Kosovski MUP: Ovakve klasične otmice koriste srpske snage da zaštite kriminalce koje traži KP

FOTO: Kallxo

Gotovo istvoremeno dok se u Beogradu održavala vanredna konferencija za medije MUP-a a povodom, kako srpska strana navodi – hapšenja troje pripadnika Kosovske policije na teritoriji Srbije, ista se održavala i u Prištini ali zbog, kako oni isti slučaj tumače – „kidnapovanja“ ovo troje policajaca na teritoriji Kosova. 

U Prištini je govorio portparol KP, Baki Keljani, koji je izneo tvrdnje njihove strane.

Keljani potvrđuje da su u pitanju pripadnici pogranične jedinice, te da su oni, navodi on, navodno „kidnapovani“ u Leposaviću.

„To su službenici granične policije koji imaju zadatak da spriječe ilegalne prelaske, kriminalne grupe da krijumčare i unesu raznu robu, uključujući oružje“, kaže on.

Demantovao je navode srpske strane, odnosno direktora Kancelarije za KiM i zvaničnika srpskog MUP-a, da se hapšenje dogodilo na teritoriji Srbije, odnosno u opštini Raška, pokazavši na mapi mesto na kom se sumnja da su „kidnapovani“.

Ponavlja i tvrdnje da su ovo troje policajaca prvobitno videli „neke maskirane ljude“.

„U početku je policijska jedinica koju su činila tri granična službenika videla da se u blizini te lokacije kreću sumnjiva, maskirana i naoružana lica, za koje se sumnja da su pripadnici oružanih jedinica Srbije. Policijske jedinice sa ostalim jedinicama su odmah krenule na tu lokaciju gde su po dolasku primetile samo naše službeno vozilo, ali ne i tri granična policajca”, kaže Keljani prenosi Gazeta Express.

Potom su, kaže, o svemu obavestili međunarodne mehanizme i KFOR.

„Sve informacije su razmenjene i podeljene sa našim partnerima, a to je KFOR. KFOR je obavešten i ja sa njima koordiniram oko svih aktivnosti, a vrše i terenske preglede. Obavešteni su svi međunarodni mehanizmi koji traže da se izvrši pritisak na srpske vlasti da se naši zvaničnici vrate porodicama“.

Podsetio je da komunikacija između kosovske policije i srpskih vlasti odvija upravo na taj način.

„Komunikacija između kosovske policije i srpskih vlasti odvija se kroz međunarodne mehanizme i mi smo koristili te mehanizme da odgovorimo na naše zahteve kako bi se policajci bezbedno vratili na Kosovo“, rekao je on.

Keljani je, kako prenosi Koha, kazao i da se radi o poznatoj metodi koju su „srpske snage koristile u prošlosti kako bi zaštitile kriminalce“.

„Ovakvo kidnapovanje od strane srpskih snaga koje žele da Kosovo bude destabilizovano dogodilo se i 2011. godine kada su kidnapovana dva zvaničnika. Ovakve klasične otmice koriste srpske snage da zaštite kriminalce koje traži Kosovska policija“, tvrdi ovaj portparol.

Slične tvrdnje prethodno su izneli i ostali prištinski zvaničnici, uključujući i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji smatra da je ovo zapravo „osveta“ za jučerašnje hapšenje M.M. u severnom delu Mitrovice, ali i da Srbija svojim postupkom ima za cilj „eskalaciju i destabilizaciju“

Za razliku od njih, srpska strana tvrdi da je ovo troje pripadnika Kosovske policije uhapšeno u opštini Raška – duboko na teritoriji centralne Srbije, a direktor Kancelarije za KiM kaže i da Beograd ima i dokaze za to. Tvrde i da su oni bili naoružani, odnosno pod punom ratnom opremom.

Povezane vesti: 

Kosovsko MSP izdalo upozorenje: Ne putujte kroz Srbiju

Srpski MUP: Naši pripadnici nisu ni u jednom trenutku prelazili, niti bili blizu administrativne linije

Petković: „Kurtijevi teroristi“ uhapšeni zato što su prešli administrativnu liniju, imamo dokaze

Kurti: Policajci „kidnapovani“ – osveta za jučerašnje hapšenje M.M. u Mitrovici

RTS: Srpski policajci uhapsili kosovske specijalce; Svećlja: Kidnapovali ih, odmah da ih pustePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.