Mustafa: Kad čujem šta LVV govori dođe mi sebe da kaznim zbog toga što sam podržao koaliciju

Isa Mustafa
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Moju ideju o uvođenju vanrednih mera premijer je protumačio kao zaveru, a pojedini iz vlade kao pokušaj državnog udara; Problem je nastao oko toga ko je jači – Kurti ili Tači; Kada čujem neke zvaničnike Samoopredeljenja (LVV) u vladi, sa kakvom neodgovornošću govore, dođe mi da sebe kaznim zbog greške koju sam napravio kada sam podržao ovu koaliciju, poručio je u novoj objavi na Fejsbuku predsednik LDK, Isa Mustafa.

Bisljimi: Mustafa nijednom nije sebe osudio zbog toga što je koruptivnim radnjama učinio Tačija predsednikom

Potpredsednik Samoopredeljenja i ministar finansija, Besnik Bisljimi (Besnik Bislimi), u međuvremenu je objavom na Fejsbuku odgovorio svom koalicionom partneru.

„Problem leži u Mustafinoj revnosti da odmah prihvati vanredno stanje – u skladu sa ambicijama predsednika. Poznato je zašto predsednik ima tu ambiciju – ne prihvata ishod izbora koji su održani 6. oktobra“, poručio je Bisljimi.

I dok Mustafa žali zbog greške što je podržao vladajuću koaliciju, Bisljimi poručuje da lider LDK nijednom nije sebe osudio „zbog toga što je ušao u koaliciju sa PAN-om i nijednom nije sebe osudio  zbog toga što je koruptivnim radnjama učinio Hašima Tačija predsednikom“.

„Mustafa bi trebalo da digne ruke od udruživanja sa ličnostima PAN-a i treba da ojača zajedničku vladu LVV-LDK u borbi protiv virusa“.

Osmani pozvala na ujedinjenje

Predsednica Skupštine Kosova, Vjosa Osmani, potom je pozvala političke lidere da odustanu od podela i ujedine se u borbi protiv koronavirusa.

„U vreme kada civilizovani svet pokazuje ogromnu solidarnost, kada su se vlade, kao i vlade i opozicija širom sveta pridružile u globalnoj borbi protiv najopasnije pandemije od Drugog svetskog rata, vreme je za sve političke predstavnike da se ujedine u borbi za spas života građana”, navodi se u Objavi Osmani na Fejsbuku.

Osmani je, prema pisanju prištinskim medija, jedna od članica LDK koja se protivi održavanju sednice o izglasavanju nepoverenja Kurtijevoj vladi koju zahteva njena stranka.

 

Kosovska vlada se u sred pandemije korona virusa našla ponovo u novoj političkoj nestabilnosti kada je LDK pokrenula postupak za rušenje vlade nakon što je Kurti smenio ministra unutrašnjih poslova iz redova LDK, zbog toga što je podržao inicijativu kosovskog predsednika o uvođenju vanrednog stanja na Kosovu, ali i zbog toga što je „širio paniku u vezi sa korona virusom“. Uvođenju vanrednog stanja protivi se Samoopredeljenje.

„Svi mi prolazimo kroz tešku i izazovnu situaciju sa virusom COVID-19. Broj obolelih se povećava uprkos nameri medicinskog osoblja i drugim vladinim merama“, poručio je Mustafa.

Kaže da bi „bio srećan kada bi aktivirali sav potencijal“, te podsetio da zemlje u regionu primenjuj mnoge mere, uključujući i vanredno stanje i policijski čas.

Kaže da je pre pet dana došao na ideju o uvođenju vanrednih mera zato što je bio uveren da nikoga ne treba ometati, da svi rade svoj posao u ovoj situaciji.

„Jer nije vreme da merimo (pokazujemo) mišiće, ko je jači, već da sjedinimo mišiće, da stvorimo sinergiju, gde 1+1 čine 3“.

Pitanje je razmatrano kao zavera od strane premijera, dodaje Mustafa.

Poručuje da je problem nastao oko toga „ko je jači – Kurti ili Tači, a ne kako da se zatvori ciklus svih mera“, te dodaje da su pojedinci iz vlade pokušali ovo pitanje da tretiraju kao pokušaj državnog udara.

