Borelj odgovorio na Kurtijev plan za deeskalaciju, ponovio mu zahteve EU i SAD: U tačkama se ne bavite ključnim elementima koji su izazvali krizu

FOTO: Tviter/Albin Kurti

Hitna obustava policijskih operacija u blizini opštinskih zgrada na Severu Kosova, odnosno povlačenje specijalaca odatle, raspisivanje prevremenih izbora na Severu na kojima će učestvovati i Srbi, ponovio je visoki evropski zvaničnik, Žozep Borelj u pismu upućenom Aljbinu Kurtiju, kojim je odgovorio na njegov plan za deeskalaciju. Upozorava i na negativne posledice, a deeskalacija situacije je i uslov za sastanak na visokopolitičkom nivou. Traži Borelj i da Priština ubuduće koordinira o svojim aktivnostima sa međunarodnim misijama koje su prisutne na Kosovu, a jučerašnja akcija u severnom delu Mitrovice pokazala je, kako je poručio, da to nije slučaj.

Kurti je juče obelodanio svoj plan za deeskalaciju situacije na Severu i to nakon sastanka sa Kvintom, a koja mu, kako je potvrdio, na to nije dala odgovor.

Potvrdio je juče i da je ovaj svoj plan predstavio i drugim evropskim zvaničnicima, uključujući i evropskog šefa diplomatije.

Večeras je na svoj plan i dobio odgovor.

Uz zahvalnost na upućenom pismu, Borelj je Aljbinu Kurtiju, takođe pismom, poručio da kroz predstavljen plan primećuje da se kosovski premijer ne bavi „nekim ključnim elementima koji su izazvali trenutnu krizu i koji se moraju rešiti da bi se povratio mir na severu Kosova“.

Zatim mu je, kako je naglasio, ponovio elemente za tu deeskalaciju a koje su, još jednom je istakao, postavile 27 država članica EU i SAD:

„Koji ostaju važeći i koje smo zamolili da pratite“.

Kao prvi korak, ponovio je Borelj, četiri gradonačelnika na severu Kosova treba da privremeno rade na drugim lokacijama van opštinskih zgrada.

Nada se da će kandidati Kurtijeve stranke iz Leposavića i S.Mitrovice učiniti isto kao i ostala dvojica.

„Gradonačelnici Zubinog Potoka i Zvečana su već ispoštovali ovaj zahtev. Verujemo da će gradonačelnici Leposavića i Severne Mitrovice, koji pripadaju vašoj političkoj stranci, uskoro slediti njihov primer“, navodi se u ovom pismu.

Poručio mu je Borelj i da se od Prištine traži hitna obustava policijskih operacija u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova.

„Specijalna policija Kosova treba da se povuče“, konkretan je bio evropski zvaničnik.

Takođe, on od Srbije traži da podrži povlačenje „radikalnih elemenata sa ovih prostora“.

Potom će tek, podržati ono što Kurti traži u tački tri:

„Nakon deeskalacije, spremni smo da detaljnije razgovaramo o bezbednosnim aranžmanima sa KFOR-om/EULEX-om u četiri opštine, koje predlažete pod tačkom tri“.

Podseća dalje Borelj da su od Kurtija zatražili održavanje prevremenih izbora i to što pre, ali i da budu organizovani na potpuno inkluzivan način.

Da očekuju da Srbi ovog puta učestvuju, kaže diplomata u ovom pismu, jasno je kazao i Vučiću.

„Prema kosovskom zakonodavstvu, postoje različiti načini za pokretanje novih izbora, od kojih je najlakši i najbrži u nadležnosti gradonačelnika“, ističe Borelj.

Kada je reč o ostalim tačkama Kurtijevog plana evropski zvaničnik poručuje:

„Ne može biti nekažnjivosti za nasilje počinjeno 29. maja i EULEX će pratiti sve istrage u skladu sa svojim mandatom“.

Kurtiju je poručio da je spreman i da sazove sastanak na visokopolitičkom nivou, ali uz uslov – da je spreman da preduzme neophodne korake da prvo deeskalira situaciju i otvori put novim lokalnim izborima.

