Reakcije na sastanak Kurti-Osmani-Blinken: Važnost sastanka se ne dovodi u pitanje, ali zašto se čekalo godinu i po dana

FOTO: Kosovska vlada

Nakon sastanka Vjose Osmani i Aljbina Kurtija sa Entonijem Blinkenom u SAD-u, a u iščekivanju potpisivanja sporazuma za energetski program sa MCC-om, kosovska vlada juče je odobrila ratifikaciju ovog sporazuma. U naknadnom saopštenju vlade ponovljeno je da su tema razgovora bile „dobro upravljanje, borba protiv kriminala i korupcije, ekonomski razvoj i socijalna podrška“, te dobri bilateralni odnosi sa SAD. Iako gotovo jednoglasno opozicija na Kosovu podržava sporazum koji je sinoć potpisan u Vašingtonu za koji će, kako su u međuvremenu najavili, glasati i u skupštini, sa druge strane na sastanak Osmani – Kurti – Blinken reakcije su skeptične. 

Kosovska predsednica Vjosa Osmani, premijer Kurti i ministarka ekonomije Artane Rizvanoli otputovali su u ponedeljak u SAD na potpisivanje sporazuma vrednog 200 miliona dolara sa Korporacijom Milenijumskih izazova (MCC), pri Programu za kosovski sporazum. U okviru iste posete Osmani i Kurti sastali su se i sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Ovaj sastanak, međutim, naišao je na više reakcija, kako kod pristalica Kurtijeve stranke Samoopredeljenje, tako i kod predstavnika opozicije na Kosovu.

I dok oni prvi smatraju da je njihov sastanak „izvanredan događaj i veliki uspeh aktuelne kosovske vlasti“, sa druge strane opozicija na Kosovu, koja inače Kurtija već mesecima kritikuje da „kvari veze sa SAD“ smatra da je ovo „opravdanje“.

Kao jedan od glavnih argumenata kosovska opozicija je do sada koristila to što kosovski predstavnici vlasti nisu bili primani na visokom nivou u Stejt departmentu, čak i onda kada je Kurti u maju proveo 21 dan u ovoj zemlji.

Kažu i da se to da je njihov susret izuzetno važan, ne dovodi u pitanje, ali da pitanje jeste kakve su „uslove i garancije“ iz SAD dobili, sa naglaskom na to što Amerika traži da se sve iz dogovoreno iz dijaloga sa Srbijom sprovede.

Tako i lider PSD, Dardan Molićaj, smatra da je njihov sastanak „probni test o sporazumu sa Srbijom i sprovođenju odluke Ustavnog suda o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani“, te da je pitanje koje su uslove i garancije na sastanku zatražili iz SAD.

„Najvažnije, u kontekstu kakvog rešenja su razgovarali? Nisu rekli ništa novo“, naveo je on na Fejsbuku, dodajući da mu je „čudno“ da su o sastanku samo napisana saopštenja.

Podseća da su SAD uvek i bile otvorene za konačna rešenja, ali da, kako je kazao, Osmani i Kurti nisu bili zainteresovani za to.

„Amerika se pokazala dovoljno otvorena za konačno rešenje, prema potrebama Kosova. Kurti i Osmani ne. Oni ostaju zaglavljeni na pozicijama suvereniteta i samodovoljnosti. Naglasak je na priznanju, ali nikada na kompromisu, što govori mnogo o suštini“, istakao je Molićaj.

„Priznanje bi trebalo da bude politički učinak konačnog sporazuma. Kada ti je glavni stav i kriterijum priznavanje u okviru ZSO kao projekta, onda se zna da ćeš imati ZSO, bez priznanja“, dodao je on.

Da nakon njihovog sastanka odluka Ustavnog suda o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani i Sporazum o Zajednici srpskih opština treba da budu sprovedeni jer to SAD traže, mišljenja je i bivši kosovski ambasador u SAD, Avni Spahiu.

„Bilo je reči o dijalogu, državni sekretar je još jednom ponovio da je uzajamno priznanje u centru dijaloga. SAD podržavaju ovaj proces i žele da Kosovo igra konstruktivnu ulogu. S druge strane, to je sprovođenje nekih obaveza koje je Kosovo dobilo u prošlosti, koje SAD žele da se sprovedu“, kazao je on, prenela je Gazeta Express.

Sa druge strane, bivši kosovski premijer Isa Mustafa, u svojoj reakciji naglasak je stavio na to da je susret sa Blinkenom trebao da se dogodi mnogo ranije, te da je to „normalan čin i da nije novost“, ali i da njime Osmani i Kurti opravdavaju to „što su bili protiv SAD“.

„Sastanak sa Entonijem Blinkenom je očekivan jer su SAD od Kosova napravile državu. Kurti i Osmani treba da objasne zašto je za ovaj sastanak trebalo godinu i po dana“, kazao je on, dodajući da će morati da objasne i kakav su nalog dobili od američkog sekretara.

Sa druge strane, potpunu podršku ovom sastanku dao je lider AAK, Ramuš Haradinaj.

„SAD su još jednom pokazale svoje liderstvo u pomaganju Kosovu, kako ekonomski tako i u procesu dijaloga. Sada je vreme za konačni sporazum o međusobnom priznanju Kosova i Srbije, pod vođstvom SAD“, poručio je Haradinaj u objavi na Fejsbuku nakon ovog sastanka.

Istovremeno, Haradinaj je sinoć u intervjuu za Klan Kosova poručio da će nakon ovog sastanka, biti upućen poziv iz Bele kuće da se postigne konačan dogovor BG-PR, te najavio da se epilog dijaloga očekuje na jesen.

Povezane vesti:

Posle kritika da aktuelna vlast šteti odnosima Kosova i SAD, Osmani objavila video snimak svog i Blinkenovog uvodnog govora

Kosovska vlada odobrila sporazum sa MCC-om, izdvojila i 10 miliona evra za šemu zapošljavanja jednog člana socijalno ugroženih porodica

Blinken: Kosovo, nepokolebljivi partner SAD; Osmani: Kosovo predvodnik demokratije

Gervala: Sastanak sa Blinkenom večeras u 22:30, dalji korak u jačanju odnosa sa SAD

Potpisivanje ugovora sa MCC-ijem: Kurti i Osmani u SAD samo posmatrači, potpisuje Rizvanoli

Kurti i Osmani otputovali u SAD: Potpisuju ugovor vredan više od 200 miliona dolaraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.