Gervala: Sastanak sa Blinkenom večeras u 22:30, dalji korak u jačanju odnosa sa SAD

donika gervala
FOTO: Gazeta Express

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednica Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti sastaju se večeras sa američkim sekretarom Entonijem Blinkenom. Sastanak će početi u 22:30 po lokalnom vremenu Kosova. Ministarka spoljnih poslova i dijaspore, Donika Gervala, govorila je o očekivanjima od ovog sastanka i ciljevima Kosova ka članstvu u Savetu Evrope i Evropskoj uniji.

U interesu odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama razmatra se sastanak šefova država sa američkim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Ministarka spoljnih poslova Donika Gervala rekla je da očekuju da predsednica Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti imaju dobar sastanak sa Blinkenom.

„Ovo nije lomljenje leda, ali je dalji korak u jačanju naših odnosa, koje je američki ambasador u decembru prošle godine opisao kao najbolje odnose koje je Kosovo ikada imalo sa SAD. To je dobar sastanak, susret od kojeg imamo određena očekivanja, ali je u isto vreme i susret u prirodnim okolnostima između dve prijateljske zemlje“, rekla je Gervala.

Gervala je na konferenciji za medije rekla da Kosovo ispunjava sve preduslove da aplicira za status zemlje kandidata za EU.

Čelnici institucija već neko vreme upozoravaju da će prijavu podneti do kraja ove godine.

„Mislimo da je Kosovo u međuvremenu ispunilo sve preduslove za takvu kandidaturu, za ovakvu prijavu i zato ćemo do kraja godine izabrati odgovarajući trenutak kada ćemo i formalno poslati ovu aplikaciju, pitanje je kada je trenutak za takve prijave a kada nije trenutak“, navela je ona.

Šef kosovske diplomatije je izrazio optimizam u pogledu puta kojim je Kosovo krenulo ka članstvu u Savetu Evrope.

Ona je rekla da tokom jeseni očekuju da proces pređe u ruke Parlamentarne skupštine Saveta.

„Dosadašnje iskustvo je veoma dobro, nadamo se da ćemo posle jeseni formalno moći da napravimo sledeći korak, ali mora biti jasno da smo spremni za ovaj proces, imamo veoma široku političku podršku i mislimo da će ovaj proces biti uspešno završen“, rekla je Gervala.

Ministarka Gervala je takođe govorila o nedostatku novih priznanja, ali nije rekla šta radi u tom pravcu. Ali, prema Gervalinim rečima, važnije od novih priznanja je jačanje odnosa sa zemljama koje trenutno priznaju nezavisnost Kosova.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore, Donika Gervala, dala je ove komentare na konferenciji za novinare. Zajedno sa svojom zamenicom Lizom Gaši predstavila je dva projekta za dijasporu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.