Ombudsman preporučio obustavu aktivnosti HE u Štrpcu i Dečanima; Iz EU bez konkretnog odgovora o zakonitosti izgradnje MHE u nacionalnom parku

brezovica durlov potok
FOTO: FB, Brezovica – Šar planina

„Prostorno-planski dokumenti i infrastrukturni planovi moraju osigurati poštovanje obaveza zaštite prirode, posebno u već́ zaštićenim područjima, poput nacionalnih i regionalnih parkova i potencijalnih Natura 2000 područja,“ odgovor je Kancelarije Evropske unije na Kosovu na upit o stavu ove misije o izgradnji MHE na više lokacija u regionu Štrpca, uključujući i oblast Nacionalnog parka Šar planina. S druge strane, odgovor institucije Ombudsmana, u skladu sa nadležnostima, je nešto konkretniji. Za KoSSev navode da su započeli istragu o pitanju MHE unutar Nacionalnog parka i da su uputili zahtev Ministarstvu prostornog planiranja i zaštite životne sredine (MPPZZS) za uvođenje privremene mere obustave aktivnosti hidroelektrana zbog neuspeha nadležnih institucija da pruže jasne informacije o zakonitosti rada hidroelektrana.

Meštani Štrpca svih nacionalnosti vode višemesečnu borbu protiv privatnih investitora koji grade MHE na Lepencu i njenim pritokama. Raširena briga među njima je isušivanje izvora i ugrožavanje snabdevanja ovog regiona pijaćom vodom ali i vodom za poljoprivredu, kao i uništavanje ekosistema. MHE se grade na više lokacija, a kako javljaju građani sa terena, od nedavno su počeli radovi i na teritoriji Nacionalnog parka Šar planina, što je striktno zabranjeno Zakonima na snazi, tvrde meštani Štrpca.

Pored teritorije Nacionalnog parka, danas su meštani zaustavili radove i na parceli koja se navodno nalazi u privatnom posedu, o čemu možete pročitati više u posebnoj vesti: Protesti protiv MHE u Štrpcu: Matkos grupa prekinula radove na privatnim parcelama.

Da li su meštani u pravu ili ne, iz institucije kosovskog Ombudsmana još uvek nemaju jasan odgovor. Navode da su postupajući po žalbi Dobrice Stevanovića i još 1200 meštana pokrenuli istragu o pitanju rada hidrocentrala u opštinama Štrpce i Dečani, ali čak ni ovo regulatorno telo ne uspeva da dobije odgovore od nadležnog ministarstva.

Upravo zbog neuspeha MPPZZS da odgovori na pitanja o zakonitosti ovih radova, kao i zbog nemogućnosti ministarstva da odgovori na zahteve nezadovoljnih građana, a zbog mogućnosti da trenutna situacija izazove „nepopravljive posledice po životnu sredinu“, institucija Ombudsmana je MPPZZS preporučila „da obustavi aktivnosti hidroelektrana u Dečanima i Štrpcu do davanja objašnjenja o zakonitosti rada navedenih hidroelektrana, kao i objašnjenja o nadležnostima nadležnih organa“.

Upravo nedostatak „saradnje nadležnih organa na lokalnom i centralnom nivou sa Ombudsanom doveo je do toga da Institucija Ombudsmana još uvek nema konačan stav po tom pitanju,“ navode iz ove institucije.

„Ombudsman je do pomenute preporuke došao nakon dužeg vremena praćenja situacije i procene da je suštinski kriterijum za preporuku takve obustave očigledno ispunjen u ovom slučaju. Uzrok preporuke za obustavu aktivnosti navedenih hidroelektrana je jasan uticaj na degradaciju životne sredine i voda zemlje; uticaj na pravo na sigurno i zdravo okruženje, pravo garantovano članom 52. Ustava Republike Kosovo (Odgovornost za životnu sredinu) i međunarodnim instrumentima o ljudskim pravima, koji se direktno primenjuju u Republici Kosovo,“ navodi se u odgovoru Ombudsmana za KoSSev.

Na ovu preporuku Ombudsmana MPPZZS je 20. septembra odgovorilo da kompletiraju relevantnu dokumentaciju koja će dokazati zakonitost rada hidroelektrana.

EU bez jasnog odgovora

Inače, septembar je mesec u kom je Kancelarija Evropske unije na Kosovu promovisala održivi razvoj u sklopu nedelje diplomatije, zbog čega smo im se obratili sa zahtevom za zvaničan komentar u vezi sa izgradnjom mini hidrocentrale na teritoriji nacionalnog parka Šar planina.

