Kosovski MSP očekuje 19 priznanja ove godine

Dacic i Pacoli

Priština radi na obezbeđivanju novih priznanja nezavisnosti, poruka je zamenika ministra spoljnih poslova Kosova Rejhana Vunićija (Reihan Vuniqi), koji očekuje da će ove godine Kosovo priznati čak 19 zemalja, uprkos tome što je u 2018. godini to uradila samo jedna zemlja. Sa druge strane, Srbija nastavlja sa tvrdnjama da države povlače priznanje Kosova.

„Suočavamo se sa problemima i opstrukcijama nastalim kao posledica agresivnog lobiranja Srbije protiv Kosova. Kosovska diplomatija i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli lobiraju više nego ikada pre u svetu“, rekao je Vunići, RTK2 prenosi navode Zerija.

Opozicija i politički analitičari u Prištini, sa druge strane, navode da je kosovska diplomatija veoma slaba i neorganizovana a o nezadovoljstvu radom kosovskog MIP-a se moglo čuti i tokom jesenjeg zasedanja kosovske skupštine prošle godine.

Dok je kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli i prošle godine najavljivao nova priznanja, njegov srpski kolega Ivica Dačić takođe je najavljivao, ali upavo suprotno – povlačenja priznanja.

Prošlog oktobra najavio je da će broj država koje su priznale Kosovo do kraja 2018. pasti ispod sto. Poslednja zemlja i ukupno 13. koja je, po rečima ovog ministra povukla priznanje Kosova je Palau. Objasnio je i to da podatak sa prištinskog spiska zemalja koje su priznale Kosovo – Nigerija i Uganda, nije takođe tačan.

„Spisak od 116 zemalja zaboravite,“ poručio je tada, što je podatak kosovskog ministarstva spoljnih poslova, zaključno sa poslednjim priznanjem Barbadosa od 15. februara 2018.

Taj broj „ni Šerlok Holms ne bi mogao da utvrdi“, „moguće“ da je 101, „ali ne više“, poručuje Dačić.

Pacoli je u uzvratnoj reakciji optužio Srbiju da do priznanja dolazi nudeći finansijsku pomoć i oružje, a Dačić to demantuje.

Do sada su kao rezultat delovanja srpske diplomatije priznanje Kosova kako se potvrdilo u Beogradu povukli PalauMadagaskarUnija KomoraGrenadaKomonvelt DominikaSurinamLiberija, Sao Tome i Principe, Gvineja BisaoBurundiPapua Nova GvinejaLesoto Solomska Ostrva. Kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova demantovalo je većinu ovih navoda.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.