MZ povodom uspostavljanja avio saobraćaja: Negativan test za ulazak samo preporuka

Foto: Prištinski aerodrom

Kosovska vlada odlučila je 23. juna da ponovo uspostavi vazdušni saobraćaj i otvori prišinski aerodrom „Adem Jašari“. Ovom odlukom, koja stupa na snagu 28. juna preporučeno je da putnici sa sobom imaju negativan test na koronavirus ne stariji od 4 dana. Iz kosovskog Ministarstva zdravlja pojašnjavaju da posedovanje negativnog testa nije obavezno.

„Prema gorenavedenoj odluci, preporuka ne znači da je svaki putnik koji ulazi u Republiku Kosovo u obavezi da ima negativan RT-PCR test, to je samo preporuka koja pomaže građanima da imaju više informacija o svom zdravstvenom stanju u odnosu na Covid-19“, pojasnili su iz Ministarstva zdravlja dan nakon što je usvojena odluka o otvaranju vazdušnog saobraćaja.

Putnicima savetuju da bi trebalo da se raspitaju pre putovanja da li će im pri povratku u zemlju iz koje dolaze trebati negativan RT-PCR test.

Iz ovog ministarstva navode da je kosovski Institut za javno zdravlje započeo sa testiranjem uzoraka ljudi koji putuju van Kosova i njihovih pratioca, radi medicinskog tretmana.

Pročitajte još:

28. juna uspostavlja se vazdušni saobraćaj na Kosovu, preporučuje se negativan testPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.