Kurti ukinuo 7 Haradinajevih odluka, među njima i odluku o povećanju plata u vladi

FOTO: Gazeta Express, ministri glasaju za ukidanje Haradinajevih odluka

Novoformirana vlada na čelu sa Aljbinom Kurtijem na današnjoj sednici je poništila više odluka koje je doneo bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj. Ukinuta su i imenovanja nacionalnih koordinatora koje je imenovao tadašnji premijer. Smanjenje plata kosovskoj izvršnoj vlasti je prva odluka koju je nova vlada donela, a poništeno je ukupno sedam odluka.

Haradinaj u prvoj reakciji kaže da je ova odluka besmislena. “Smanjenje plata je nerazumna politička radnja kada se sada zna da se za nekoliko dana očekuje završna presuda Ustavnog Suda oko zakona koji reguliše ne samo plate ovog kabineta, već i onih narednih i da će im plate i za ovaj mesec svima biti kako su bile”, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Konjufca predložio odlaganje apliciranja Kosova za INTERPOL ove godine

Takođe, kosovski ministar spoljnih poslova Glauk Konjufca predstavio je procene o trenutnoj situaciji za članstvo Kosova u INTERPOL, naglasivši da podaci koje imaju kao ministarstvo ne idu u prilog apliciranju za članstvo ove godine, te je preporučio da se apliciranje odloži za narednu godinu.

U nastavku objavljujemo pregled kosovske štampe o današnjim odlukama vlade u Prištini.

FOTO: Gazeta Express
U Vladi se smanjuju plate, ne odnose se na pravosudni sistem

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Vlada Kosova odobrila je ukidanje odluke o povećanju plata koju je Vlada Kosova na čelu sa bivšim premijerom Ramušom Haradinajem usvojila u decembru 2017. godine.

„Plate se vraćaju uz prethodno podešavanje. Ova odluka se ne odnosi na Ustavni sud ili pravosudni sistem“, rekao je Kurti, prenosi KTV.

Sve odluke o imenovanju nacionalnih koordinatora poništene su.

U svojoj odluci od 20. decembra 2017. godine Haradinajeva vlada odlučila je da poveća placte za 100 procenata. Plata premijera Haradinaja od 1.500 evra iznosila je 2.950 evra.

Prema Zakonu o sudovima, plata premijera i drugih zvaničnika u kabinetu ekvivalentna je platama u sektoru pravde. To je dovelo da plate, pored Haradinaja i njegovog kabineta, takođe porastu u ovom sektoru. Kasnije je izglasavan Zakon o platama, koji je takođe odredio da se plate kabineta regulišu.

Zakon o platama predviđao je da se i premijeru smanji plata, ali je taj zakon suspendovan do marta, nakon presude Ustavnog suda.

Nakon prvog radnog sastanka Vlade, premijer Aljbin Kurti nije se pojavio na konferenciji za novinare, kao što je to obično bio slučaj u Vladi koju je vodio bivši premijer Ramuš Haradinaj.

Ovo su odluke koje je danas donela Kurtijeva vlada

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Vlada Kosova održala je danas svoj drugi sastanak na kome je razmotrila i usvojila nekoliko odluka.

Prva odluka koju je usvojila Vlada na čelu sa premijerom Aljbinom Kurtijem je ukidanje odluke Vlade Republike Kosovo, usvojene 20.12.2017., o platama za određene pozicije i iste se vraćaju na nivo utvrđen prethodnom zakonskom regulativom.

Ova odluka nema uticaja na smanjenje trenutnih plata u pravosudnom sistemu i Ustavnom sudu, u skladu sa Zakonom o Ustavnom sudu Republike Kosovo; Zakonom o sudovima; Zakonom o državnom tužiocu; Zakonom o Sudskom savetu Kosova i Zakonom o Tužilačkom savetu.

Odluka važi dok Ustavni sud ne donese odluku o ustavnoj oceni Zakona o platama u javnom sektoru.

Istom odlukom se menja i dopunjuje Odluka Vlade od 17.11.2015., Tako da se iz stava 2. ove odluke menja: „puna zarada koju su primali u poslednjem mesecu svog mandata“, a zamenjuje se tekstom: „Njihova trenutna plata“, a to su plate bivših potpredsednika vlade, bivših ministara, bivših zamenika ministara i bivšeg direktora KIA-e šest meseci nakon isteka njihovog mandata.

Današnja sednica vladinog kabineta ukinula je sledeće odluke Vlade Republike Kosovo:

1. Odluka vlade o imenovanju nacionalnog koordinatora za državne reforme;

2. Odluka vlade o imenovanju nacionalnog koordinatora za klimatske promene i pitanja životne sredine;

3. Odluka vlade o imenovanju nacionalnog koordinatora za kulturu, omladinu i sport u Republici Kosovo;

4. Odluka vlade o imenovanju vođe projekta upravljanja i kontrole pasa lutalica;

5. Odluka vlade da imenuje nacionalnog koordinatora protiv nasilnog ekstremizma i terorizma;

6. Odluka vlade o imenovanju nacionalnog koordinatora za NATO integracije i članstvo;

7. Odluka vlade o osnivanju radne grupe za omladinu i narkotike u školama.

Vlada Republike Kosovo takođe je odobrila odluku o imenovanju javno-privatnog partnerstva koje će činiti stalni članovi od strane ministara sledećih ministarstava:

1. Ministarstvo finansija i vodeći transferi;

2. Ministarstvo ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije,

Član za preduzetništvo i strateška ulaganja;

3. Član Ministarstva za infrastrukturu i životnu sredinu;

4. Član uprave za lokalnu upravu;

5. Član Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Ova odluka ukida odluku Vlade Republike Kosovo od 10.11.2017. o imenovanju članova Odbora za javno-privatno partnerstvo i obavezuje Ministarstvo finansija i prenosa i druge nadležne institucije da sprovode ovu odluku u skladu sa Pravilnikom o radu Vlade Republike Kosovo.

