Stano o jučerašnjim hapšenjima: EU blisko prati situaciju i reagovaće ako bude bilo potrebe

Evropska unija veoma blisko prati situaciju i u bliskom je kontaktu sa relevantnim stranama i vlastima, kako bi imala kompletna saznanja o poslednjim događajima na Kosovu, poručio je danas portparol Evropske unije, Petar Stano, komentarišući jučerašnja hapšenja Srba na KiM.

Trojica muškaraca srpske nacionalnosti, I.E, D.M. i Z.K, uhapšena su juče u severnom delu Mitrovice, Zvečanu i Prilužju, a kosovske ih vlasti terete za navodne ratne zločine. Njihovi advokati jednoglasni su u tome da njihovi branjenici nisu počinili ono za šta se terete. Sva trojica trenutno se nalaze u Osnovnom sudu u Prištini, gde će se odlučiti o daljem postupku.

Potvrdivši da je Evropska unija u bliskom kontaktu sa relevantnim vlastima, kako bi o ovome dobila kompletne informacije, dodao je i da će Evropska unija reagovati ukoliko za tim bude bilo potrebe.

Upitan za komentar na to što se sva trojica terete za navodne ratne zločine, portparol Evropske unije je kazao da “ EU to ne dovodi u pitanje“, naglasivši još jednom da EU treba tek da pribavi sve informacije, kako bi imala kompletna saznanja.

„Nisam rekao da mi dovodimo u pitanje bilo šta, već da smo u bliskom kontaktu sa vlastima i stranama kako bismo dobili više informacija i imali kompletna saznanja o svemu“.

Naglasio je da je pitanje odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti veoma važno, i nešto na čemu Evropska unija radi zajedno sa Prištinom i međunarodnom zajednicom.

„Pozicija Evropske unije se u tom pogledu nije promenila“, dodao je Stano.

Hil: SAD nemaju puno detalja o jučerašnjim hapšenjima Srba na KiM

Pantović: I. E. određeno 48-časovno zadržavanje, lošeg je zdravlja, hospitalizovan je

Zadržavanje do 48 sati, uz optužbe za ratne zločine – D. M. se tereti da je navodno maltretirao civile u Vučitrnu

Petković o današnjim hapšenjima: Neko daje Kurtiju dozvolu za šikaniranje Srba, a ko – ubrzo će se saznati

Uhapšen Srbin i u Prilužju; Tužilaštvo – Trojica danas uhapšenih terete se za ratne zločine

Kancelarija za KiM: Jedan od jutros uhapšenih bivši policajac, obojica raseljena lica

Srpska lista nakon jutrošnjih hapšenja: Nastavak Kurtijevog plana da silom rešava politička pitanja

Još jedno hapšenje jutros, ovog puta u Zvečanu

Još jedno hapšenje u severnom delu MitrovicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.