Kurti pripremio dokumentaciju za delimično ukidanje taksi

Aljbin Kurti
Foto: KoSSev

Šef kosovske vlade, Aljbin Kurti, potpisao je dokument na osnovu kog će se razmatrati ukidanje taksi na uvoz sirovina iz Srbije i BiH, prenosi Koha. Odlukom se nalaže i da se do 1. aprila u potpunosti ukinu takse koje će biti zamenjene merom punog reciprociteta. Iz Prištine već stižu tumačenja da ova odluka u praksi znači skorije ukidanje taksi na uvoz sirovina.

Prema izvorima prištinske Kohe iz kosovske vlade, odluka za ukidanje taksi na uvoz sirovina razmatraće se na sednici vlade koja bi trebalo da bude održana danas.

Tačke predloga

1. Oslobađaju se od mere određene pod tačkom jedan odluke Vlade br. 01/76 iz 21. novembra 2018. izmenjena odlukom broj 06/82 iz 28, decembra 2018. uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

2. Obavezuje se Ministarstvo finansija, Carina Kosova i druge relevantne institucije da sprovode ovu odluku u skladu sa važećim zakonodavstvom.

3. Do 1. aprila 2020. Vlada će doneti odluku kojom se stavljaju van snage odluke br. 01/76 iz 21. novembra 2018. dopunjene odlukom broj 06/82 iz 28, decembra 2018. da bi se odredila mera punog reciprociteta u odnosima sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom po svim pitanjima.

4. Ova odluka stupa na snagu na dan potpisivanja.

Ukoliko se odluka usvoji, Ministarstvo finansija Kosova i Carina i druge institucije, u obavezi su da sprovode ovakvu odluku u skladu sa važećim zakonodavstvom, navodi se u dokumentu.

Do 1. aprila, dodaje se, kosovska vlada će doneti odluku da stavi van snage odluke o uvođenju taksi koje će biti zamenjene merom punog reciprociteta ka Srbiji i BiH po svim pitanjima.

U ovom dokumentu međutim, nema eksplicitne tvrdnje da će taksa biti ukinuta ukoliko Beograd ne ispuni dva uslova koje je prethodno zatražio Kurti: da prestane sa kampanjom odpriznavanja, te da ukine sve ostale trgovinske barijere za robu sa Kosova.

Dokument predlog o ukidanju taksi
FOTO: Frontonline

Nova odluka kosovskog premijera dolazi dva dana nakon što je LDK pokrenula postupak za rušenje vlade – odnosno prikupljanje potpisa za održavanje sednice na kojoj bi se izglasalo nepoverenje, a nakon što je Kurti smenio ministra unutrašnjih poslova iz redova LDK.

Lider LDK, Isa Mustafa, ipak je dao još jednu šansu Kurtiju i ovog jutra je od njega zahtevao da ispoštuje zahtev ove stranke, ali i SAD i danas ukine takse. SAD insistiraju na momentalnom i bezuslovnom ukidanju taksi.

Aljbin Kurti je krajem februara doneo odluku o postepenom i uslovljenom ukidanju taksi. Prvo je najavio da će 15. marta ukinuti taksu od 100 odsto na sirovine iz Srbije i BiH, a od 1. aprila i na ostalu robu, ali ukoliko Srbija ispuni Kurtijeve uslove.

U međuvremenu je Sijera Leone početkom marta povukla priznanje Kosova, kada se Kurti oglasio porukom:

„Čak i kad je Kosovo pokazalo dobru volju da ukine takse od 100 odsto na sirovine, Srbija nastavlja sa kampanjom odpriznavanja. Mi nismo prepreka na putu dijaloga i nikada nismo bili. Načinili smo korak napred, a oni su ipak načinili korak nazad. Zašto?“

Na dan najavljenog ukidanja taksi, Kurti je saopštio da se to neće dogoditi:

„Danas se to neće desiti jer sam ja izrazio svoj stav 27. februara, u međuvremenu nije bilo nikakve odluke. Još uvek nisam uspeo da ubedim našeg partnera u vladajućoj koaliciji, LDK, u ono u šta sam lično uveren: postepena zamena taksi sa reciprocitetom je najbolji, najpošteniji i najkorisniji način“.

Za sada, međutim, nepoznati su detalji o tome da li se i šta dogodilo u međuvremenu da Kurti, odnosno vlada u Prištini, donese ponovo odluku sa pomeranjem roka o ukidanju taksi na sirovine.

Kosovo je trenutno u paketu vanrednih mera vlade, koje uključuju i vanredno stanje u javnom zdravstvu, a uz Tačijev zahtev da se uvede i vanredno stanje usled pandemije korona virusa.

Od potvrđivanja prvih slučajeva osoba zaraženih novim korona virusom, u gradovima širom Kosova, brašno je jedna od najtraženijih namirnica, ali koja i najviše nedostaje usled čega je, više izveštaja o redovima koji se stvaraju, odnosno traže načini kako bi se ova namirnica nabavila. Neretki su izveštaju o skoku cena, kao i o švercu.

Slično je bilo i odmah nakon uvođenja odluke o taksama kada su cene hleba i brašna skočile upravo zato što su proizvođači iz Srbije bili glavni dobavljač sirovina za brašno ali i samog brašna. Kosovo se tada preorijentisalo na nabavku ove robe iz zemalja u regionu, ponajpre Severne Mekedonije ali su u kosovskim medijima bili neretko natpisi o tome da Severna Makedonija zapravo vrši reeksport srpske robe na Kosovo.

Sever Kosova je sa druge strane snabdeven brašnom iz Srbije. Srpski predsednik tvrdi da Srbija ima velike zalihe brašna i da će ga izvesti okolnim zemljama, uz naglasak da će snabdeti sredine na Severu, i da ima načina da to učini, kao i do sada, izražavajući i nadu da bi se takse u Prištini mogle ukinuti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.