Blinken: Kosovo, nepokolebljivi partner SAD; Osmani: Kosovo predvodnik demokratije

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Američki državni sekretar Entoni Blinken nazvao je Kosovo nepokolebljivim partnerom Sjedinjenih Američkih Država pri početku sastanka sa liderima Kosova, predsednicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem.

On je rekao da između dve zemlje postoji duga istorija, zahvaljujući se Kosovu što je ugostilo avganistanske izbeglice i što podržava Ukrajinu.

U međuvremenu, predsednica Osmani je kazala da ide u SAD sa porukom zahvalnosti naroda Kosova za kontinuirani doprinos SAD Kosovu.

Ona je rekla da je američka pomoć bila egzistencijalna – za postizanje slobode, na putu ka nezavisnosti i razvoju demokratije.

Osmani je rekla i da garantuje da je Kosovo uz narod Ukrajine protiv ruske agresije.

Osmani o pomoći SAD nad „tiranijom i genocidnim režimom“ 

KoSSev: I u ovom obraćanju Vjosa Osmani je govorila o borbi protiv „tiranije i genocidnog režima“, zahvalnosti SAD zbog toga što je „sačuvala hiljade života“ i Kosovu kao „predvodniku demokratije“, „nezavisnom, suverenom Kosovu kao nepovratnoj realnosti“.

„Kosovo je danas cvetajuća demokratija, primer toga šta razvijeni svet koji predvode SAD može da postigne kada se udruže i suoči sa tiranijom, i pobrine se da sloboda uzme prevlast nad tiranijom, nad genocidnim režimom. Na isti način na koji ste tada vi stali uz nas, pre dve decenije, danas stojite uz Ukrajinu tako da hoću da vas ubedim u ime naroda Kosova da narod Kosova takođe stoji uz Ukrajinu što smo pokazamli momentalnim uvođenjem sakcija istog dana kada su SAD i EU ih uvele i naravno ponavljamo naš poziv svim zemljama u našem regionu da to urade. Kao što znate gospodine Sekretaru, Putin će nastaviti da pokušava da destabilizuje Evropu takođe preko Zapadnog Balkana. Nastavićemo da tražimo čvrstu podršku SAD, kao i naših evropskih saveznika kako bismo bili sigurni da će se planovi Rusije i njenih proksija u regionu zaustaviti“, kazala je Osmani.

„Vladimir Putin će pokušati da destabilizuje region. Nastavićemo da budemo nepokolebljivi partner SAD i Evrope kako bismo osigurali da planovi Rusije budu zaustavljeni“, rekla je ona.

Sastanak lidera Kosova i američkog sekretara Antonija Blinkena počeo je u američkom Stejt departmentu, javila je u utorak uveče kosovska javna televizija.

Predsednica Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti, prema današnjoj ranijoj najavi, sastaće se sa Blinkenom „kako bi dodatno ojačali gvozdeno partnerstvo“.

„Razgovaraćemo o načinima da naša dva naroda i zemlje zbližimo, u ovom ključnom trenutku za demokratiju, mir i bezbednost širom sveta“, najavila je Osmani ujutru.

Predsednica Osmani, premijer Kurti i ministarka ekonomije Artane Rizvanoli otputovali su u ponedeljak u Sjedinjene Američke Države na potpisivanje sporazuma vrednog 200 miliona dolara sa Korporacijom Milenijumskih izazova (MCC), pri Programu za kosovski sporazum.

Izvršni odbor „Millennium Challenge Corporation“ (MCC) odobrio je krajem juna tzv. Compact program sa Kosovom vredan preko 200 miliona dolara. Sporazum se tiče energetskih projekata.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.