Zaustavljena gradnja mini hidrocentrale u Štrpcu „do iznalaženja rešenja“

protest Štrpce
Opštinsko rešenje o obustavljanju radova/Foto: Radio Kim

Zbog „zamućenja vode za piće u rezervoaru“, a samim tim i zbog „ugrožavanja vodosnabedvanja meštana“, komunalni inspektorat Kosova naložio je Kompaniji „Matkos grup“ da obustavi radove na gradnji mini hidrocentrale u opštini Štrpce. Građani Štrpca, zbog početka izgradnje ove hidrocentrale, protestuju duže od mesec dana, tvrde da bi se izgradnjom ovog postrojenja ugrozile dve reke, Kaluđerka i Bolovanka, a time i pijaća voda kojom se stanovništvo snabdeva. Protest je održan i danas.

Radnici Komunalnog preduzeća opštine Štrpce, koja radi po sistemu Republike Srbije, jutros su primetili da je došlo do ugrožavanja reke Kaluđerke i o tome obavestili predstavnike kosovske opštine, nakon čega je doneto rešenje kojim se nalaže prekid radova na lokaciji „Obe reke“.

„Naši radnici su dole na vodovodu videli to. Bila bi katastrofa, došlo bi do epidemije, zaraznih bolesti i ostalog. Mi smo ih prvi alarmirali, otišli u opštinu kod njihovih zvaničnika da im kažemo o čemu se radi, i jednostavno morali smo da dođemo i da ih alarmiramo da se to stopira pod hitno,“ kaže direktor Komunalnog preduzeća Milosav Ljubić.

Protest meštana ovog mesta održan je i danas. Poručili su da bi izgradnjom ove hidrocentrale bilo ugroženo snabdevanje vodom više od 2.500 stanovnika, eko sistem, ali i prekršen zakon o vodama.

„U ministarstvu je 2013. godine data dozvola za izgradnju mini hidrocentrale ne obazirući se na osnovne i glavne tačke zakona – da se koncesija ili dozvola ne sme dati kada je u pitanju izvorište pijaće vode ili bilo kakva rečica kojom se stanovništvo snabdeva,“ kaže jedan od organizatora protesta Stojan Josimović.

„Mi nemamo pravo da našim potomcima damo nešto što smo nasledili od naših predaka u gorem stanju nego što smo mi zatekli, ako ne može u boljem stanju. Prema tome, ako izgubimo reku, ovaj narod će izgubiti i smisao za život, mi postajemo ljuštura od ljudi,“ kazao je Dobrivoje Stevanović.

Jedan od meštana Milivoje Filipović kroz čiju imovinu bi trebalo da budu postavljene cevi za izgradnju mini hidrocentrale kaže da to neće dozvoliti.

„Ni za koju cenu neću dozvoliti da postave cevi kroz moju imovinu. Ja na to neću pristati, nema tog novca koji to može da plati,“ kaže Filipović.

Na protestu je danas bilo očigledno prisustvo brojnih policajaca iz Štrpca i Uroševca, a komandir Dragan Ivanović nije želeo da kaže zbog čega su oni tu kada su protesti mirni.

Građani su revoltirani i poručuju da će nastaviti sa protestima sve dok se radovi potpuno ne obustave, dodajući da će, ukoliko se izgradi ova mini hidrocentrala, početi iseljavanje stanovništva.

„Ne znam ko je to potpisao, i kako je potpisao. Mi bez vode ovde nemamo život, najpre nam uzmu dušu, pa nam onda uzmu vodu,“ kazala je za RTV Kim meštanka Štrpca.

„Ovo je najveći razlog da se napusti Štrpce, jer bez vode nemamo šanse za opstanak,“ ističe jedan od prisutnih.

„Svi ćemo se boriti do daljnjeg, dok možemo. Mi odavde ne idemo,“ odlučna je jedna od učesnica protesta.

„Ljuti smo na naše opštinske vlasti, pre svega zato što ne izlaze pred narod koji mirno protestuje protiv ove okupacije. Policija štiti investitora,“ kaže meštanin Štrpca.

Predrag Grbić: Uz narod smo, prvi korak – razgovor građana sa gradonačelnikom

Iz Opštine Štrpce poručuju da su oni uz narod i da će svim mogućim sredstvima pokušati da zaustave gradnju. Predsedavajući SO Štrpce Predrag Grbić kaže da je prvi korak ka tome sastanak gradonačelnika Bratislava Nikolića sa građanima koji više od mesec dana protestuju.

Ni Grbić nije mogao da kaže zbog čega je potrebno prisustvo jakih snaga policije na protestu.

„Mi ne želimo da politizujemo ovu situaciju. Celo opštinsko rukovodstvo i svi ljudi koji vode ovu opštinu, i koji obavljaju neke funkcije su za sprečavanje ovog procesa izgradnje mini hidrocentrale u selu Štrpce na mestu zvanom ‘Obe reke’. Prvi konkretan potez jeste da će delegacija koja se nalazi na tom mestu gore razgovarati sa gradonačelnikom, on će ih primiti.“

Peticiju nezadovoljnih građana potpisali i zvaničnici iz Štrpca

Na pitanje da li opštinsko rukovodstvo podržava proteste, Grbić odgovara: „Ne bismo potpisali peticiju da ne podržavamo taj protest.“

Osim Grbića, peticiju koju su pokrenuli nezadovoljni meštani Štrpca, potpisali su i gradonačelnik Bratislav Nikolić, njegovi saradnici, ali i troje poslanika u Skupštini Kosova iz Srpske liste, kao i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

Inače, dozvolu za korišćenje zemljišta na lokaciji „Obe reke“ dala je upravo SO Štrpce još 2013. godine, ali je 2016. sa iste stanice naloženo obustavljanje radova na neodređeno.

„Ta odluka iz 2016. godine je pravosnažna,“ kaže Predrag Grbić.

KoSSev: Najavljena i žalba Ministarstvu za zaštitu životne sredine

Građani Štrpca, zbog početka izgradnje mini hidrocentrale, protestuju više od mesec dana.

Sa jučerašnjeg protesta, sem obećanja da će se okupljati svakog dana, uz navode da se „lokalna vlast, srpska, oglušuje o njihove zahteve“, najavili su i žalbu Ministarstvu za zaštitu životne sredine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.