Nastavlja se izgradnja MHE na Lepencu, licenca za tri MHE na Bistrici

Foto: Koha, printscreen

Radovi na MHE na reci Lepenac u Donjoj Bitinji, koji su bili obustavljeni 8. oktobra nakon sukoba građana koji protestuju protiv izgradnje i policije koja je obezbeđivala protest, nastavljeni su juče, javila je Koha. Istovremeno, Koha je takođe juče izvestila i da je produžena dozvola za rad trima hidrocentralama na Bistrici u Dečanima.

Meštani sela Donja Bitinja ponovo su pokrenuli protest, nakon što je firma koja gradi MHE proširila oblast u kojoj sprovodi radove, i kako tvrde, onemogućila nekima od njih pristup privatnoj imovini.

I ovaj kao i prethodne proteste obezbeđivale su Specijalne jedinice Kosovske policije sa kojima su se prošle nedelje meštani čak i sukobili, a kada je suzavcem povređeno desetina građana, uključujući i decu.

Produžene dozvole za tri MHE u Dečanima

Kosovska Regulatorna kancelarija za energiju (RKE) je donela odluku da produži dozvolu za rad trima hidrocentralama za koje tvrde da su posedovale uverenje Ministarstva za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine. S druge strane, ministar MPPZŽS u ostavci, Fatmir Matoši, negira da je njegovo ministarstvo donelo takvu odluku, dok je gradonačelnik Dečana, Baškim Ramosaj, odbio da govori na tu temu, prenosi Koha.

Prema pisanju Pristina Insight, upravo je Matoši početkom septembra, a kada je već bio u ostavci, navodno doneo kontroverznu odluku da ukine moratorijum na izgradnju hidroelektrana u Dečanima i Peći, što je ubrzo negirao lider AKR, Bedžet Pacoli, čiji je član i Matoši.

Ministarstvo i RKE međusobno prebacuju odgovornost

Institucija kosovskog Ombudsmana pokrenula je istragu o pitanju rada hidrocentrala u opštinama Štrpce i Dečani, ali čak ni ovo regulatorno telo ne uspeva da dobije odgovore od nadležnog ministarstva.

Upravo zbog neuspeha kosovskog Ministarstva za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine da odgovori na pitanja o zakonitosti ovih radova, kao i zbog nemogućnosti ministarstva da odgovori na zahteve nezadovoljnih građana, a zbog mogućnosti da trenutna situacija izazove „nepopravljive posledice po životnu sredinu“, institucija Ombudsmana je MPPZŽS preporučila „da obustavi aktivnosti hidroelektrana u Dečanima i Štrpcu do davanja objašnjenja o zakonitosti rada navedenih hidroelektrana, kao i objašnjenja o nadležnostima nadležnih organa“.

Međutim, kako Koha javlja, MPPZŽS odbacilo je ovu odgovornost navodeći da je takva odluka u nadležnosti kosovske Regulatorne kancelarije za energiju.

Pročitajte još:

Protest u Donjoj Bitinji protekao bez incidenata

Nastavljeni protesti protiv MHE u Donjoj Bitinji

Protesti protiv izgradnje MHE u Štrpcu: Desetine povređenih, uključujući i decu

Ombudsman preporučio obustavu aktivnosti HE u Štrpcu i Dečanima; Iz EU bez konkretnog odgovora o zakonitosti izgradnje MHE u nacionalnom parku

Protesti protiv MHE u Štrpcu: Matkos grupa prekinula radove na privatnim parcelama

Brezovica: Donkihotovska borba protiv izgradnje MHE

Kosovski ministar u ostavci ukinuo zabranu za sprovođenje dozvola za izgradnju MHE

Haradinaj: Neću dozvoliti primenu odluke o ukidanju zabrane za izgradnju MHE, takse ne treba ukinuti, već ojačati

Nastavljena izgradnja mini hidrocentrale u Štrpcu

Povređeno dvadesetak meštana Štpca u sukobu sa policijom zbog izgradnje hidrocentrale

Šara: Gradnja hidrocentrale obustavljena, čeka se odluka ministarstva

Najavljeno uklanjanje bagera sa mesta „Obeeke“ u Štrpcu

Zaustavljena gradnja mini hidrocentrale u Štrpcu „do iznalaženja rešenja“

Obereke: Štrpčani ponovo sprečili izgradnju mini hidrocentrale

Štrpce: Nastavljeni radovi na izgradnji mini hidrocentrale

Meštani Štrpca brane svoje reke od izgradnje mini hidrocentrale

Ministar životne sredine: Nemam ovlašćenja da zaustavim izgradnju hidrocentrale u Štrpcu

Štrpčani ispred zgrade opštine traže ukidanje dozvola za izgradnju hidrocentrala

Ministarstvo na pritužbe zbog izgradnje MHE u nacionalnom parku: Nemamo dovoljno čuvara

Ministarstvo za životnu sredinu nije dalo puni uvid u dokumenta za izgradnju MHE na BrezoviciPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.