Blokada puteva na Severu ili redovno stanje?

FOTO: KoSSev (ilustracija)

Deo beogradskih medija javlja o akciji „Čelični prsten“ – blokadi „alternativnih puteva“ na Severu, što je povezano s navodnim „podizanjem optužnica protiv viđenijih“ Srba i pojačanim raspoređivanjem pograničnih kosovskih jedinica na Severu. Za Kosovsku policiju stanje je redovno i posredno demantuju navode. U praksi rada Kosovske policije, Čelični prsten postoji već oko deset godina kao uobičajeni operativni plan kontrole vozila i putnika neposredno nakon izvršenja krivičnog dela.

„Pripadnici Kosovske policijske službe (KPS) započinju sa blokiranjem alternativnih puteva koji iz centralne Srbije vode prema Kosmetu, nezvanično saznaje Telegraf.rs. Ova akcija, kako je u Prištini nazivaju „Čelični prsten“ se dovodi u vezu čak i sa tajnim spiskovima na kojima se pripremaju optužnice protiv viđenijih Srba. Kako nezvanično saznajemo, KPS je povukla delove pograničnih jedinica sa prelaza prema Severnoj Makedoniji i Albaniji. Pripadnici tih jedinica će biti raspoređeni na Severu Kosova i Metohije. Oni će, navodno, imati samo jedan zadatak, a to je blokada alternatnivnih puteva koji vode iz centralne Srbije ka severu Kosmeta,“ piše Telegraf, a prenosi Tanjug, a potom i više drugih medija u Beogradu.

Igor Simić: „Srbi zabrinuti zbog pojačanog prisustva policije na Severu“

Na ove medije nadovezao se potpredsednik Srpske liste Igor Simić koji je Tanjugu potom rekao da su Srbi „zabrinuti zbog pojačanog prisustva policije na Severu“ i tvrdi da su Srbi iz opština Leposavić i Zubin Potok primetili „pojačano prisustvo policijskih formacija u delovima prema administrativnoj liniji sa centralnom Srbijom“.


Pokretanje poternica protiv deset, kako je rekao, najsposobnijih momaka sa Severa, najavio je pre nekoliko dana srpski predsednik Aleksandar Vučić.

„Sve što ima slobodno i hrabro, što sme da im se suprotstavi, oni dižu poternicu i teraju ih sa Kosova i Metohije da bi im ostali starci i nejač, da bi mogli narod da nam proteruju, da nema ko da im se suprotstavi,“ poručio je predsednik iz Sremske Mitrovice tokom kampanje „Budućnost Srbije“.

Sa druge strane, iz Kosovske policije poručuju da je stanje „redovno“.

U kratkom razgovoru za KoSSev, prvo telefonom, a potom i pisanim putem, portparol Kosovske policije Baki Keljani kaže da je, prema onom što je proverio kod policijskih jedinica na Severu, stanje „redovno“, kao i da ne postoji „ništa konkretno“.

„Što se Vašeg pitanja tiče, obaveštavamo vas da ne postoji ništa konkretno osim da Kosovska policija radi na sprečavanju organizovanog kriminala i krijumčarenja i da preduzima policijske akcije na osnovu svojih zakonskih prava i obaveza“, naveo je Keljani u pisanom odgovoru.

Prethodno je u telefonskom razgovoru na pitanje da li onda demantuje medijske navode iz Beograda, kratko ponovio da je stanje „redovno“, te da ne komentariše navode medija.

Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Besim Hoti u kratkoj telefonskoj izjavi za KoSSev kaže da se saobraćaj na Severu odvija redovno.

Inače, akcija „Čelični prsten“ u praksi Kosovske policije postoji već deceniju, ona se aktivira kada je na snazi operativni plan policije neposredno po izvršenju nekog (krivičnog) dela, ili bekstva iz zatvora i podrazumeva kontrolu vozila i lica.

Što se „alternativnih“ puteva tiče, u praksi Kosovske policije, oni se nazivaju „ilegalnim“. Na Severu Kosova, postoje, prema dogovoru Beograda i Prištine u Briselu – dva integrisana granična prelaza – Jarinje i Brnjak, i njima se odvija „legalan saobraćaj“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.