Šara: Gradnja hidrocentrale obustavljena, čeka se odluka ministarstva

Uz natpis "Ispratismo bager" meštani Štrpca napravili su grupnu fotografiju
Uz natpis „Ispratismo bager“ meštani Štrpca napravili su grupnu fotografiju/Foto: Fejsbuk stranica/Šar planina

Posle duže od dva meseca protesta meštana, obustavljena je izgradnja mini hidrocentrale u Štrpcu, a bager koji je bio postavljen na mestu „Obe reke“ konačno je uklonjen. Međutim, pitanje nastavka gradnje i dalje ostaje nerešeno. Štrpčani navode da bi se izgradnjom ovog postrojenja ugrozila pijaća voda kojom se snadbeva lokalno stanovništvo i eko sistem, i zahtevaju da se obustavi gradnja, ali je konačna odluka na kosovskom Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja.

Odluku o obustavi gradnje i uklanjanju bagera „doneo je gradonačelnik Štrpca, zahvaljujući protestu građana, i u saradnji sa predsednikom Skupštine,“ potvrdio je jutros za KoSSev jedan od organizatora protesta Dobrivoje Stevanović.

„Bager je uklonjen i spušten dole, nema nikakvih mašina na spornoj lokaciji,“ navodi Stevanović i naglašava da je ipak konačna odluka na Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja.

„Ova odluka još nije definitivna i zavisi od Ministarstva kojem je podnet podnesak u pisanoj formi i čeka se da se poništi odluka o izgradnji mini hidrocentrale,“ poručuje.

Na pitanje da li zna kada će ta odluka biti doneta, navodi da „samo može da nagađa.“

Kako dalje ističe, podnesena predstavka u pisanoj formi podneta je i inspektoratu, kao i lokalnoj samoupravi – ispoštovane su sve pravne procedure.

U potrazi za odgovorom, obratili smo se jutros zamenici kosovskog ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje Mileni Zdravković. Međutim, ona je, kako je rekla jutros za KoSSev, „zbog nemogućnosti da danas da odgovor usled ličnih obaveza“ zamolila da je pozovemo sutra.

Izgradnja ovog postrojenja obustavljana je i u prošlosti – 23. januara, zbog „zamućenja vode za piće u rezervoaru“, a samim tim i zbog „ugrožavanja vodosnabedvanja meštana“, a nakon što je Komunalni inspektorat Kosova to naložio kompaniji „Matkos grup“, koja je izvođač radova.

Međutim, deset dana kasnije, gradnja je nastavljena, a sa njom i protesti građana koji su poručivali da neće stati dok se ovo pitanje ne reši.

Problem građana Štrpca nastao je još 2013. godine kada je dozvolu za korišćenje zemljišta na lokaciji „Obe reke“ dala upravo SO Štrpce, „ne obazirući se na osnovne i glavne tačke zakona – da se koncesija ili dozvola ne sme dati kada je u pitanju izvorište pijaće vode ili bilo kakva rečica kojom se stanovništvo snabdeva“ tvrdi jedan od organizatora protesta Stojan Josimović. Međutim, 2016. naloženo je obustavljanje radova na neodređeno.

Krajem prošle godine, radovi su nastavljeni, a sa njima su tada i započeli protesti građana i potpisivanje peticije koju je potom, podržalo i opštinsko rukovodstvo, kao i gradonačelnik Štrpca, Bratislav Nikolić, njegovi saradnici, ministar Dalibor Jevtić i troje poslanika Srpske liste u Skupštini Kosova.

„Mi nemamo pravo da našim potomcima damo nešto što smo nasledili od naših predaka u gorem stanju nego što smo mi zatekli, ako ne može u boljem stanju. Prema tome, ako izgubimo reku, ovaj narod će izgubiti i smisao za život, mi postajemo ljuštura od ljudi,“ poruka je sa jednog od mnogobrojnih protesta meštana Štrpca Dobrivoja Stevanovića, koji se nadaju odluci Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja u njihovu korist.

NP Šar planina je upisan u registar Republike Srbije, dok su kosovske institucije preuzele prostorije ovog nacionalnog parka na Brezovici decembra 2015, uhapsivši tada radnike preduzeća. ‘Šara’ je proglašena nacionalnim parkom 1984. a decembra 2012, prema kosovskim izvorima, proširen novim (kosovskim) zakonom o nacionalnom parku Šara. U okviru nacionalnog parka je i skijalište Brezovica. Ovaj kraj je većinski nastanjen Srbima.

Pročitajte još:

Štrpce: Nastavljeni radovi na izgradnji mini hidrocentrale

Meštani Štrpca brane svoje reke od izgradnje mini hidrocentrale

Zaustavljena gradnja mini hidrocentrale u Štrpcu „do iznalaženja rešenja“

Najavljena i žalba Ministarstvu za zaštitu životne sredinePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.