Pretnje novinarima Radio Goraždevca: Skupljaćete zube ukoliko ne povučete vest!; UNS i ANK reagovali

Radio Goraždevac
FOTO: KoSSev

Nakon objavljivanja teksta pod nazivom “Multietnička peticija” za loše ponašanje albanskog policajca u Goraždevcu ili suspenziju komandira, ko na koga vrši uticaj?, M. B, sin radnice policijske stanice u Goraždevcu, došao je ispred prostorija Radio Goraždevca i „veoma agresivno“ uputio verbalne pretnje Miliću Petroviću, šefu deska Radio Goraždevca, javio je ovaj medij.

U pitanju je jutrošnji tekst Radija Goraždevac o suspenziji komandira podstanice u ovom mestu i navodnoj peticiji, odnosno žalbi u vezi sa zahtevom za smenu policajca albanske nacionalnosti.

M. B. je novinaru Petroviću, kako navodi Radio Goraždevac, u verbalnoj pretnji rekao:

„Skupljaćete zube ukoliko ne povučete sporan tekst“ i dao mu rok da to uradi.

Potom je M. B. obavio nekoliko telefonskih poziva gde je govorio kako “imaju problem“, precizira ovaj medij.

Nakon toga Petrović je slučaj prijavio policiji i dao izjavu. Kosovska policija je M. B. službenim vozilima odvela u stanicu u Peći, dodaje ovaj medij.

UNS i DNKiM: Zaštititi novinare Radio Goraždevca od pretnji

U međuvremenu je reagovalo više novinarskih udruženja.

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) osudilo je verbalne pretnje novinaru Radija Goraždevac i zatražilo efikasnu istragu ovog incidenta.

“Bili smo u redakciji Radio Goraždevca – kolega Damjan Portić, Darko Dimitrijević i ja, i u jednom trenutku Damjan mi je rekao da izađem, jer me zove M. B. Izašao sam, i M. B. mi je na telefonu pokazao vest koju smo pre toga objavili. Rekao je – ‘imate sat vremena da izbrišete ovu vest’ u kojoj se on i ne pominje. Pitao sam ga ‘zašto da izbrišemo vest, o čemu se radi’. Odgovorio je – ‘imate sat vremena da je izbrišete ili ću da polomim zube svima u redakciji’”, kazao je Milić Petrović za UNS.

Petrović je ujedno UNS-u kazao da je M. B. nakon sprovođenja u policijsku stanicu nastavio da preti.

UNS i DNKiM su pozvali da se hitno prestane sa pritiscima i pretnjama novinarima Radio Goraždevca, za koje navode da rade u teškim uslovima, te zatražili i da im se omogući nesmetano bavljenje novinarskim poslom.

Pozivali su i policiju, tužilaštvo i pravosudne organe da slučajeve napada na novinare rešavaju bez odugovlačenja.

Pretnje novinaru Radio Goraždevca osudilo je i Udruženje novinara Kosova, koje je poručilo da one direktno utiču na bezbednost novinara.

Istovremeno, iz ovog Udruženja su pozvali organe za sprovođenje zakona da ovaj slučaj tretiraju kao prioritet.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.