapše po ramenu Aljbina Kurtija i maše iza kamera“.

Neko daje Kurtiju dozvolu za šikaniranje, a ko su ti koji podržavaju rad Aljbina Kurtija vrlo brzo će se saznati, a o tome će govoriti predsednik za vreme obraćanja

S druge strane u poslednja dva i po meseca, Srbi „ama bukvalno ništa nisu nažao učinili“, kaže dalje.

„Srbi poslednja dva i po meseca nisu nikog napali. Žive svoje živote onako kako znaju i umeju. Pa na kraju krajeva, i sam Kurti je govorio kako je mirno na Severu, da je proteklo dva meseca a nema incidenata. A znamo da incidente i nasilne akcije sprovodi isključivo prištinska strana“, naveo je dalje.

„Znate vi kako na sve ovo reaguje srpski narod na Kosovu i Metohiji? Kako se osećaju ti Srbi – i u Prilužju i u Kosovskoj Mitrovici i u Zvečanu i u Kajkovu kada vide ogroman broj tih policijskih snaga koji sa dugim cevima, kao najveće kriminalce hapse Srbe, nedužne ljude, penzionere, onkološke bolesnike, ljude koji imaju preko 70 godina?!“

„Neka nam kažu više za Zapada da li oni mogu da obuzdaju Aljbina Kurtija ili ne, pa da znamo gde smo, jer ovako više nema smisla, svaki Kurtijev potez je gori od onog prethodnog. Ovo je pravi trenutak da nam predstavnici međunarodne zajednice kažu da li mogu da zaustave Aljbina Kurtija, da nam to kažu EULEX i KFOR, ali da se zaustavi progon srpskog naroda na KiM“.

Ne pominjući ranije Vučićeve najave o tome da će uputiti zahtev da se održi hitna sednica Saveta bezbednosti UN, on je danas ponovo saopštio da im je Vučić naložio da krenu sa pripremama, kako bi to isto i konačno uradili.

Što se Srbije tiče, on govori kako je Srbija opredeljena za mir i dijalog, za kompromisno rešenje, ali i da „postoji granica kada će strpljenju doći kraj“.

Ipak dodaje: „Ali moramo da sačuvamo mir, da sačuvamo živote. Kompromis nije ružna reč“.

Takođe, ako „veliki prijatelji sa zapada“, Beogradu kažu da nisu u prilici da „obuzdaju“ Kurtija: „Onda ćemo da vidimo šta ćemo“.

Povezane vesti:

Uhapšen Srbin i u Prilužju; Tužilaštvo – Trojica danas uhapšenih terete se za ratne zločine

Kancelarija za KiM: Jedan od jutros uhapšenih bivši policajac, obojica raseljena lica

Srpska lista nakon jutrošnjih hapšenja: Nastavak Kurtijevog plana da silom rešava politička pitanja

Još jedno hapšenje jutros, ovog puta u Zvečanu
Još jedno hapšenje u severnom delu MitrovicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.