Petković: „Kurtijevi teroristi“ uhapšeni zato što su prešli administrativnu liniju, imamo dokaze

„Ovde se ne radi ni o kakvom kidnapovanju, čestitam na brzoj i efikasnoj akciji našoj žandarmeriji koja je zaustavila očigledno opasan naum terorista koji su sa dugim cevima, municijom i opremom prešli administrativnu liniju i našli se duboko u šumi na teritorije opštine Raška“, oglasio se upravo direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Petković se obratio medijima na vanrednoj konferenciji za štampu nakon vesti koja je objavljena na portalima u Beogradu o tome da su navodno na teritoriji centralne Srbije uhapšeni „do zuba naoružani kosovski specijalci“, ali i navoda Prištine koja tvrdi da su ovi službenici KP „kidanpovani“ na teritoriji Kosova.

U međuvremenu se oglasio i kosovski premijer uz zahtev za hitno oslobađanje, ali i tvrdnju da je reč o „osvetu zbog jučerašnjeg hapšenja u centru severnog dela Kosovske Mitrovice.

„Antiteroristička jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije locirala je i uhapsila trojicu pripadnika Kurtijeve specijalne policije, koji su bili do zuba naoružani“, slično RTS-u, upravo je poručio i Petković.

Ujedno je izneo inicijale uhapšenih – B. S, M. Š. i R. Z.

Kaže da je hapšenje „terorističke bande“, izvršeno u 12.38 minuta i to duboko na teritoriji centralne Srbije u reonu sela Gnjilica u opštini Raška.

Sa druge strane, Petković je u više navrata podcrtao da pripadnici srpskog MUP-a „nogom nisu kročili na teritoriju KiM“.

„Nisu prekršiil niti Rezoluciju 1244, niti Vojno tehnički sporazum… albanski teroristi su ti koji su prekršili“.

Petković kaže da je Beograd spreman da ponudi sve dokaze, pa čak poziva i na međunarodnu istragu, ukoliko to bude potrebno:

„Da Amerikanci i Britanci dostave svoje snimke satelita, da se jasno vidi onio što govorimo, a to je da srpska policija nije prešla ni milimetar preko administrativne linije“, dodao je Petković.

On istovremeno demantuje navode Prištine o tome da su ovi policijski službenici kidnapovani.

„Ne, nisu kidnapovani, oni su pronađeni duboko na teritoriji centralne Srbije. Objasnite mi šta oni traže sa dugim cevima, automatskim oružjem, mapama, GPS uređajima, drugom opremom za osmatranje, duboko na teritoriji centralne Srbije i to u šumi“, upitao je Petković.

Podcrtava da će istraga pokazati šta se dogodilo, te najavljuje da će nadležni organi predočiti rezultate.

Petković kaže da su policijski službenici KP, odnosno, kako ponavlja, „albanski teroristi“ sprečeni u „njihovoj nameri da izvrđe opasno krivično delu“.

„A o kom krivičnom delu je reč i šta im je zapravo bio naum, kao što sam rekao, utvrdiće istraga“, dodao je.

Naglašava da srpska policija poštuje zakone i propise te, ponavljajući još jednom da su uhapšeni „teroristi“, kaže:

„Oni neće biti niti tučeni, niti mučeni, prebijani. NIšta od onoga što se upravo dešavalo i desilo i M. M. i ostaloj dvojici Srba koji su uhapšeni“, dodao je Petković.

Sa druge strane, poručuje da su zapravo kidnapovani „goloruki Srbi, koji su oteti od strane Kosovske policije“, podsetivši na hapšenje Petrovića, Obrenovića kao i jučerašnje hapšenje M. M.

Kaže da su ovu osobu „toliko tukli da kada su ga uvodili u auto da ga isporuče Prištini, morali da prekriju belim platnom da se ne bi videlo koliko su ga tokli, a to su činili pred njegovom malom ćerkicom“.

Konstatuje da je reč o obračunu sa nedužnim ljudima.

Direktor Kancelarije za KiM tvrdi da kosovski premijer, iz dana u dan „čini sve da izazove haosu i sukobe, nove krize“, a kako bi Srbi „neodmereno reagovali“.

„To je ono što je potrebno Kurtiju – sukobi, sukobi i samo sukobi, to mu je u glavi, to mu je cilj, jer ideja njegove politike i svega što čini jeste etnički čisto Kosovo i proterivanje Srba sa prostora KiM“, dodao je Petković.

Pročitajte još:

RTS: Srpski policajci uhapsili kosovske specijalce; Svećlja: Kidnapovali ih, odmah da ih pustePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.