Pantović: I. E. određeno 48-časovno zadržavanje, lošeg je zdravlja, hospitalizovan je

Srbinu I. E. koji je danas uhapšen u severnom delu Kosovske Mtrovice određeno je 48-časovno zadržavanje, a na teret mu se stavlja krivično delo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“, potvrdio je za KoSSev njegov pravni branilac Ljubomir Pantović. Advokat je naglasio da se njegov klijent nalazi u veoma lošem zdravstvenom stanju.

Ovog jutra izvršena su dva hapšenja na Severu. U razmaku od sat vremena uhapšeni su I. E. kod Tehničke škole u severnom delu Kosovske Mitrovice i D. M. u Zvečanu.

Advokat I.E. Ljubomir Pantović, potvrdio je ovog popodneva na konferenciji za medije, a nakon što se vratio iz Prištine, da je njegovom klijentu određeno 48-časovno zadržavanje.

Potvrdio je i da se I. E. tereti za krivično delo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“.

Bez iznošenja više detalja o samom slučaju, istakao je da se radi o „vrlo ozbiljnom krivičnom delu“.

I. E. je u lošem zdravstvenom stanju, naglasio je advokat, te je odmah prebačen u bolnicu u Prištini gde ga je pregledao lekar.

„I po preporuci tog lekara on je smešten na odeljenje u bolnici u Prištini, jer je lekar bio izričit u tome da njegovo zdravlje ne dozvoljava da bude smešten u bilo kakvu pritvorsku ustanovu i da bude podvrgnut bilo kakvim uslovima pritvorske ustanove“, kazao je Pantović.

Istovremeno, naglasio je da njegov klijent nema veze sa bilo kakvim krivičnim delom.

„I. E. je rekao danas da zaista nema veze sa bilo kakvim krivičnim delom, a ponajmanje sa ratnim zločinom i da naprotiv se tokom rata ponašao jako korektno i da je mnogim ljudima pomogao“, naveo je Pantović.

On je ujedno poručio da je samo hapšenje bilo veliko iznenađenje za njegovog klijenta i njegovu porodicu, kao i za sve ljude koji ga poznaju.

Pantović je kazao da je I.E. i ranije saslušavan od strane međunarodnih misija – ali u svojstvu svedoka.

„On je povodom nekih događaja iz rata 1999. godine bio saslušavan kod EULEX-a ili UNMIK-a, nisam siguran, dao je izjavu i on je odmah pušten na slobodu, čak mislim da nije bio osumnjičen, već je davao izjave u svojstvu svedoka“, kazao je Pantović.

Advokat navodi da će sutra biti održana sednica na kojoj će se odlučivati o eventualnom određivanju mere pritvora.

„O tome će odlučivati Osnovni sud u Prištini, odnosno pretpretresni sudija tog suda i očekujem da će sutra u popodnevnim satima biti održana sednica u sudu povodom takvog zahteva“, kazao je Pantović.

Ukoliko se I. E. odredi mera pritvora – podneće žalbu.

„Videćemo šta će da se desi sutra pred sudom, ako mu se odredi sudski pritvor – svakako ćemo podneti žalbu“, zaključio je Pantović.

Pročitajte još:

Zadržavanje do 48 sati, uz optužbe za ratne zločine – D. M. se tereti da je navodno maltretirao civile u Vučitrnu

Petković o današnjim hapšenjima: Neko daje Kurtiju dozvolu za šikaniranje Srba, a ko – ubrzo će se saznati

Uhapšen Srbin i u Prilužju; Tužilaštvo – Trojica danas uhapšenih terete se za ratne zločine

Kancelarija za KiM: Jedan od jutros uhapšenih bivši policajac, obojica raseljena lica

Srpska lista nakon jutrošnjih hapšenja: Nastavak Kurtijevog plana da silom rešava politička pitanja

Još jedno hapšenje jutros, ovog puta u Zvečanu

Još jedno hapšenje u severnom delu MitrovicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.