„Ne možemo da napredujemo u normalizaciji odnosa, dok se bavimo kriznim upravljanjem. EU27 kao i SAD su mnogo uložile u proces normalizacije i želimo da ga vidimo napred. Zbog toga je deeskalacija potrebna odmah. Ako ste spremni da preduzmete neophodne korake, sastanak se može brzo organizovati“, naglasio je u ovom pismu Borelj.

Podsetio je Kurtija da su i Priština, ali i Beograd dobili od Miroslava Lajčaka novi nacrt predloga, a koji je obuhvatio mnoge njegove sugestije.

„Čekamo povratne informacije od strana i očekujemo da će ovaj predlog biti prihvatljiv za obe“, naglasio je.

O drugim bezbednosnim procenama se takođe može razgovarati nakon deeskalacije, a to znači, poručio je Borelj, da Priština u potpunosti uzme u obzir mišljenja EULEX-a i KFOR-a i tretira ih kao partnere.

„Što takođe znači da se unapred koordinirate sa njima“, naglasio je evropski diplomata.

Sa žaljenjem u ovom pismu upućenom Kurtiju konstatuje da to nije bio slučaj za jučerašnju akciju u Severnoj Mitrovici.

„Stoga bi o svim budućim merama vladavine prava na severu Kosova trebalo razgovarati i pojedinačno proceniti zajedno sa EULEX-om i KFOR-om. Događaji iz prošlosti su pokazali da ne može svaka mera koju je Kosovo preduzelo pod okriljem vladavine prava biti podržana od strane vaših međunarodnih partnera u kontekstu veoma krhkog okruženja“, naglasio je.

Još jednom je Kurtija pozvao da preduzme odlučnije korake za deeskalaciju situacije, u skladu sa merama koje traže zemlje članice EU i američki partneri.

„Tek nakon uspostavljanja mira i stabilnosti na severu Kosova, možemo se usredsrediti na normalizaciju, kroz punu primenu Sporazuma od strane obe strane na putu normalizacije i Aneksa za implementaciju, rad na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova“.

Upozorio je Borelj Kurtija u pismu i na negativne posledice ukoliko bude neuspeh u deeskalaciji.

„Kako je 27 država članica EU vrlo jasno stavilo do znanja, neuspeh u deeskalaciji će rezultirati negativnim posledicama. Države članice su obaveštene o merama i mi ćemo ih javno saopštiti“, naglasio je evropski diplomata.

A dok evropski zvaničnik i dalje pokušava da ubedi Prištinu da preduzme ključne korake ka deeskalaciji krize zbog opština – koja traje već 20. dan, danas su se tenzije na Kosovu dodatno pogoršale.

Srpska policija danas je uhapsila troje pripadnika Kosovske policije, kako Beograd kaže – na teritoriji centralne Srbije. Suprtono tome, kosovska strana to hapšenje tumači kao „kidnapovanje“ i to na, tvrde oni, teritoriji Kosova.

Sve je dovelo do toga da vlada u Prištini večeras odluči, potvrdio je njihov portparol, da zabrani ulazak na Kosovo vozilima sa registarskim oznakama Srbije.

Povezane vesti: 

Vučić izneo sumnje o razlogu prelaska tri kosovska policajca, moguća „likvidacija nekog ko bi pomogao zbog hapšenja“ M.M. i „lažna vest o hitanju Delija u Zvečan“

Vučić: Kosovski policajci kazali da nisu znali da koriste GPS sistem, jedan kaže nismo prešli, druga dvojica da jesu ali da nisu znali

Vučić: Plašim se da smo prešli Rubikon

Vlada Kosova zabranila ulazak vozila sa registarskim oznakama Srbije

Mediji: Kosovska vlada zabranila ulazak robe iz Srbije; Šta se dešava na prelazima?

Kosovski MUP: Ovakve klasične otmice koriste srpske snage da zaštite kriminalce koje traži KP

Kosovsko MSP izdalo upozorenje: Ne putujte kroz Srbiju

Srpski MUP: Naši pripadnici nisu ni u jednom trenutku prelazili, niti bili blizu administrativne linije

Petković: „Kurtijevi teroristi“ uhapšeni zato što su prešli administrativnu liniju, imamo dokaze

Kurti: Policajci „kidnapovani“ – osveta za jučerašnje hapšenje M.M. u Mitrovici

RTS: Srpski policajci uhapsili kosovske specijalce; Svećlja: Kidnapovali ih, odmah da ih pustePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.