U skladu sa Zakonom o upravljanju javnim finansijama, na preporuku Ministarstva finansija i transfera, Vlada Republike Kosovo zatražila je od Skupštine Republike Kosovo da produži sredstva u martu.

Sa dve odvojene odluke usvojene su inicijative za pregovaranje o zaključivanju Međunarodnog sporazuma između Vlade Republike Kosovo i Republike Finske i Međunarodnog sporazuma između Vlade Republike Kosovo i Kraljevine Holandije o ukidanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju dvostrukog oporezivanja, utaja poreza koja se odnosi na dohodak i porez na kapital. Sporazumi se pregovaraju u skladu sa odredbama Ustava Kosova i Zakona o međunarodnim sporazumima. Procenjuje se da će ovi sporazumi pozitivno uticati na ekonomski razvoj zemlje i podstaći ulaganja stranog kapitala u našu zemlju.

Odlukom Vlade Republike Kosovo, dodeljena su sredstva GIZ-u u iznosu od 29 hiljada 809 evra, kao realizatora projekta uspostavljanja inovativnog parka u Prizrenu, za smeštaj izbeglica iz Republike Albanije, nakon zemljotresa prošle godine, koji su smešteni u ovom kampu.

Opštini Peći dodeljena su i sredstva u iznosu od 297 hiljada i 50 evra, a Istoku u iznosu od 136 hiljada evra, za popravljanje stanja stvorenih od elementarnih nepogoda prošle nedelje u ovim opštinama, posebno u objektima za obrazovanje i infrastrukture ovih opština.

Ministar za evropske integracije predložio je bolju koordinaciju aktivnosti i sastanaka sa strukturama EU na Kosovu, kao i trenutne akcije za usvajanje politika koje utiču na korišćenje fondova EU i na proces lobiranja liberalizacija viza.

Na predlog premijera Aljbina Kurtija, osnovana je Radna grupa koja bi koordinisala aktivnosti i manifestacije kojima se obeležava dvanaesta godišnjica proglašenja nezavisnosti Kosova. Grupu će voditi potpredsednik vlade Haki Abazi i činiće je ministar kulture, omladine i sporta, ministar odbrane, ministar uprave lokalne samouprave i ministar obrazovanja, nauke i tehnologije.

Premijer Aljbin Kurti obavestio je sve članove kabineta da će se uskoro obratiti pismom sa zahtevom da svi vladini službenici skeniraju stanje sa ciljevima i izazovima ministarstava, kako bi preduzeli korake za unapređenje rada i efikasnosti vlade i vladinih institucija.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja upozorio je da će uskoro izvestiti sednicu kabineta o posledicama i šteti koju je vetar izazvao u poljoprivrednom sektoru u opštinama Klina, Istok i Peć.

Potpredsednik vlade Avdulah Hoti naglasio je potrebu da se reši pitanje integracije ministarstava i da se što pre pristupi za usvajanju propisa i drugih akata koji omogućavaju realizaciju ovog projekta nove Vlade.

Ministar spoljnih poslova poslova Glauk Konjufca predstavio je kabinetu procene o trenutnoj situaciji za članstvo Kosova u INTERPOL, naglasivši da podaci koje imaju kao ministarstvo ne idu u prilog apliciranju za članstvo ove godine, te je preporučio da se apliciranje odloži za narednu godinu.

Šta se prethodno dešavalo u vezi sa Zakonom o platama, pročitajte u:

Zahtev sindikata za ukidanje odluke o suspenziji Zakona o platama prosleđen Ustavnom sudu

Pet kosovskih sindikata traži ukidanje odluke o suspenziji Zakona o platama

Priština: Policijski sindikat najavio da neće stupati u štrajk, od protesta odustali i radnici prosvete

Kosovski Ustavni sud usvojio predlog Ombudsmana: Obustavljena promena Zakona o platama do marta 2020

Koha: Sutra štrajk prosvetnih radnika na Kosovu zbog Zakona o platama

Haradinaj o povećanju plata: Sumnjam da se namerno odlaže primena zakona

Ministarstvo finansija: Isplaćivaćemo povišene plate do konačne odluke Ustavnog suda

Zakon o platama prosleđen Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti

Bez povećanja plata u kosovskom sistemu u decembru, Zakon o platama ipak na Ustavnom sudu?

Ombudsman o najavi protesta radnika javnog sektora: Pretnja i ometanje u obavljanju službene dužnosti nezavisne institucije

Priština: Izglasani Nacrt Zakona o dijalogu sa Srbijom, budžet i Zakon o platama

Stupa na snagu novi kosovski Zakon o platama u javnom sektoru: Smanjene plate najvišim službenicima

Priština: 60.000 radnika javnog sektora najavljuju proteste ukoliko ne prime uvećane plate u decembru

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.