Pretnje novinarima Radio Goraždevca: Skupljaćete zube ukoliko ne povučete vest!; UNS i ANK reagovali

Radio Goraždevac
FOTO: KoSSev

Nakon objavljivanja teksta pod nazivom “Multietnička peticija” za loše ponašanje albanskog policajca u Goraždevcu ili suspenziju komandira, ko na koga vrši uticaj?, M. B, sin radnice policijske stanice u Goraždevcu, došao je ispred prostorija Radio Goraždevca i „veoma agresivno“ uputio verbalne pretnje Miliću Petroviću, šefu deska Radio Goraždevca, javio je ovaj medij.

U pitanju je jutrošnji tekst Radija Goraždevac o suspenziji komandira podstanice u ovom mestu i navodnoj peticiji, odnosno žalbi u vezi sa zahtevom za smenu policajca albanske nacionalnosti.

M. B. je novinaru Petroviću, kako navodi Radio Goraždevac, u verbalnoj pretnji rekao:

„Skupljaćete zube ukoliko ne povučete sporan tekst“ i dao mu rok da to uradi.

Potom je M. B. obavio nekoliko telefonskih poziva gde je govorio kako “imaju problem“, precizira ovaj medij.

Nakon toga Petrović je slučaj prijavio policiji i dao izjavu. Kosovska policija je M. B. službenim vozilima odvela u stanicu u Peći, dodaje ovaj medij.

UNS i DNKiM: Zaštititi novinare Radio Goraždevca od pretnji

U međuvremenu je reagovalo više novinarskih udruženja.

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) osudilo je verbalne pretnje novinaru Radija Goraždevac i zatražilo efikasnu istragu ovog incidenta.

“Bili smo u redakciji Radio Goraždevca – kolega Damjan Portić, Darko Dimitrijević i ja, i u jednom trenutku Damjan mi je rekao da izađem, jer me zove M. B. Izašao sam, i M. B. mi je na telefonu pokazao vest koju smo pre toga objavili. Rekao je – ‘imate sat vremena da izbrišete ovu vest’ u kojoj se on i ne pominje. Pitao sam ga ‘zašto da izbrišemo vest, o čemu se radi’. Odgovorio je – ‘imate sat vremena da je izbrišete ili ću da polomim zube svima u redakciji’”, kazao je Milić Petrović za UNS.

Petrović je ujedno UNS-u kazao da je M. B. nakon sprovođenja u policijsku stanicu nastavio da preti.

UNS i DNKiM su pozvali da se hitno prestane sa pritiscima i pretnjama novinarima Radio Goraždevca, za koje navode da rade u teškim uslovima, te zatražili i da im se omogući nesmetano bavljenje novinarskim poslom.

Pozivali su i policiju, tužilaštvo i pravosudne organe da slučajeve napada na novinare rešavaju bez odugovlačenja.

Pretnje novinaru Radio Goraždevca osudilo je i Udruženje novinara Kosova, koje je poručilo da one direktno utiču na bezbednost novinara.

Istovremeno, iz ovog Udruženja su pozvali organe za sprovođenje zakona da ovaj slučaj tretiraju kao prioritet.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.