Prema ovoj logici, tvrdi, državni udar dogodio se u Bugarskoj, Severnoj Makedoniji, Srbiji, a ujedno bi nemačka Kancelarka takođe trebalo da odgovara zbog toga što je izjavila „da strahuje da bi 60 do 70 odsto građana te zemlje moglo da bude zahvaćeno pandemijom”.

Ujedno navodi da bi sa ovakvom logikom Zakon o budžetu trebalo da se poništi jer je usvojen „aludirajući na vanrednu situaciju od strane guvernera“.

Međutim, tvrdi da, ni ideja o vanrednim merama, niti ona protiv, „nije zaustavila mah koji je uzeo ovaj virus i doveo do prve smrti“.

„Stoga, kada čujem nekoliko visokih vladinih zvaničnika LVV sa kakvom neodgovornošću govore i kako konstruišu savezništvo, dođe mi da sebe kaznim zbog greške koju sam učinio kada sam podržao ovu koaliciju sa ovim ljudima koji nemaju nijednu odgovornost za položaje koje drže već nastavljaju sa kampanjom i propagandom, na čemu bi im zavideli i veći diktatorski režimi“.

Hoti: Sukobi između LVV i LDK neće uticati na borbu protiv korona virusa

Sa druge strane, nešto je optimističniji zamenik premijera iz redova LDK, Avdulah Hoti, koji je u svojoj objavi na Fejsbuku naznačio da sukobi između Samoopredeljenja i LDK neće uticati na borbu protiv koronavirusa.

„Ne želim da vas opterećujem političkim dešavanjima. Ali garantujem vam da će ova vlada sa LDK, koliko traje, biti zadužena za rešavanje situacije. Na nijedan državno-institucionalni zadatak neće uticati politička dešavanja“, poručio je Hoti građanima.

Tvrdi da su svetski lideri izašli sa alarmantnim porukama zbog svesti građana, a ne zbog panike, te da su zato građanima saopštavali istinu o riziku i da treba da se pridržavaju zdravstvenih smernica.

Uvođenje vanrednog stanja nije jedini kamen spoticanja aktuelne vlade na Kosovu. Koalicioni partneri se već neko vreme ne slažu i oko pitanja taksi, te je lider LDK pre dva dana još jednom uslovio Kurtija da ispoštuje zahtev ove stranke i SAD-a i odmah i u potpunosti ukine takse, što se istog dana i dogodilo, ali samo na uvoz sirovina.

Sa druge strane na Kurtijevu vladu snažan pritisak je nastavila da vrši dojučerašnja vlast, a koja je sada snažna opozicija, na čelu sa aktuelnim kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem.

Ova krhka vlada se nalazi u drugom mesecu svog postojanja, a Aljbin Kurti je sa treće strane pod međunarodnim, pre svega američkim pritiskom da ukine bezuslovno i momentalno takse, kako bi se otkočio dijalog sa Beogradom.

Pročitajte još:

Usvojeno ukidanje taksi na sirovine bez glasova LDK, Srpska lista uzdržana

Kurti pripremio dokumentaciju za delimično ukidanje taksi

Abazi: Smenjeni ministar Veljiu treba da se izvini, a ne premijer Kurti

Mustafa poručuje Kurtiju: Ukini takse, poništi odluku o smeni Veljiua i izvini se LDK

U toku prikupljanje potpisa za izglasavanje nepoverenja Кurtijevoj vladi, AAK i NISMA podržavaju

LDK predao predlog kosovskoj skupštini o izglasavanju nepoverenja Kurtijevoj vladi

Kurti: Nema potrebe za vanrednim stanjem, Kosovo primer u regionu za sprečavanje širenja virusa

Kurti: LDK prva prekršila sporazum, Veljiu hteo da bude veći katolik od pape

LDK namerava da pokrene zahtev za nepoverenje Kurtijevoj vladi

Kurti smenio ministra iz LDK; Mustafa traži poništenje odluke i ukidanje taksi do kraja nedelje

Miletić: Sudbina kosovske vlade ne zavisi od uvođenja vanrednog stanja

Špetim Gaši: Koalicija će nastaviti da postoji, bez obzira da li će LDK glasati za ili protiv vanrednog stanjaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.