Protest u Donjoj Bitinji protekao bez incidenata

Protest Donja Bitinja
FOTO: RTK2

Srbi i Albanci Sirinićke Župe danas su protestovali protiv izgradnje mini hidrocentrale u Donjoj Bitinji. Protest u Donjoj Bitinji je protekao bez incidenata a skup je obezbeđivala Kosovska policija. Združeni meštani poručili su da će nastaviti mirne proteste koji su, prema njihovim rečima, od egzistencijalnog značenja.

Izgradnji hidrocentrala protive se kako Srbi, tako i Albanci iz Sirinićke Župe, koji udruženo već mesecima negoduju i strahuju da će izgradnjom hidrocentrala na tamošnjim rekama ostati bez čiste pijaće vode.

“Došli smo da podržimo pre svega meštane našeg sela, kao i ujedinjenje naroda. Voda je značajna za život svih meštana ali i životne sredine, ima puno životinja u ovoj reci koja ovde protiče. Branićemo ovu reku i nećemo dozvoliti da se gradi hidrocentrala”, istakao je Đorđe Stanković, meštanin sela Donja Bitinja.

“Mi se borimo mirnim putem da bi obezbedili egzistenciju građana. Mi ne vodimo politički program, van smo svih takvih aktivnosti, već se borimo protiv životnih problema. Više od polovine građana Sirinićke Župe bavi se poljoprivredom, stočarstvom, vinogradarstvom kao i drugim privrednim kulturama”, dodao je Azim Tahiri iz Donje Bitinje.

Tokom današnjeg skupa, podršku građanima pružio je i Il Rugova, iz Pokreta Samoopredeljenje uz poruku da će se boriti protiv odluka koje štete građanima.

“Osnovni naš cilj je da štitimo interese svih građana putem zakonskih propisa. Mi ćemo štititi vodu, jer je voda od životnog značaja za građane ovog područja jer egzistencija zavisi od toga, počev od poljoprivrede, stočarstva, čak i turizma, jer turizam ima veliki značaj za razvoj privrede i ekonomije. Potrebno je naći rešenje da bi voda bila na površini zemlje, ne ispod”.

Stefan Filipović, koordinator Kosovskog demokratskog instituta za Opštinu Štrpce, kaže da se problem može rešiti dijalogom i dodaje da je intervencija Kosovske policije na prethodnom protestu neprihvatljiva.

“Cilj današnjeg okupljanja je podrška organizacije civilnog društva sa Kosova građanima ovde u Štrpcu, odnosno Donjoj Bitinji. Pre svega, Kosovski demokratski institut sa brojnim organizacijama civilnog društva želi da podrži građane u njihovoj nameri da budu deo procesa donošenja odluka kada su u pitanju radovi na reci Lepenac. Pre svega želimo da kažemo da je delovanje policije pre par dana neprihvatljivo”.

Bivši predsednik Opštine Štrpce po sistemu Republike Srbije, Zvonko Mihajlović, rešenje ovog problema vidi u povlačenju dozvola za izgradnju ovih hidrocentrala.

“Rešenje postoji, odluke mogu i moraju da se povuku. Zato postoje nadležni organi, ako je pričinjena neka materijalna šteta, da se ta šteta nadoknadi. Ako je investitor uložio novac, da onaj koji je njemu dao dozvolu vrati taj novac. Na taj način će svi biti zadovoljni. U protivnom, narod će se svakodnevno okupljati i boriti da sačuva svoje reke i životno pravo”.

Protest su obezbeđivali pripadnici kosovske policije i KFOR-a. Podsetimo, desetine ljudi uključujući i decu, povređeno je nakon intervencije Kosovske policije na poslednjem protestu u Donjoj Bitinji nadomak Štrpca. Ovoga puta, protest je protekao bez incidenata.

Pročitajte još:

Nastavljeni protesti protiv MHE u Donjoj Bitinji

Protesti protiv izgradnje MHE u Štrpcu: Desetine povređenih, uključujući i decu

Ombudsman preporučio obustavu aktivnosti HE u Štrpcu i Dečanima; Iz EU bez konkretnog odgovora o zakonitosti izgradnje MHE u nacionalnom parku

Protesti protiv MHE u Štrpcu: Matkos grupa prekinula radove na privatnim parcelama

Brezovica: Donkihotovska borba protiv izgradnje MHE

Kosovski ministar u ostavci ukinuo zabranu za sprovođenje dozvola za izgradnju MHE

Haradinaj: Neću dozvoliti primenu odluke o ukidanju zabrane za izgradnju MHE, takse ne treba ukinuti, već ojačati

Nastavljena izgradnja mini hidrocentrale u Štrpcu

Povređeno dvadesetak meštana Štpca u sukobu sa policijom zbog izgradnje hidrocentrale

Šara: Gradnja hidrocentrale obustavljena, čeka se odluka ministarstva

Najavljeno uklanjanje bagera sa mesta „Obeeke“ u Štrpcu

Zaustavljena gradnja mini hidrocentrale u Štrpcu „do iznalaženja rešenja“

Obereke: Štrpčani ponovo sprečili izgradnju mini hidrocentrale

Štrpce: Nastavljeni radovi na izgradnji mini hidrocentrale

Meštani Štrpca brane svoje reke od izgradnje mini hidrocentrale

Ministar životne sredine: Nemam ovlašćenja da zaustavim izgradnju hidrocentrale u Štrpcu

Štrpčani ispred zgrade opštine traže ukidanje dozvola za izgradnju hidrocentrala

Ministarstvo na pritužbe zbog izgradnje MHE u nacionalnom parku: Nemamo dovoljno čuvara

Ministarstvo za životnu sredinu nije dalo puni uvid u dokumenta za izgradnju MHE na BrezoviciPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.