Vučić: Plašim se da smo prešli Rubikon

Nalazimo se na raskrsnici hoćemo li i dalje imati mir ili ne, kazao je upravo predsednik Srbije.

„Ne zahvaljujući našoj nameri da mir nemamo, već zahvaljujući jednom čoveku koji želi da izazove rat ili sukob na celom Balkanu“, naglasio je večeras u Drugom dnevniku RTS, dodajući da se više nema nikakva sumnja u to.

Predsednik se obraća povodom novog zaoštravanja krize na Severu.

Među najnovijim događajima, u Kosovskoj Mitrovici je juče na prepad u centru grada u podne uhapšen M.M., zbog čega su Srbi protestovali takođe. Danas su srpski organi uhapsili tri kosovska policajca za koje su naveli da su pronađeni u Raškoj oblasti, dok kosovske vlasti tvrde da se radi o „otmici“ u Leposaviću.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova se hitno uputio u selo Bare u Leposaviću za koje tvrdi da se dogodila otimica, komandant KFOR-a je u Beogradu razgovarao i sa načelnikom Generalštaba, i sa predsednikom Vučićem.

U međuvremenu, mediji javljaju da se hitno zaustavljaju svi kamioni koji prevoze srpsku robu na Kosovo.

„Plašim se da smo prešli Rubikon, i da će biti veoma težak povratak u normalu, za koji će Srbija dati sve od sebe“, naglasio je Aleksandar Vučić večeras u intervjuu koji je u toku.

Govoreći o zabrani uvoza robe, što kosovske vlasti nisu još uvek zvanično potvrdile, predsednik je naglasio da to kosovski premijer ne sme da čini, jer slobodnu trgovinu garantuje i CEFTA, čiji je Kosovo član, ali i drugi evropski propisi.

„Pokazuje da želi glađu da iznuruje narod na Severu, bez lekova, bez hrane, hleba, mleka. To pokazuje njegovu nameru da zauvek proteruje srpsko stanovništvo sa Severa Kosova i Metohije“.

Objasnio je da su se dogodila brojna hapšenja Srba, da ima upucanih Srba, dok sa druge strane, nijedan Srbin nije ranio Albanca.

Blago kritikujući međunarodne pozive obema stranama da hitno deeskaliraju situaciju, predsednik je dodao da srpska strana njima uvek objašnjava šta se stvarno dešava i ko je odgovoran.

Takođe, podsetio je i na to kako je nastala cela kriza, koja trese Sever, već četvrtu nedelju sada – a to je da je donešena odluka da se na Severu organizuju lokalni izbori uprkos protivljenju Srba.

Povezane vesti: 

Vučić izneo sumnje o razlogu prelaska tri kosovska policajca, moguća „likvidacija nekog ko bi pomogao zbog hapšenja“ M.M. i „lažna vest o hitanju Delija u Zvečan“

Vučić: Kosovski policajci kazali da nisu znali da koriste GPS sistem, jedan kaže nismo prešli, druga dvojica da jesu ali da nisu znali

Vučić: Plašim se da smo prešli Rubikon

Kosovski MUP: Ovakve klasične otmice koriste srpske snage da zaštite kriminalce koje traži KP

Kosovsko MSP izdalo upozorenje: Ne putujte kroz Srbiju

Srpski MUP: Naši pripadnici nisu ni u jednom trenutku prelazili, niti bili blizu administrativne linije

Petković: „Kurtijevi teroristi“ uhapšeni zato što su prešli administrativnu liniju, imamo dokaze

Kurti: Policajci „kidnapovani“ – osveta za jučerašnje hapšenje M.M. u Mitrovici

RTS: Srpski policajci uhapsili kosovske specijalce; Svećlja: Kidnapovali ih, odmah da ih pustePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.