Pacoli: Srbija kupuje povlačenje priznanja oružjem i školarinama; Dačić: Priština poteže laži

Dacic i Pacoli

„Naše jedino oružje je istina koju širimo po svetu,“ odgovor je ministra spoljnih poslova Iviće Dačića kosovskom kolegi Bedžetu Pacoliju koji je pre nekoliko dana optužio Srbiju da povlačenja priznanja kupuje obećanjima oružjem, školarinama i finansijskom podrškom siromašnim zemljama.

Kosovski ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli čiji rad, odnosno nezadovoljstvo istim, je dva puta u jesenjem zasedanju kosovske  skupštine bio predmet vanrednih sednica, izjavio je pre dva dana da postoje „siromašne zemlje“ koje su „pod pritiskom Srbije potpisale dokumenta koja smo videli samo na internetu, jer do nas te vesti nikada nisu stigle, izuzev Solomonskih Ostrva koja su saopštila da zbog dijaloga suspenduju priznanje Kosova“.

Pacoli je dodao i da Srbija za povlačenje priznanja nudi finansijsku pomoć i oružje.

„Videli smo da Srbija obećava oružje, školarine i finansijsku pomoć, ali ne znamo do koje mere je Srbija ispunila ta obećanja,“ rekao je Pacoli, prenosi Telegrafi.

Na ove optužbe odgovorio je ministar Dačić koji u izjavi za Večernje novosti rekao da Priština „sve češće poteže laž“.

„U svetu kome su Pacoli i njegova družina još zaglavljeni, oružje je i dalje moneta za potkusurivanje. Naše jedino oružje je istina koju širimo po svetu. I samo se time, i odredbama međunarodnog prava, borimo za očuvanje naših nacionalnih interesa. A Priština, svesna da sve više država povlači priznanje Kosova, sve češće poteže laž,“ rekao je Dačić.

Najavio je i da će Srbija nastaviti da diplomatskim aktivnostima kako bi osigurala dalja povlačenja nezavisnosti.

„Mi smo naoružani strpljenjem, spremni da se borimo na političkom polju i u međunarodnim forumima, koliko bude potrebno“, istakao je Dačić.

Pacoli u Ruandi najavljuje priznanje ove zemlje

U međuvremenu, kosovski ministar Pacoli takođe pojačava diplomatske aktivnosti. Iz nedavne posete Ruandi poručuje da je priznanje Ruande „samo formalnost zato što je Ruanda podržavala Kosovo u svim stvarima“.

„Predsednik je sam rekao da je priznanje samo formalnost koje ćemo ubrzo ispuniti. Insistirao sam da priznanje treba da se desi na ovaj veliki dan za Ruandu (prim.red. Jutarnja molitva, događaj povodom kog je Pacoli posetio Ruandu) ali je predsednik rekao da će on to uraditi uprkos pritisku drugih strana,“ poručio je Pacoli za Kljan Kosova.

Priznanje Ruande bi značilo mnogo za Kosovo zato što ova zemlja ima veliki uticaj na okolne afričke susede, zaključio je Pacoli.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.