Kurti: Bolje 1. septembar nego nikada; Radoičić nekada bio u kancelariji premijera, sada ima nalog za hapšenje

Kurti
Ilustracija/FOTO: Preuzeto sa Gazete Express

U Prištini se danas drugi dan za redom održava sednica kosovske skupštine koju je, uprkos brojnim tačkama na dnevnom redu, obeležila rasprava kosovskog premijera Aljbina Kurtija i opozicije, a u vezi sa odlaganjem sprovođenja odluka o srpskim dokumentima i registarskim tablicama.

Kosovska vlada donela je 29. juna odluku prema kojoj su građani bili obavezani da od 1. avgusta registarske tablice sa oznakama srpskih gradova na Kosovu zamene tablicama „RKS“ i da se od istog dana uz srpske lične karte na prelazima uzimaju i deklaracioni listići „ulaz-izlaz“.

Sprovođenje odluke, na predlog SAD i EU, potom je odloženo na mesec dana, a usled tenzija koje su nastale na Severu samo dan pre početka sprovođenja, postavljanjem barikada na inicijativu Srba, koje je pratila višesatna sirena za uzbunu.

Nakon što je Priština odložila primenu odluke za mesec dana, na Severu su uklonjene barikade.

Odmah zatim je usledila serija kritika opozicije na račun kosovskog premijera, a upravo zbog nepripremljenosti, odnosno odlaganja primene odluke.

Haradinaj kritikovao Kurtija što šalje snage na Sever koje povlači kad mu Lajčak kaže

Među najglasnijima i tada, a i danas na sednici kosovske skupštio bio lider AAK, Ramuš Haradinaj, koji Kurtiju poručuje da je „bolje i ne otići, nego krenuti i vratiti se“.

Haradinaj je takođe u više navrata danas u skupštinskoj sali Kurtija cinično nazivao „good guy“ (dobar dečko), aludirajući na poboljšanje odnosa Kurtija i međunarodnih predstavnika, te ga kritikovao zbog, kako kaže, „povlačenja sa Severa“.

„Vidim da su u Samoopredeljenju uzvišeni zbog činjenice da je njihov premijer postao ‘dobar momak’, međunarodni predstavnici ga hvale. Ali to je problem ovog ‘dobrog momka’. Gde je završio ‘dobar momak’, napred – okreni nazad, idi napred – okreni nazad. I znate li ko to kaže? Lajčak. Lajčak prvo zove Vučića i kaže Kurtiju vrati se nazad. Da bi rešio unutrašnje poslove ovaj premijer treba da poveća plate policajcima, da im da dodatak, garancije, zakone i penziono osiguranje. On sedi na jugu, a ljude šalje na sever. Bolje je da ne počinje nego da počne i da se vrati nazad. Vrati svoju snagu premijeru, sa onom sa kojom si ušao u politiku“, rekao je Haradinaj.

Kritikama se pridružio poslanik PDK, Enver Hodžaj, koji je kazao da ne zna šta Kurti želi da postigne ovim odlukama, te da one odvlače dijalog u drugu stranu, odnosno dalje od onoga o čemu se godinama pregovaralo.

„Šta premijer želi da postigne nedavnim odlukama na Severu? Da li je cilj stvaranje zajednice opština? Da li je namera da se dijalog iz dijaloga za normalizaciju transformiše u dijalog o bezbednosnim pitanjima? Da li je cilj da se skrene pažnja sa ekonomske i političke krize u zemlji? Bojim se da će posle nedelje premijer krenuti u dijalog o problemima koje je sam sebi izazvao”, kazao je Hodžaj.

Poslanik PDK, Abeljard Tahiri, smatra da Kurti „nije spreman da uspostavi pun reciprocitet sa Srbijom“, jer bi tako nešto, prema njegovim rečima, trebalo da počne prvo ekonomskim reciprocitetom.

Zatražio je od vlade i jasnoću o putu kojim je krenuo proces dijaloga i da li se pridržava svojih principa.

Najčešće optužbe na račun Kurtija, mogle su se čuti zbog toga što se, kako su i ranije tvrdili iz opozicije, Kurti za primenu svog plana nije konsultovao sa međunarodnim partnerima.

„Činjenica je da nije bilo unutrašnje koordinacije, a čini se da nije bilo ni odgovarajuće koordinacije sa međunarodnim partnerima“, ponovio je danas i bivši kosovski premijer, Avdulah Hoti.

Američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer u objavi na Tviteru u ponedeljak poručio je da je stav SAD-a da su mere o preregistraciji tablica na „RKS“ i izdavanju deklaracionih listova ulaz-izlaz u potpunosti u skladu sa Briselskim sporazumima, kao i da su koordinisane sa međunarodnom zajednicom.

Kurti: Bolje 1. septembar nego nikad

Na optužbe poslanika opozicije, odgovorio je kosovski premijer, koji se takođe danas nalazio u skupštinskoj sali.

Poručio im je – „11 godina se čekalo na sprovođenje ovih odluka, a sada vam je problem da sačekate mesec dana“.

Osim toga i danas je ponovio da je Beograd razvio „divlju kampanju dezinformacija“, i istakao da je to bio glavni razlog odlaganja sprovođenja ovih odluka. Sa druge strane, ponovio je da će se sa primenom ovih odluka započeti 1. septembra.

„Ono što je trebalo da se desi pre 11 godina, sada počinjemo da sprovodimo. Čekalo se 11 godina, dok je sada za manje od mesec dana žurba. Ovaj mesec je bio teži od onih 11 godina. Zbog velike kampanje dezinformisanja koju je sproveo Beograd, dogovorili smo se sa međunarodnim faktorima da odložimo sprovođenje odluke do septembra. Dosta smo mi uradili, ali iz Beograda je krenula divlja kampanja. Oni su barikade koje dolaze odozgo. U okolnostima u kojima se nalazimo doneli smo najbolju moguću odluku. Bolje 1. septembar nego nikad. A još bolje bi bilo da se to sprovodi od 2011. godine, kada je dogovor postignut u Briselu”, rekao je Kurti.

Petković:  Jedine laži i dezinformacije došle od strane Kurtija

Navode o kampanji dezinformisanja Beograda negirao je i danas direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, poručivši da su „jedine laži i dezinformacije došle od strane Kurtija“, te da on za svoje „nečasne i opasne namere“ optužuje Beograd.

U istom saopštenju poručio je da se dogovori postižu i tenzije smiruju jedino za pregovaračkim stolom u Briselu, a ne u „nekakvim bazama ‘Belvedere'“ u kojima, tvrdi, Kurti priprema „svoje nasilne akcije“.

„Šta još treba da se desi da bi se počelo sa aktivnostima za poštovanje prvih šest tačaka Briselskog sporazuma, jer je to jedini put za uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti na prostoru KiM“, upitao je Petković.

Kurti je na sednici kazao i da na Severu „nikada nije bilo veće borbe protiv korupcije“.

„Pre 4 godine glavni današnji kriminalac Radoičić dočekan je u kancelariji premijera, a danas ima nalog za hapšenje i na crnoj je listi SAD-a. Došao je na sever radi jednog videa i u Srbiji je. To je velika razlika. Ne prodajte mi patriotizam i moral jer vas dobro poznajemo“, poručio je Kurti Haradinaju.

Haradinaj je potom upitao kosovskog premijera – „šta se dešava sa Rakićem?“

„Ne uzimaj zasluge za crnu listu. To su učinile SAD. Reci nam šta će biti sa Rakićem. Ti si u stolici sa njim“, rekao je Haradinaj.

Kurti je potom kazao da je „učešće Srpske liste u Vladi ustavna obaveza“.

„Uvek sam bio ‘dobar momak’. Koja je vrednost ne biti ‘dobar momak’? Verovao sam u ono što sam rekao i delovao u skladu sa onim u šta sam verovao. Ja sam radikalan po pitanju ove teme. Nisam u koaliciji sa Srpskom listom. To je ustavna obaveza prema kojoj sam bio kritičan“, dodao je Kurti.

Povezane vesti:

Srpska lista potvrdila da je Radoičić u nedelju bio na Severu na barikadama

Opozicija na Kosovu kritikuje Kurtija zbog toga što se o svojim planovima na Severu nije konsultovao sa međunarodnim partnerima

Rakić: Ja sam opozicija kosovskoj vladi, napustiću je kada to narod bude tražio od mene

Kurti: „Nelegalne strukture Srbije postale agresivne kriminalne grupe kao nikada do sada“

Barikade u Rudaru potpuno uklonjene

Sever pod plakatima „Dobro došli u ZSO“

Sirena za uzbunu u Mitrovici, blokiran put kod Rudara i Varaga, KFOR prati situacijuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.