Kurti počinje zvaničnu posetu Sjedinjenim Američkim Državama

Aljbin Kurti
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

20:21 – Tokom prvog dana posete Sjedinjenim Američkim Državama, kosovski premijer, Aljbin Kurti, sastao se sa izvršnom direktorkom Milenijum Čelendž Korporacije(MCC) Alis Olbrajt.

„Bila mi je posebna čast zbog toga što sam upoznao izvršnu direktorku Milenijum Čelendž Korporacije, Alis Olbrajt, i ozvaničio početak pregovora o sporazumu o Kosovu. Zahvalio sam joj na neumornom radu MCC-a, na omogućavanju Kompakt programa, koji će postati najveća investicija u energetskom sektoru Kosova i koji potvrđuje blisku vezu naših zemalja“, napisao je Kurti na Tviteru nakon sastanka

11:40 – Kosovski premijer Aljbin Kurti započeo je zvaničnu posetu Sjedinjenim Američkim Državama, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Kako je najavljeno, već danas će se sastati sa predstavnicima Millennium Challenge Corporation (MCC).

Tokom posete SAD, Kurti će održati sastanke sa državnim zvaničnicima, poslovnim liderima i predstavnicima organizacija.

Osim toga, on će se sastati i sa predstavnicima albansko-američke organizacije.

Nakon što je boravio u SAD krajem aprila meseca, zajedno sa kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani, kako bi prisustvovali ceremoniji sahrane bivše američke državne sekretarke Medlin Olbrajt i ujedno održali seriju sastanaka sa američkim političarima, ovo je Kurtijeva druga zvanična poseta SAD od kada je na funkciji kosovskog premijera.

Aktuelna vlada je ranije neretko bila i kritikovana od strane opozicije na Kosovu, a upravo zbog toga što od njenog formiranja prošle godine, niko od prištinskih zvaničnika nije otputovao u SAD.

Kurtijeva poseta SAD usledila je nakon njegovog ovonedeljnog boravka u Berlinu, gde se sastao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i razgovarao o dijalogu sa Beogradom i ratu u Ukrajini.

Istog dana on se nakon dužeg vremena, na neformalnoj večeri takođe u Berlinu, sastao sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem i izaslanikom Evropske unije, Miroslavom Lajčakom.

Na ovoj večeri dogovoren je naredni sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine, koji će u Briselu biti održan 13. maja.

O sastancima u Berlinu i analizama događaja, čitajte u:

Vlahiju: Vučić i Kurti igraju istu igru za unutrašnji politički marketing, Kurtija na zajednički sastanak pritisnuli Donfrid i Šolc

Kurti: „Kosovo je normalna država, ali odnosi sa Srbijom nisu normalni i treba da ih normalizujemo“

Lamberht u Prištini: 13. maja biće donete dobre odluke u dijalogu Kosovo-Srbija

Janjić: Poslednja šansa nemačke asistencije Lajčaku, nije bilo govora o priznanju, Kurti da se pridruži Otvorenom Balkanu

Vučić sa Lambreht: U narednih šest meseci će se videti ko je i da li je govorio istinu

Vučić iz Berlina: Neće da primenjuju ni ono što je loše za nas

Cani: Vučić u Berlinu bio od pritiskom Nemačke za oružje kupljeno od Kine i Rusije

Vučić, Kurti, Lajčak na večeri u Berlinu, novi sastanak 13. maja

Vučić i Šolc: Potpisano da bude i sprovedeno; kancelar spreman da aktuelizuje Berlinski proces

Šolc uskoro u poseti Kosovu, Nemačka pomaže Kosovu da dobije viznu liberalizaciju, i danas o priznanju

Vučić za Handelsbalt: U Srbiji Nemačku više vole od EUPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.