Haradinaj: Biće upućen poziv da se u Beloj kući postigne konačan dogovor sa Srbijom, epilog dijaloga na jesen

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran; sinoćno izdanje)

Lider AAK Ramuš Haradinaj opisao je sastanak predsednice Vjose Osmani i premijera Aljbina Kurtija sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom kao važan, ali sastanak koji je odložen.

„Ovaj sastanak koji se sada desio trebalo je da se desi pre godinu dana, prošlo je godinu dana, rat u Ukrajini je počeo 24. februara, a na primer sada ulazimo u jesen, tako da mislim da nije dobro što Kurti i Osmani ne shvataju to ozbiljno i što ne traže od Amerike da zaključi ovaj otvoreni sporazum Kosovo-Srbija“, rekao je Haradinaj u emisiji Rubikon.

Prema Haradinaju, proces dijaloga trebalo bi da dobije epilog na jesen ove godine.

„Pravo je vreme jer je Ukrajina promenila mnoge parametre, razjasnila mnoge situacije. U Americi sada imamo izbore za Predstavničke domove, odmah nakon njih počinju tamošnji aspekti predsedničkih izbora i nije da uvek imaju vremena za nas“, rekao je on.

Bivši kosovski premijer je kazao i da će nakon sastanka lidera Kosova sa američkim sekretarom Blinkenom, biti upućen poziv da se u Beloj kući postigne konačan dogovor sa Srbijom.

„Mogu se proširiti krize i stvoriti dodatni problemi i to ne samo sa Ukrajinom, tako da moramo da nađemo vremena da sekretar Blinken i predsednik Bajden pozovu stranke, verujem da je ovo poslednji sastanak pre poziva u Belu kuću. Nije da imam bilo kakvu informaciju, ali sekretar Blinken može doći u region pre dogovora da razjasni okolnosti u regionu, ali to ipak očekujem kao poslednju obavezu ove administracije sa Kosovom po pitanju sporazuma Kosova i Srbije“, zaključio je Haradinaj.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.