Svećlja: Ručna bomba u Bošnjačkoj znak je revolta zbog hapšenja trojice Srba za ratne zločine

FOTO: Fejsbuk/Dželjalj Svećlja

Zločini počinjeni tokom rata na Kosovu biće gonjeni do kraja i bacanje vojnih ručnih bombi od strane kriminalnih grupa ne može da ugrozi pravdu, poručio je danas čelnik kosovskog MUP-a, Dželjalj Svećlja.

On je ovako reagovao na sinoćni incident u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Mitrovice, odnosno kada je u dvorište privatne kuće bačeno jako pirotehničko sredstvo, za koje se ispostavilo da je ipak bila ručna bomba.

Jaka detonacija odjeknula je sinoć iz pravca ovog naselja oko 22.40. Prema potvrdi policije iste večeri, osim materijalne štete na prozoru jednog kombi vozila – povređenih nije bilo.

Inicijalne informacije bile su i da je naverovatnije reč o pirotehničkom sredstvu, tačnije šok bombi. Međutim, policija danas precizira da je, nakon što je uviđaj odradila specijalizovana ekipa, utvrđeno da se radi o eksploziji ručne bombe M75.

FOTO: Fejsbuk/Dželjalj Svećlja

Dželjalj Svećlja smatra da se ovo dogodilo „u znak revolta“ zbog trojice uhapšenih Srba ove nedelje i već zna, iako je policija pokrenula istragu – da su to uradile „kriminalne grupe“.

U prvom se delu svoje današnje objave, osvrnuo upravo na ova hapšenja.

„Isti se sumnjiče da su saučesnici u mučenju, ranjavanju, ubistvima, deportacijama i masakrima nad Albancima u Vučitrnu, okolnim selima i zatvoru u Smrekovnici“, tvrdi ovaj ministar.

Shodno tome, sinoćna ručna bomba u multietničkom delu grada, tvrdi on, poruka je kosovskom pravosuđu i u cilju „terora građana“.

„Kriminalne grupe“ koje su, prema Svećlji, odgovorne „inspiraciju, podršku i nalog“ dobile su iz Beograda.

„Inspiracija, podrška i nalog za ovo krivično delo potekao je od bivšeg ministra propagande u vreme Miloševića Aleksandra Vučića. Srbija je izvršila genocid na Kosovu. Srbija, na čelu sa Vučićem, ne samo da ne prihvata ovu činjenicu, već veliča ratne zločince. Dokaz njenog nepromenjenog stava je i samo planiranje čina bacanja granate“, kaže ovaj zvaničnik.

O hapšenjima trojice Srba ove nedelje pod optužbama za navodne ratne zločine, kojima je juče Osnovni sud u Prištini odredio i jednomesečni pritvor – čitajte u:

Određen 30-dnevni pritvor uhapšenim Srbima; Pantović: Odluka doneta mimo zakona

Stano o jučerašnjim hapšenjima: EU blisko prati situaciju i reagovaće ako bude bilo potrebe

Hil: SAD nemaju puno detalja o jučerašnjim hapšenjima Srba na KiM

Pantović: I. E. određeno 48-časovno zadržavanje, lošeg je zdravlja, hospitalizovan je

Zadržavanje do 48 sati, uz optužbe za ratne zločine – D. M. se tereti da je navodno maltretirao civile u Vučitrnu

Petković o današnjim hapšenjima: Neko daje Kurtiju dozvolu za šikaniranje Srba, a ko – ubrzo će se saznati

Uhapšen Srbin i u Prilužju; Tužilaštvo – Trojica danas uhapšenih terete se za ratne zločine

Kancelarija za KiM: Jedan od jutros uhapšenih bivši policajac, obojica raseljena lica

Srpska lista nakon jutrošnjih hapšenja: Nastavak Kurtijevog plana da silom rešava politička pitanja

Još jedno hapšenje jutros, ovog puta u Zvečanu

Još jedno hapšenje u severnom delu MitrovicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.