Srpski MUP: Naši pripadnici nisu ni u jednom trenutku prelazili, niti bili blizu administrativne linije


Troje pripadnika Kosovske policije uhapšeno je u rejonu sela Gnjilica u opštini Raška, na više od jednog kilometra u dubini teritorije centralne Srbije, upravo je na vanrednoj konferenciji za medije precizne podatke izneo državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije dr Željko Brkić.

„Želim da vas obavestim da su dana 14.06.2023. u 12.38 časova u administrativnom pojasu prema automnoj pokrajini Kosovo i Metohija, daleko u dubini teritorije centralne Srbije, pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova, antiterorističke jedinice posebne policije, locirali i uhapsili tri pripadnika takozvane Kosovske policije“, kazao je ovaj zvaničnik.

Sada i on potvrđuje da su troje pripadnika KP bila u punoj ratnoj opremi, naoružani sa „tri automatske puške, municijom, GPS uređajima, mapama i drugom opremom“.

Potvrdio je sada i Brkić njihove incicijale – R.Z, B.S. i M.Š, iznevši i detalje o njihovom kretanju neposredno pre hapšenja.

„Oni su službenim vozilom marke Dačija Daster, došli do alternativnog prelaza Tresava Batnjik, ostavili vozilo i nastavili peške putnim pravcem Orahovo-Gnjilica, gde su locirani i uhapšeni od strane antiterorističke grupe posebne jedinice policije Ministarstva unutrašnjih poslova“, naveo je.

Naglasio je na samom kraju da pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova ni u jednom trenutku nisu prelazili, nisu bili blizu administrativne linije te da je Srbija – „ozbiljna država“.

„Samim tim nisu prekršili Rezoluciju 1244, kao ni vojno-tehnički sporazum, niti su preduzeli nijedan protivpravni akt prilikom postupanja prema uhapšenim licima“, istakao je državni sekretar u MUP-u.

Dodao je da će policija u saradnji sa nadležnim tužilaštvom – nastaviti dalji rad.

O hapšenju troje pripadnika Kosovske policije, inicijalno je izvestio RTS sa sličnim navodima, a potom i direktor Kancelarije za Kim ali da su oni zapravo pripadnici Specijalne jedinice. Petar Petković kaže i da srpska strana ima dokaze da su kosovski policajci prešli na teritoriju Srbije.

Suprotno navodima iz Beograda, najviši zvaničnici u Prištini, uključujući i čelnik tamošnjeg MUP-a – tvrde da se zapravo radi o „kidnapovanju“ pripadnika pogranične Kosovske policije i to u „dubini teritorije Kosova“.

Aljbin Kurti precizira da se to dogodilo u opštini Leposavić, a smatra i da je ovo zapravo i osveta za jučerašnje hapšenje M.M. u severnom delu Mitrovice, te da Srbija ima za cilj „eskalaciju i destabilizaciju“.

Traže njihovo hitno oslobađanje, ali i reakciju međunarodne zajednice.

Povezane vesti:

Petković: „Kurtijevi teroristi“ uhapšeni zato što su prešli administrativnu liniju, imamo dokaze

Kurti: Policajci „kidnapovani“ – osveta za jučerašnje hapšenje M.M. u Mitrovici

RTS: Srpski policajci uhapsili kosovske specijalce; Svećlja: Kidnapovali ih, odmah da ih pustePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.