Meštani Štrpca brane svoje reke od izgradnje mini hidrocentrale

Protest Štrpce
Foto: Facebook/ Dejan Stevanović

Više od mesec dana meštani Štrpca protestuju zbog početka izgradnje mini hidrocentrale, kojom bi se, kako tvrde, ugrozile dve reke, Kaluđerka i Bolovanka, a time i pijaća voda kojom se stanovništvo snabdeva. Danas je održan novi protest i najavljena žalba Ministarstvu za zaštitu životne sredine. Navode da će se okupljati svakog dana i naglašavaju da se lokalna vlast, srpska, oglušuje o njihove zahteve.

Meštani su na današnjem protestu ukazali na to da će, ukoliko se izgradi ova hidrocentrala i ugroze izvori čiste vode, i njihova budućnost biti ugrožena, a samim tim i opstanak u opštini Štrpce.

Osim za piće, ovu vodu meštani koriste i za navodnjavanje poljoprivrednih parcela. 

Na skupu, jedan od govornika Stojan Josimović je izrazio sumnju u validnost dokumentacije za izgradnju mini hidrocentrale i dodao da smatra da se time krši zakon.

Inače, Josimović je kazao da su jutros on i još dvojica protivnika izgradnje mini hidrocentrale bili na informativnom razgovoru u stanici policije u Štrpcu, ali da su organi reda prema njima bili korektni.

Od policije iz Uroševca su, kažu, juče upozoreni da obustave proteste i omoguće radnicima albanske firme „Matkos group“ da neometano rade.

Građani su, međutim, posle razgovora sa policijom otišli do zgrade Opštine Štrpce ali, kako navode, niko se od lokalnih zvaničnika nije pojavio pred narodom.

Sa današnjeg skupa, Dobrivoje Stevanović i Stojan Josimović su poručili da žele da na pravni način i u saradnji sa opštinskim vlastima spreče da se izgradi mini-hidrocentrala.

Takođe su najavili da će se narednih dana žaliti i Ministarstvu za zaštitu životne sredine Vlade Kosova.

„Naša obaveza je da ovde svakog dana budemo,“ naveo je jedan od govornika i pozvao stanovništvo da se u što većem broju okupi.

Dodaju i da nijedna lokalna televizija nije došla da izveštava o njihovom problemu, kao i da su zvali TV Most, ali da se priča o njihovom protestu ne pojavljuju nigde u medijima.

Podsećamo, predsednik SO Štrpce Predrag Grbić rekao je krajem prošlog meseca da meštani koji protestuju imaju podršku rukovodstva Opštine.

„Imamo nezadovoljstvo građana, imamo podršku rukovodstva i zajedno ćemo, na miran i dostojanstven način, i uz poštovanje zakona raditi na zaustavljanju izgradnje mini hidrocentrale,“ rekao je Grbić krajem decembra nakon sednice SO Štrpce.

On je dodao da će „izvršna vlast“ krenuti sa razmatranjem Zakona o vodama Kosova, koji u ovakvoj situaciji, kako je rekao, kada preti opasnost od nestanka vode za piće, predviđa da radovi budu obustavljeni.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.