Ministar životne sredine: Nemam ovlašćenja da zaustavim izgradnju hidrocentrale u Štrpcu

Hidrocentrala Štrpce
Foto: Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje, Fatmir Matoši (Fatmir Matoshi), izvestio je Komisiju za poljoprivredu o izgradnji hidrocentrale u opštini Štrpce.

On je rekao da je ovakvu situaciju zatekao kada je došao na čelo ministarstva. Matoši je rekao da nema ovlašćenja da preduzme bilo šta u vezi s tim, jer, prema njegovim rečima, građevinske kompanije imaju potrebnu dokumentaciju za njihovu izgradnju, prenosi Koha.

Prema njegovim rečima, samo Skupština Kosova može da promeni trenutnu situaciju.

Ovom sastanku prisustvovali su i predstavnici sela Donja Bitinja, koji su protiv (izgradnje) hidrocentrale.

Predstavnik sela Donja Bitinja, Agron Rušiti (Agron Rushiti), izjavio je da nije bilo javne rasprave pre izgradnje hidrocentrale.

„Nismo učestvovali ni u jednoj javnoj raspravi o ovoj izgradnji“, rekao je Rušiti.

On je zabrinut zbog smanjenja nivoa vode u reci Lepenac, pokazao je i neke fotografije na kojima se vidi reka pre i posle izgradnje hidrocentrale. Rušiti je rekao da u tom delu nema života bez vode kao i da stanovnici neće imati pijaću vodu zbog hidrocentrale.

Zabrinutost oko izgradnje hidroelektrana takođe su izrazili i poslanici, koji su takođe predložili osnivanje parlamentarne Istražne komisije za rešavanje ovog problema.

Predsednik Komisije, poslanik Muharem Nitaj (Muharrem Nitaj), izjavio je da bi trebalo formirati Istražnu komisiju povodom ovog pitanja kako bi se videlo kako stoje stvari povodom hidrocentrale, dobijenih dozvola, vode koja se koristi, kako bi se rešilo ono što izaziva zabrinutost.

Predstavnici stanovnika tražili su da se zaustave radovi u svim hidrocentralama u reonu Štrpce. U međuvremenu, ministar Matoši je rekao da nema zakonsku nadležnost da zaustavi radove.

Prema Matošijevim rečima, zabranu radova može da izda samo Skupština donošenjem moratorijuma dok se zakon ne promeni.

KoSSev: Građani Štrpca se oštro protive izgradnji hidrocentrale

Podsećamo, 11. februara posle duže od dva meseca protesta meštana, obustavljena je izgradnja mini hidrocentrale u Štrpcu, a bager koji je bio postavljen na mestu Obereke je uklonjen. Tada je odluku o prestanku izgradnje donela Opština Štrpce, odnosno njen gradonačelnik zbog toga što je usled radova došlo do zamućivanja vode za piće u rezervoaru a samim tim i zbog ugrožavanja vodosnabdevanja. Ipak, odluka opštine nije konačna zbog čega se čekalo na konačnu odluku Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja.

„Ova odluka još nije definitivna i zavisi od Ministarstva kojem je podnet podnesak u pisanoj formi i čeka se da se poništi odluka o izgradnji mini hidrocentrale,“ objasnio je tada jedan od organizatora protesta u Štrpcu, Dobrivoje Stevanović.

I pre odluke ministarstva kompanija „Metkos Group“ iz Prištine je početkom maja ponovo pokušala da nastavi radove na izgradnju hidrocentrale. Tada je iznova došlo do sukoba građana koji su pokušali da spreče radove i policije pri čemu je povređeno dvadesetak meštana Štrpca.

Dozvolu za korišćenje zemljišta na lokaciji „Obe reke“ dala je upravo SO Štrpce još 2013. godine, ali je 2016. sa iste instance naloženo obustavljanje radova na neodređeno.

Povezani članci:

Povređeno dvadesetak meštana Štpca u sukobu sa policijom zbog izgradnje hidrocentrale

Šara: Gradnja hidrocentrale obustavljena, čeka se odluka ministarstva

Najavljeno uklanjanje bagera sa mesta „Obe reke“ u Štrpcu

Štrpce: Nastavljeni radovi na izgradnji mini hidrocentrale

Zaustavljena gradnja mini hidrocentrale u Štrpcu „do iznalaženja rešenja“

Meštani Štrpca brane svoje reke od izgradnje mini hidrocentralePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.