Obereke: Štrpčani ponovo sprečili izgradnju mini hidrocentrale

obe reke hidrocentrala štrpce 12.07.2019
FOTO: Dejan Stevanović

Jutros oko 9 časova u mestu Obereke u opštini Štrpce, firma „Metkos Group“ iz Prištine ponovo je pokušala da otpočne radove na izgradnji mini hidrocentrale u ovom mestu. Kako nam javljaju građani sa terena, oko pedeset Štrpčana okupilo se jutros na toj lokaciji kako bi iznova zaustavili radove. Učesnici protesta su probili policijski kordon i zaustavili radove, povređenih nije bilo.

Sredinom februara ove godine, posle duže od dva meseca protesta meštana, obustavljena je izgradnja mini hidrocentrale u Štrpcu, a bager koji je bio postavljen na mestu Obereke je uklonjen. Tada je odluku o prestanku izgradnje donela Opština Štrpce, odnosno njen gradonačelnik zbog toga što je usled radova došlo do zamućivanja vode za piće u rezervoaru, a samim tim i zbog ugrožavanja vodosnabdevanja. Ipak, odluka opštine nije konačna zbog čega se čekalo na konačnu odluku Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja.

„Ova odluka još nije definitivna i zavisi od Ministarstva kojem je podnet podnesak u pisanoj formi i čeka se da se poništi odluka o izgradnji mini hidrocentrale,“ objasnio je tada jedan od organizatora protesta u Štrpcu, Dobrivoje Stevanović.

I pre odluke ministarstva, kompanija „Metkos Group“ iz Prištine je početkom maja ponovo pokušala da nastavi radove na izgradnji hidrocentrale. Tada je došlo do sukoba građana sa policijom koji su pokušali da spreče radove, pri čemu je povređeno dvadesetak meštana Štrpca.

Dozvolu za korišćenje zemljišta na lokaciji „Obereke“ dala je upravo SO Štrpce još 2013. godine, ali je 2016. sa iste instance naloženo obustavljanje radova na neodređeno.

Međutim, jutros, svega nekoliko dana nakon što je kosovski ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje, Fatmir Matoši, rekao da ne može da preinači odluku o izgradnji više hidrocentrala u reonu Štrpca, kompanija je ponovo pokušala da otpočne radove.

Inače, bager izvođača i ovoga puta došao je u pratnji jednog džipa Kosovske policije ali i obezbeđenja privatne firme. Prema rečima meštana, policija je formirala kordon ispred bagera, ali su ga građani probili i sprečili njegovo dalje kretanje.

Građani su se razišli oko podneva, a bageri su obustavili rad. Ipak, mašinerija se i dalje nalazi u mestu Obereke.

Povezani članci:

Povređeno dvadesetak meštana Štpca u sukobu sa policijom zbog izgradnje hidrocentrale

Šara: Gradnja hidrocentrale obustavljena, čeka se odluka ministarstva

Najavljeno uklanjanje bagera sa mesta „Obe reke“ u Štrpcu

Štrpce: Nastavljeni radovi na izgradnji mini hidrocentrale

Zaustavljena gradnja mini hidrocentrale u Štrpcu „do iznalaženja rešenja“

Meštani Štrpca brane svoje reke od izgradnje mini hidrocentrale

Ministar životne sredine: Nemam ovlašćenja da zaustavim izgradnju hidrocentrale u ŠtrpcuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.