Kosovsko MSP izdalo upozorenje: Ne putujte kroz Srbiju

jarinje

Nakon hapšenja pripadnika Kosovske policije od strane srpskih organa – kako tvrdi Beograd, odnosno „kidnapovanja“ – prema navodima Prištine, kosovsko ministarstvo spoljnih poslova oglasilo se sa upozorenjem svima koji putuju ka Kosovu.

„Molimo vas da pažljivo pratite napetu bezbednosnu situaciju i ne putujete kroz Srbiju“, navode iz kosovskog MSP.

Građanima i „sunarodnicima“ poručuju da koriste druge prelaze do daljih informacija kosovskih institucija.

„S obzirom na to da je u opticaju mnogo lažnih vesti koje imaju za cilj širenje straha i haosa, pratite Kosovsku policiju za najnovije zvanične novosti u vezi sa tim“, dodaju iz ovog ministarstva.

Upozorenje stiže nakon hapšenja – kako tvrdi Beograd, odnosno „kidnapovanja“ – kako to tumači Priština, trojice pripadnika Kosovske policije.

Iz Beograda navode da je reč o naoružanim specijalnim jedinicama, sa dugim cevima i drugom opremom, koje su ušle u centralnu Srbiju, odnosno opštinu Raška, a koje su potom zaustavili pripadnici MUP-a Srbije.

Sa druge strane, iz Prištine navode da je reč o pripadnicima pogranične jedinice, te da su zapravo srpske snage, a prema Kurtiju – Vojska, ušle na teritoriju Kosova i kidnapovali ih.

I dok Beograd demantuje i navodi da ima dokaze, te predlaže čak i vođenje međunarodne istrage, iz Prištine zahtevaju hitno puštanje policijskih službenika, navodeći da su o svemu obavestili međunarodne predstavnike, uključujući KFOR.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.