Štrpčani ispred zgrade opštine traže ukidanje dozvola za izgradnju hidrocentrala

Foto: Koha

Vest je ažurirana.

Štrpčani i meštani sela Donja Bitinja u Štrpcu protestuju danas ispred zgrade ove opštine protiv izgradnje hidrocentrale na rekama Lepenac, Bolovanka i Kaluđerka. Radovi na hidrocentrali Obereke od danas su ponovo obustavljeni.

Meštani Štrpca od opštinskih vlasti traže da ukinu dozvole za izgradnju hidrocentrala, javlja Koha.

Nedavno je kosovski ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje, Fatmir Matoši (Fatmir Matoshi), izvestio je Komisiju za poljoprivredu da ne može da preinači nijednu prethodno izdatu dozlvolu za izgradnju mini hidrocentrala u reonu Štrpca.

On je rekao da je ovakvu situaciju zatekao kada je došao na čelo ministarstva. Matoši je rekao da nema ovlašćenja da preduzme bilo šta u vezi s tim, jer, prema njegovim rečima, građevinske kompanije imaju potrebnu dokumentaciju za njihovu izgradnju hidrocentrala.

Predstavnik sela Donja Bitinja, Agron Rušiti (Agron Rushiti), izjavio je tada da nije bilo javne rasprave pre izgradnje hidrocentrale.

„Nismo učestvovali ni u jednoj javnoj raspravi o ovoj izgradnji“, rekao je Rušiti.

On je zabrinut zbog smanjenja nivoa vode u reci Lepenac, pokazao je i neke fotografije na kojima se vidi reka pre i posle izgradnje hidrocentrale. Rušiti je rekao da u tom delu nema života bez vode kao i da stanovnici neće imati pijaću vodu zbog hidrocentrale.

Ovo nije jedina hidrocentrala protiv koje protestuju meštani Štrpca. I u mestu Obereke su se Štrpčani dugo protivili izgradnji mini hidrocentrale na rekama Kaluđerka i Bolovanka. Međutim, nakon više protest meštana i čak i sukoba sa policijom, radovi na ovoj mini hidrocentrali nastavljeni su pre dva dana.

Kako za KoSSev javljaju meštani Štrpca koji su protestovali protiv izgradnje hidrocentrale na mestu Obereke, oni su se jutros takođe okupili na tom mestu oko 9 časova, da bi se kasnije, oko 10 časova, pridržili protestu ispred opštine.

Kako nam Štrpčani navode, gradonačelnik je danas bio na odmoru, a niko od drugih zvaničnika u toku od dva i po sata koliko je protest trajao, nije želeo da izađe i razgovara sa građanima. Ipak, zamenik gradonačelnika je primio dva predstavnika građana, jednog Srbina i jednog Albanaca u kabinet.

Zamenik gradonačelnika im je navodno preneo da je zabrana o izgradnji hidrocentrale na mestu Obereke izdata još 2016 i dalje na snazi, te da su pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije juče predstavili falsifikovanu dokumentaciju.

Prema informacijama sa terena, komunalni inspektori će postaviti traku oko gradilišta, a radova danas nije bilo.

Prema, podacima iznetim u Izveštaju o uticaju na životnu okolinu koji je izradila kompanija „Metkos Group“ iz Prištine koja pravi obe hidrocentrale, oni planiraju da duž reke Lepenac izgrade čak pet mini hidrocentrala: hidrocentralu Šara, hidrocentralu Brezovica, hidrocentralu Viča, hidrocentralu Brod i hidrocentralu Štrpce.

Povezani članci:

Obereke: Štrpčani ponovo sprečili izgradnju mini hidrocentrale

Povređeno dvadesetak meštana Štrpca u sukobu sa policijom zbog izgradnje hidrocentrale

Šara: Gradnja hidrocentrale obustavljena, čeka se odluka ministarstva

Najavljeno uklanjanje bagera sa mesta „Obe reke“ u Štrpcu

Štrpce: Nastavljeni radovi na izgradnji mini hidrocentrale

Zaustavljena gradnja mini hidrocentrale u Štrpcu „do iznalaženja rešenja“

Meštani Štrpca brane svoje reke od izgradnje mini hidrocentrale

Ministar životne sredine: Nemam ovlašćenja da zaustavim izgradnju hidrocentrale u Štrpcu

 Nastavljena izgradnja mini hidrocentrale u ŠtrpcuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.