Iz ove misije poručuju da pažljivo prate situaciju oko izgradnje MHE na teritoriji Nacionalnog parka Šar planina, ali ne iznose zvanično viđenje zakonskih odredbi u vezi sa ovim pitanjem.

„Jedinstvena priroda i biološka raznolikost regiona, uključujući netaknute rečne ekosisteme i usluge koje one pružaju njenim stanovnicima, znači da se hidroelektrane moraju razvijati u skladu sa važećim zakonodavstvom i najvišim standardima očuvanja životne sredine,“ navode iz ove misije za KoSSev.

Članom 66 kosovskog Zakona o vodama, definišu se tri vrste zaštićenih vodenih zona, među kojima su i ekološke zaštićene zone, odnosno Natura 2000 područja. Istim Zakonom, ovim zonama se propisuje ista mera zaštite kao i one propisane Zakonom o zaštiti prirode koji stavom 4, člana 11 eksplicitno zabranjuje „privredno korišćenje prirodnih dobara“.

Natura 2000 je mreža jezgra za razmnožavanje i odmaranje retkih i ugroženih vrsta i nekih retkih prirodnih staništa koja su zaštićena sama po sebi. Proteže se u svih 28 zemalja EU, i na kopnu i na moru.

MHE tema za izbegavanje u kampanji za izbore

Iako je izgradnja MHE u regionu Štrpca vidljiva tema i medijima koji izveštavaju na srpskom i medijima koji izveštavaju na albanskom jeziku, ona do sada nije zauzela istaknuto mesto u predizbornoj kampanji za vanredne izbore za kosovsku skupštinu.

Sa izuzetkom Samostalne liberalne stranke koja je ovo pitanje stavila u fokus jednog od svojih predizbornih spotova, i iz Štrpca čak i započela kampanju uz obećanje da neće dozvoliti izgradnju MHE u Sirinićkoj Župi, ostali politički subjekti nisu dali previše pažnje ovoj temi.

Tek nakon kritike Kohe ditore o izostanku teme ekologije i izgradnje MHE iz predizborne kampanje i pisanja BIRN-a o upitnoj odluci kosovskog ministra zaštite životne sredine i prostornog planiranja u ostavci da iznenada ukine moratorijum svoje prethodnice na izgradnju MHE u Dečanima i Peći, oglasio se kosovski premijer u ostavci, Ramuš Haradinaj.

Iako u vreme redovnog mandata njegova vlada nije uradila ništa na preispitivanju dozvola izdatih za izgradnju MHE, u kampanji za isto mesto na vrhu izvršne vlasti, Haradinaj obećava da neće dozvoliti primenu odluke o ukidanju zabrane za izgradnju MHE.

Inače, moratorijum na izgradnju MHE u Dečanima i Peći donela je ministarka Aljbena Rešitaj aprila 2018. kao odgovor na nekoliko protesta koji su marta meseca održani u Dečanima i Peći.

Moratorijum je trebalo da bude na snazi dok se ne izradi nova studija o vodosnabdevanju na Kosovu, budući da je poslednja urađena davne 1984.

Pročitajte još:

Obereke: Štrpčani ponovo sprečili izgradnju mini hidrocentrale

Povređeno dvadesetak meštana Štpca u sukobu sa policijom zbog izgradnje hidrocentrale

Šara: Gradnja hidrocentrale obustavljena, čeka se odluka ministarstva

Najavljeno uklanjanje bagera sa mesta „Obe reke“ u Štrpcu

Štrpce: Nastavljeni radovi na izgradnji mini hidrocentrale

Zaustavljena gradnja mini hidrocentrale u Štrpcu „do iznalaženja rešenja“

Meštani Štrpca brane svoje reke od izgradnje mini hidrocentrale

Ministar životne sredine: Nemam ovlašćenja da zaustavim izgradnju hidrocentrale u Štrpcu

Nastavljena izgradnja mini hidrocentrale u Štrpcu

Štrpčani ispred zgrade opštine traže ukidanje dozvola za izgradnju hidrocentrala

Brezovica: Donkihotovska borba protiv izgradnje MHE

Ministarstvo na pritužbe zbog izgradnje MHE u nacionalnom parku: Nemamo dovoljno čuvara

Ministarstvo za životnu sredinu nije dalo puni uvid u dokumenta za izgradnju MHE na Brezovici

Kosovski ministar u ostavci ukinuo zabranu za sprovođenje dozvola za izgradnju MHE

Haradinaj: Neću dozvoliti primenu odluke o ukidanju zabrane za izgradnju MHE, takse ne treba ukinuti, već ojačati

Protesti protiv MHE u Štrpcu: Matkos grupa prekinula radove na privatnim parcelamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.