Zadržavanje do 48 sati, uz optužbe za ratne zločine – D. M. se tereti da je navodno maltretirao civile u Vučitrnu

Ilustracija

Dvojici Srba koji su danas uhapšeni na Severu Kosova određeno je 48-časovno zadržavanje, a na teret im se stavlja navodno izvršenje ratnih zločina, potvrdili su njihovi advokati.

Ovog jutra izvršena su dva hapšenja na Severu. U razmaku od sat vremena uhapšeni su I. E. kod Tehničke škole u severnom delu Kosovske Mitrovice i D. M. u Zvečanu.

Branjenik D. M., Miloš Delević, precizira za KoSSev da se njegovom klijentu stavlja na teret navodno maltretiranje civila u Vučitrnu za vreme rata, te da mu je određeno 48-časovno zadržavanje.

Delević navodi da će sutra biti održana sednica na kojoj će se odlučivati o eventualnom određivanju mere pritvora.

„On je trenutno u policijskoj stanici u Prištini i sutra će biti izveden pred sudiju“, naglasio je.

Kaže i da njegov klijent tvrdi da nije kriv, te da je radio u Kosovskoj policiji 10 godina, kada je prošao sve provere.

„Treba naglasiti da i on ima spor zbog uzurpirane imovine“, kratko je prokomentarisao Delević.

Naglašava da za sada ne može da iznosi detalje o samom slučaju, jer je previše rano za to, odnosno navodi da će više informacija imati nakon sutrašnjeg ročišta o određivanju mere pritvora.

Delević ujedno nije mogao da potvrdi da li se i I. E. povezuju sa istim slučajem.

Advokat I. E., Ljubomir Pantović, na konferenciji za štampu kod glavnog mosta u severnom delu Kosovske Mitrovice, potvrdio je ovog podneva da se njegov klijent takođe tereti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

On, međutim, nije izneo detalje o samom slučaju.

Sa druge strane, kazao je da je I. E. određeno 48-časovno zadržavanje, ali i da je, usled zdravstvenih problema, prebačen u bolnicu u Prištini.

Pantović takođe očekuje da će tužilaštvo podneti zahtev za određivanje mere pritvora, te da će se sutra održati sednica.

Više o tome u posebnoj vesti

Nakon prepodnevnih hapšenja u Zvečanu i severnom delu Mitrovice, Kosovska policija je uhapsila još jedno lice srpske nacionalnosti u Prilužju, što je u međuvremenu potvrdio i zvanični Beograd.

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković je ovim povodom održao konferenciju za štampu.

„Današnja hapšenja, kidnapovanja se vrše isključivo po nalogu Aljbina Kurtija koji želi da protera srpski narod i ovo jeste primer etničkog čišćenja srpskog naroda sa Kosova“, kazao je, navodeći ujedno da Kurti „želi rat“, a da, uprkos kritikama sa Zapada, ima podršku onog dela koji govori o krivici „dve strane“.

Tužilaštvo u Prištini potvrdilo je danas da su uhapšene tri osobe srpske nacionalnosti, ali i to da se sva trojica terete za navodne ratne zločine. Oni međutim nisu izneli druge detalje o hapšenjima, uključujući i gde su ona izvršena.

Pročitajte još:

Petković o današnjim hapšenjima: Neko daje Kurtiju dozvolu za šikaniranje Srba, a ko – ubrzo će se saznati

Uhapšen Srbin i u Prilužju; Tužilaštvo – Trojica danas uhapšenih terete se za ratne zločine

Kancelarija za KiM: Jedan od jutros uhapšenih bivši policajac, obojica raseljena lica

Srpska lista nakon jutrošnjih hapšenja: Nastavak Kurtijevog plana da silom rešava politička pitanja

Još jedno hapšenje jutros, ovog puta u Zvečanu


Još jedno hapšenje u severnom delu MitrovicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.