Kurti i Osmani otputovali u SAD: Potpisuju ugovor vredan više od 200 miliona dolara

Foto: Fejsbuk, caption

Kosovska predsednica Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti otputovali su danas u zvaničnu posetu SAD. Oni će u Vašingtonu prisustvovati ceremoniji organizovanoj u američkom Kongresu a povodom potpisivanja sporazuma sa Millennium Challenge Corporation (MCC), saopšteno je iz kabineta kosovske predsednice.

„Kompakt“ program sa Kosovom MCC je odobrila krajem juna. Sporazum, za koji Priština kaže da će pomoći u nezavisnosti energetskog sistema Kosova vredan je 236,7 miliona dolara, kazala je ranije kosovska ministarka ekonomije, Artane Rizvanoli.

Projekat ima za cilj da akumulira energiju proizvedenu kroz baterije u određeno vreme kako bi se mogla koristiti kasnije tokom dana, kada je cena energije veća i potražnja veća.

Kako je ranije saopšteno iz kosovske Vlade, program će obuhvatiti ukupno tri projekta: 1. Energetske rezerve i arbitražu (baterije kapaciteta 170 MV, obezbeđivanje rezerve od 340 MVh), 2. Razvoj radne snage i uključivanje žena u energetski sektor i 3. Projekat katalizatora za razvoj američkog instituta, podsetila je danas Koha.

Sporazum je usledio nakon dugog perioda debate zbog odluke vlade u septembru prošle godine da se povuče iz projekta koji je predložila korporacija, a koji je predviđao povezivanje Kosova sa postojećim gasovodom sa severnom Makedonijom.

Osmani i Kurti, kako je navedeno u saopštenju kabineta kosovske predsednice, će osim potpisivanja ovog sporazuma, u SAD održati i druge bilateralne sastanke.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.