Brezovica: Donkihotovska borba protiv izgradnje MHE

brezovica durlov potok
FOTO: FB, Brezovica – Šar planina

Meštani opštine Štrpce, ali i građani iz ostalih opština, kao i aktivisti iz inostranstva protestovali su danas ponovo protiv izgradnje mini hidrocentrala u ovoj opštini. Kompanija „Matkos group“, kako tvrde meštani, nastavlja sa radovima na izgradnji, a ovog puta u zaštićenoj zoni nacionalnog parka na Durlovom i Berevačkom potoku. Poručuju da ovo predstavlja kršenje zakona, ali i da reakcije nadležnih institucija izostaju. 

Oko dvesta građana – Srbi, Albanci kao i članovi organizacije GAIA iz desetak država sveta, danas se okupilo u blizini Durlovog potoka u opštini Štrpce kako bi izrazili protest protiv izgradnje mini hidrocentrale. Današnji skup obezbeđivala je Kosovska policija kao i pripadnici jedinice ROSU, u razgovoru za KoSSev potvrdio je meštanin Ivan Milosavljević.

„Na samom Ski centru, na 1700 metara nadmorske visine hoće da uzurpiraju dva potoka, pritoke Lepenca, koji su atrakcija za Šaru a plus napajaju izvorišta pijaće vode“, objašnjava Milosavljević.

Posebno naglašava da je mesto gde se izvode radovi zona nacionalnog parka.

„Nikakav papir na ovim prostorima ne može da vredi ništa, pošto Šar planina pripada međunarodnoj zajednici nacionalnih parkova i bez njihove saglasnosti nema šanse da oni dobiju dozvolu“. Međutim, istovremeno dodaje da je svestan da se tu „ne može ništa“, pošto se „zakoni krše“.

Kako kaže, radovi traju već neko vreme i „već je pričinjena velika šteta“.

Zna se u nacionalnom parku da ne sme jedan kamen da se okrene, a oni su bagerima kopali i rovarili potoke gde se i stanovništvo snabdeva pijaćom vodom tako da su ljudi na česmama dobili kafenu vodu

Kako tvrdi, danas su uspeli privremeno da zaustave radove u ovom mestu, ali mašinerija ove kompanije po okončanju okupljanja, uz pratnju lokalne policije, vratila se i nastavila sa započetim poslom.

U ponedeljak će imati sastanak u Ministarstvu za životnu sredinu, ali dodaje da ne očekuju puno. „Borićemo se koliko možemo, ali ovo liči na donkihotovsku borbu sa veterenjačama“.

Kritičan prema institucijama bio je još jedan meštanin, Stojan Joksimović, koji se obratio okupljenima na današnjem skupu.

„Ministarstvo za zaštitu životne sredine i lokalna samouprava ne samo da ne čine ništa nego se nekim postupcima svrstavaju na stranu jedne male ‘Matkos’ grupe koja je iznad svih zakona, ne poštujući zakon, ne poštujući Ustav. Mene samo iznenađuje ponašanje jedne relevantne institucije, institucije Nacionalnog parka koja se u više navrata na čelu sa njenim direktorom, protivila ovakvom projektu i preduzimala neke korake ranije, ne znam zašto ćute sada. Ovo je njihova teritorija, njihova nadležnost“, objasnio je Joksimović.

On navodi da je zakon „izuzetno precizan i jasan“.

„U zakonu o vodama koji je potpisao g-din Jakup Krasnići, a posebno ono administrativno uputstvo koje je potpisao g-din Ferid Agani jasno se precizira  šta se može, a šta ne – u tački broj pet gde se decidno navodi koje zone, u ovom slučaju Durlov potok, ne mogu biti predmet ovakvog projekta. Mi se pitamo ko je to veći od zakona, kakvo ćemo društvo imati ako se zakon ne poštuje, to vodi ka haosu i ka urušavanju sistema“ naglasio je Joksimović.

Višemesečni protesti

Podsećamo, sredinom februara ove godine, posle duže od dva meseca protesta meštana, obustavljena je izgradnja mini hidrocentrale u Štrpcu, a bager koji je bio postavljen na mestu Obereke je uklonjen. Tada je odluku o prestanku izgradnje donela Opština Štrpce, odnosno njen gradonačelnik zbog toga što je usled radova došlo do zamućivanja vode za piće u rezervoaru, a samim tim i zbog ugrožavanja vodosnabdevanja. Ipak, odluka opštine nije konačna zbog čega se čekalo na konačnu odluku Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja.

„Ova odluka još nije definitivna i zavisi od Ministarstva kojem je podnet podnesak u pisanoj formi i čeka se da se poništi odluka o izgradnji mini hidrocentrale,“ objasnio je tada jedan od organizatora protesta u Štrpcu, Dobrivoje Stevanović.

I pre odluke ministarstva, kompanija „Matkos Group“ iz Prištine je početkom maja ponovo pokušala da nastavi radove na izgradnji hidrocentrale. Tada je došlo do sukoba građana sa policijom koji su pokušali da spreče radove, pri čemu je povređeno dvadesetak meštana Štrpca.

Dozvolu za korišćenje zemljišta na lokaciji „Obereke“ dala je upravo SO Štrpce još 2013. godine, ali je 2016. sa iste instance naloženo obustavljanje radova na neodređeno.

Sredinom jula, nastavljena je izgradnja u mestu Obereke, samo par dana nakon što je kosovski ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje, Fatmir Matoši, rekao da ne može da preinači odluku o izgradnji više hidrocentrala u rejonu Štrpca.

Više od 70 Štrpčana okupilo se tada kako bi izrazili svoje nezadovoljsto, ali stiglo im je jasno upozorenje: “Svako ko se približi mašinama biće uhapšen i procesuiran”. Prema njihovim tvrdnjama, ova kompanija nije imala neophodno odobrenje kako bi nastavila radove.

Mesec dana kasnije, regionalna istražna jedinica Kosovske policije iz Uroševca u selu Donja Bitinja kod Štrpca izvršila je pretres i privela dvojicu muškaraca – Srbina i Albanca, pod sumnjom da su zapalili dva bagera kojima su vršeni radovi na izgradnji mini hidrocentrale u ovom mestu.

Pročitajte još:

Obereke: Štrpčani ponovo sprečili izgradnju mini hidrocentrale

Povređeno dvadesetak meštana Štpca u sukobu sa policijom zbog izgradnje hidrocentrale

Šara: Gradnja hidrocentrale obustavljena, čeka se odluka ministarstva

Najavljeno uklanjanje bagera sa mesta „Obe reke“ u Štrpcu

Štrpce: Nastavljeni radovi na izgradnji mini hidrocentrale

Zaustavljena gradnja mini hidrocentrale u Štrpcu „do iznalaženja rešenja“

Meštani Štrpca brane svoje reke od izgradnje mini hidrocentrale

Ministar životne sredine: Nemam ovlašćenja da zaustavim izgradnju hidrocentrale u ŠtrpcuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.