RTS: Srpski policajci uhapsili kosovske specijalce; Svećlja: Kidnapovali ih, odmah da ih puste

Hapšenje mup
FOTO: Printscreen/RTS

Pripadnici specijalnih jedinica srpske policije uhapsili su danas, na teritoriji centralne Srbije trojicu do zuba naoružanih kosovskih specijalaca, javio je RTS pozivajući se na nezvaničnu potvrdu. Kosovska policija, sa druge strane, tvrdi da su oni navodno kidnapovani u „dubini teritorije Kosova“, odnosno, kako navode, u „pograničnom području“ na krajnjem Severu.

Javni servis Srbije, javio je ovog popodneva da su navodno specijalne jedinice srpske policije izvršile akciju hapšenja „daleko u dubini teritorije centralne Srbije“, odnosno pojasu prema KiM.

Kako navodi ovaj medij, pozivajući se na nezvaničnu potvrdu, uhapsili su trojicu „do zuba naoružanih kosovskih specijalaca“.

Objavljujući inicijale ovih osoba R. Z. B.S. i M.Š, naveli su da ih je locirala i uhapsila antiteroristička grupa posebne jedinice policije.

Sva tri uhapšena bili su naoružani automatskim oružjem i u punoj ratnoj opremi sa GPS uređajima, mapama i drugom opremom, piše RTS uz objavljeni snimak, navodeći da je autor MUP Srbije.

Javni servis naglašava da je brzom i efikasnom akcijom srpske policije, „uspešno sprečen pokušaj tzv. kosovske policije da upadom na teritoriju centralne Srbije izvrše akciju koja po svim parametrima predstavlja teroristički akt u cilju dodatne destaabilizacije i eskalacije sukoba, uperen protiv Republike Srbije“.

Ovaj medij takođe piše da je o akciji hitno obavešten srpski predsednik, Aleksandar Vučić, koji se odmah iz ruske ambasade upuutio ka zgradi Predsedništva.

U međuvremenu se oglasila i Kosovska policija, međutim, sa drugačijim navodima.

Tvrde da su tri službenika pogranične policije „kidnapovana“, navodno na teritoriji Kosova, odnosno u pograničnom području na Severu.

„Policija Kosova (PK), u ovom slučaju jedinica granične patrolne policije je bila na dužnostI na statičnoj tački na mestu zvanom Bare, duboko unutar teritorije Republike Kosova, kako bi sprečila korišćenje ilegalnih puteva, koji su bili korišćeni od kriminalnih grupa za ilegalni prelazak i krijumčarenje“, navode iz KP.

Preciziraju da su zapravo danas u podne pogranični službenici saopštili da su u blizini statične tačke navodno primetili maskirana i naoružana lica, kada su i upućene dodatne jedinice KP.

„Po dolasku na tu lokaciju, jedinice za asistenciju su primetile samo službeno vozilo ali ne i policijske službenike koji su dežurali na toj lokaciji“, naveli su.

Preciziraju da su u pravcu ove lokacije odmah krenule i druge policijske jedinice, te da su obaveštene i druge bezbednosne institucije, među kojima je i KFOR, jer se, kako navode, sumnja da su policajce „kidnapovale srpske snage“.

„U cilju preduzimanja konkretnih radnji za bezbednost policajaca za koje se sumnja da su kidnapovani od strane srpskih snaga, kontaktirani su svi lokalni i međunarodni mehanizmi kako bi oni bili što pre oslobođeni i vraćeni Policiji Kosova“, naznačili su.

Svećlja: Ušli na teritoriju Kosova i kidnapovali ih, Srbija odmah da ih pusti

Sa identičnim navodima izašao je i kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja.

„Dok se u našoj zemlji sprovodi red i zakon, zločinačka Srbija je ušla na teritoriju Kosova i kidnapovala tri policajca Republike Kosovo, kršeći svaki sporazum i protivno bilo kom principu međunarodnih normi“, tvrdi ovaj ministar.

Tvrdi da Srbija „nastavlja da bude uzročnik i čuvar zla u regionu i na Kosovu“, da „ponovo pokazuje svoje pravo lice i to autokratske i agresivne države“.

Zatražio je od međunarodnih predstavnika da „hitno pojačaju pritisak na Srbiju“:

„Ne samo da oslobodi naše policajce već i da prekine sa svojim provokacijama. Ovakvo zločinačko ponašanje Srbije nas ne zaustavlja na našem putu jačanja suvereniteta u zemlji“, naglasio je Svećlja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.