Posle kritika da aktuelna vlast šteti odnosima Kosova i SAD, Osmani objavila video snimak svog i Blinkenovog uvodnog govora

Nakon sastanka Vjose Osmani i Aljbina Kurtija sa Entonijem Blinkenom u SAD-u, a u iščekivanju današnjeg potpisivanja sporazuma za energetski program sa MCC-om, kosovska vlada je odobrila ratifikaciju ovog sporazuma i istovremeno saopštila detalje jučerašnjeg sastanka. U saopštenju vlade ponovljeno je ono o čemu su sinoć sa sastanka, čiji je uvodni deo bio otvoren za medije, naglasio Kurti – da su tema razgovora bili „dobro upravljanje, borba protiv kriminala i korupcije, ekonomski razvoj i socijalna podrška“, te dobri bilateralni odnosi sa SAD.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani, premijer Kurti i ministarka ekonomije Artane Rizvanoli otputovali su u ponedeljak u SAD na potpisivanje sporazuma vrednog 200 miliona dolara sa Korporacijom Milenijumskih izazova (MCC), pri Programu za kosovski sporazum. U okviru iste posete Osmani i Kurti sastali su se i sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Aljbin Kurti se nakon sastanka oglasio putem Fejsbuka iznoseći detalje razgovora, a danas je saopštenje o istom objavila i kosovska vlada.

„Na sastanku se razgovaralo o demokratizaciji regiona i jačanju vrednosnih i političkih saveza za suočavanje sa uticajima i opasnostima koje prete Zapadnom Balkanu. Članstvo Kosova u NATO programu Partnerstvo za mir i podizanje odbrambenih i bezbednosnih kapaciteta i kapaciteta Kosova doprinelo bi održivom miru i dugoročnoj stabilnosti celog regiona“, naveo je sinoć Kurti, a danas isto i kosovska vlada.

I kosovska vlada navela je da je na sastanku bilo reči o „značaju dijaloga koji vodi EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, sa uzajamnim priznavanjem u centru, na putu ka evroatlantskim integracijama“, te da je ponovljeno da se „Kosovo do sada konstruktivno i kreativno angažovalo u procesu dijaloga“.

U saopštenju su takođe ponovili ono što je i američki sekretar kazao sinoć – da između SAD-a i Kosova postoji duga istorija, zahvaljujući se Kosovu što je ugostilo avganistanske izbeglice i što podržava Ukrajinu.

Blinken je ovo kazao na početku zajedničkog sastanka, koji je Vjosa Osmani objavila kao video prilog, uz sopstveni govor – na Fejsbuku.

U međuvremenu i Stejt department objavio je i video snimak i stenogram sa uvodnog dela sastanka koji je bio otvoren za medije. Video i stenogram možete pogledati ovde.

Ona je u tom govoru poručila da je američka pomoć bila „ne samo nezamenljiva, već egzistencijalna“, i to pomoć  „za postizanje slobode“ i „nezavisnosti“ i „cvetajuće demokratije“.

I u ovom obraćanju Vjosa Osmani je govorila o borbi protiv „tiranije i genocidnog režima“, zahvalnosti SAD zbog toga što je „sačuvala hiljade života“ i Kosovu kao „predvodniku demokratije“, „nezavisnom, suverenom Kosovu kao nepovratnoj realnosti“.

„Kosovo je danas cvetajuća demokratija, primer toga šta razvijeni svet koji predvode SAD može da postigne kada se udruže i suoči sa tiranijom, i pobrine se da sloboda uzme prevlast nad tiranijom, nad genocidnim režimom. Na isti način na koji ste tada vi stali uz nas, pre dve decenije, danas stojite uz Ukrajinu tako da hoću da vas ubedim u ime naroda Kosova da narod Kosova takođe stoji uz Ukrajinu što smo pokazali momentalnim uvođenjem sakcija istog dana kada su SAD i EU ih uvele i naravno ponavljamo naš poziv svim zemljama u našem regionu da to urade. Kao što znate gospodine Sekretaru, Putin će nastaviti da pokušava da destabilizuje Evropu takođe preko Zapadnog Balkana. Nastavićemo da tražimo čvrstu podršku SAD, kao i naših evropskih saveznika kako bismo bili sigurni da će se planovi Rusije i njenih proksija u regionu zaustaviti“, kazala je Osmani.

Svrha posete kosovskih zvaničnika SAD-u jeste sporazum za energetski program sa MCC-om, čije se potpisivanje očekuje danas, a koji, kao i sastanak sa američkim državnim sekretarom, podržava i opozicija među kojima je najglasniji Ramuš Haradinaj.

„SAD su još jednom pokazale svoje liderstvo u pomaganju Kosovu, kako ekonomski tako i u procesu dijaloga. Sada je vreme za konačni sporazum o međusobnom priznanju Kosova i Srbije, pod vođstvom SAD“, poručio je Haradinaj u objavi na Fejsbuku.

Inače, Kurti je već mesecima pod snažnim kritikama opozicije za „kvarenje veza sa SAD“,  uključujući i samog Haradinaja. Kao jedan od glavnih argumenata kosovska opozicija je do sada koristila to što kosovski predstavnici vlasti nisu bili primani na visokom nivou u Stejt departmentu, čak i onda kada je Kurti u maju proveo 21 dan u ovoj zemlji.

Sada je Vjosa Osmani odmah objavila video snimak svog i Blinkenovog obraćanja na početku sinoćnjeg sastanka.

Povezane vesti:

Kosovska vlada odobrila sporazum sa MCC-om, izdvojila i 10 miliona evra za šemu zapošljavanja jednog člana socijalno ugroženih porodica

Blinken: Kosovo, nepokolebljivi partner SAD; Osmani: Kosovo predvodnik demokratije

Gervala: Sastanak sa Blinkenom večeras u 22:30, dalji korak u jačanju odnosa sa SAD

Potpisivanje ugovora sa MCC-ijem: Kurti i Osmani u SAD samo posmatrači, potpisuje Rizvanoli

Kurti i Osmani otputovali u SAD: Potpisuju ugovor vredan više od 200 miliona dolaraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.