Usvojeno ukidanje taksi na sirovine bez glasova LDK, Srpska lista uzdržana

Dokument predlog o ukidanju taksi
FOTO: Frontonline

Kako je i najavljeno ranije danas, kosovska vlada je na večerašnjem sastanku usvojila odluku kojom se ukidaju takse od 100% na sirovine dok se njihovo potpuno ukidanje očekuje do 1. aprila, upravo je javila Koha.

Sastanak je održan na daljinu, na osnovu mera kosovske vlade o ponašanju u pandemiji koronavirusa.

Kako Koha navodi, kosovski ministri su prethodno primili elektronsku poštu sa dnevnim redom i nacrtima odluka. Glasalo se za sve odluke, uključujući i ukidanje takse na sirovine.

Prema vladinoj uredbi, ukoliko ministar ne odgovori u roku od četiri sata, smatra se da je glasao „za“. Odluke o predlozima poslate su ministrima pre 15 sati, tako da su već prošla četiri sata, te je time glasanje završeno.

Svi članovi vladinog kabineta iz Pokreta Samoopredeljenje su glasali, kao i Emilija Redžepi iz manjinske zajednice. Dva srpska ministra bila su, međutim, suzdržana, dok članovi LDK nisu ništa odgovorili, otkriva dalje Koha.

Kako je za ovaj list objasnio izvor iz kancelarije premijera, registrovaće se da ministri LDK nisu učestvovali u glasanju.

Aljbin Kurti je ranije danas potpisao dokument na osnovu kog će se razmatrati ukidanje taksi na uvoz sirovina iz Srbije i BiH. Odlukom se nalaže i da se do 1. aprila u potpunosti ukinu takse koje će ipak, kako se dalje u dokumentu navodi, biti zamenjene merom punog reciprociteta.

Takse od 100% na robu iz Srbije i BiH donete su u novembru pretprošle godine pod tadašnjom vladom Ramuša Haradinaja, koji se i dalje protivi njihovom ukidanju, osim ukoliko Srbija ne prizna Kosovo. One su blokirale zvanični dijalog Beograda i Prištine, jer srpska strana uslovljava nastavak dijaloga ukidanjem taksi.

Iako se i Haradinaj zalagao za „reciprocitet“, to je usvojio Aljbin Kurti kao okosnicu svoje politike prema onome što je nasledio od Haradinajeve vlade.

Kurti je pod snažnim pritiskom, pre svega SAD-a da ih bezuslovno i momentalno ukine, što je upravo kao uslov postavila i LDK, njegov koalicioni partner, uz obrazloženje da saradnju sa SAD ništa ne sme da kompromituje.

Nova odluka kosovskog premijera dolazi dva dana nakon što je LDK pokrenula postupak za rušenje vlade – odnosno prikupljanje potpisa za održavanje sednice na kojoj bi se izglasalo nepoverenje, a nakon što je Kurti smenio ministra unutrašnjih poslova iz redova LDK.

Lider LDK, Isa Mustafa, ipak je dao još jednu šansu Kurtiju i ovog jutra je od njega zahtevao da ispoštuje zahtev ove stranke i SAD-a i danas ukine takse, što se na kraju i dogodilo.

Aljbin Kurti je u sred ovog pritiska krajem februara doneo inicijalnu odluku o postepenom i uslovljenom ukidanju taksi. Prvo je najavio da će 15. marta ukinuti taksu od 100 odsto na sirovine iz Srbije i BiH, a od 1. aprila i na ostalu robu, ali ukoliko Srbija ispuni Kurtijeve uslove.

Na dan najavljenog ukidanja taksi, Kurti je saopštio da se to neće dogoditi:

„Danas se to neće desiti jer sam ja izrazio svoj stav 27. februara, u međuvremenu nije bilo nikakve odluke. Još uvek nisam uspeo da ubedim našeg partnera u vladajućoj koaliciji, LDK, u ono u šta sam lično uveren: postepena zamena taksi sa reciprocitetom je najbolji, najpošteniji i najkorisniji način“.

Kurti je do sada opominjao LDK da su se upravo pri formulisanju koalicionog sporazuma složili i založili za „pun reciprocitet“.

Vanredne mere, brašno i sirovine

Kosovo je trenutno u paketu vanrednih mera vlade, koje uključuju i vanredno stanje u javnom zdravstvu, a uz Tačijev zahtev da se uvede i vanredno stanje usled pandemije korona virusa.

Od potvrđivanja prvih slučajeva osoba zaraženih novim korona virusom, u gradovima širom Kosova, brašno je jedna od najtraženijih namirnica, ali koja i najviše nedostaje usled čega je, više izveštaja o redovima koji se stvaraju, odnosno traže načini kako bi se ova namirnica nabavila. Neretki su izveštaju o skoku cena, kao i o švercu.

Slično je bilo i odmah nakon uvođenja odluke o taksama kada su cene hleba i brašna skočile upravo zato što su proizvođači iz Srbije bili glavni dobavljači sirovina za brašno ali i samog brašna. Kosovo se tada preorijentisalo na nabavku ove robe iz zemalja u regionu, ponajpre Severne Mekedonije ali su u kosovskim medijima bili neretko natpisi o tome da Severna Makedonija zapravo vrši reeksport srpske robe na Kosovo.

Sever Kosova je, sa druge strane, snabdeven brašnom iz Srbije. Srpski predsednik tvrdi da Srbija ima velike zalihe brašna i da će ga izvesti okolnim zemljama, uz naglasak da će snabdeti sredine na Severu, i da ima načina da to učini, kao i do sada, izražavajući i nadu da bi se takse u Prištini mogle ukinuti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.