Vukčević: Obradovao me poziv Haradinaju u Hag, naš posao nije bio uzaludan


„Poziv Ramušu Haradinaju u Hag me je iznenadio i obradovao, to je plod rada ekipe na čijem sam čelu bio. Mi smo još 2009. dokumentovali zločine koje je izvršila OVK radeći na slučaju trgovine organima“, rekao je bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević za N1.

„Kad smo prikupili dokaze da je bilo trgovine organima i da su žrtve bili Srbi mi smo pokušali to da razrešimo s Albancima. Otišao sam u Tiranu i prvi put se spomenulo ime Tačija. Pokušao sam da s albanskom tužiteljkom napravim dogovor, ona se slaže da su u pitanju najteža krivična dela. Dao sam joj spisak lokacija gde su sahranjeni ljudi kojima su odstranjeni organi, ona onda traži tri dana da razmotri i dobijamo negativan odgovor. Dik Marti dolazi u Beograd, zainteresuje se, kreće da istražuje i dolazi do čuvene rezolucije i potvrđuje ono do čega smo došli. Onda se formira specijalni tim s Klintom Vilijamsonom na čelu, koji saslušava 400 svedoka i onda nalazi da je tu počinjen zločin“.

Vukčević je rekao i da je Tribunal u Hagu išao tragovima Haradinajevih zločina, ali da se povukao kada su stigli do žute kuće jer za to nisu imali mandat da se bave zločinima van teritorije Jugoslavije.

„Uloga Haškog tribunala, odnosno Karle del Ponte i njenog glavnog istražitelja, Patrika Lopeza je bila u tome što su oni išli tragovima zločina Ramuša Haradinaja, jer Haški tribunal je imao mandat samo za Jugoslaviju, za bivšu Jugoslaviju, nije smeo da ide u Albaniju. Ali oni su slučajno prešli sever Albanije i došli su do te Žute kuće. Kad su videli to što su videli, oni su se povukli jer nemaju za to mandat, ali smo mi došli do tih informacija koje su potvrdile ono što smo i mi znali“.

Dok je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine sarađivalo u istrazi Klinta Vilijamsona, u Ustaničkoj je ispitano 400 svedoka, od kojih je svedočenje oko 35 postalo deo predmeta, objašnjava Vukčević dodajući da se radi o zločinima „na čijem čelu je bio Ramauš Haradinaj“.

Nakon formiranja, Kancelarija specijalnog tužilaštva u Hagu je ispitala još preko 35 osoba sa Kosova. Međutim, ovaj broj nije konačan i odnosi se samo na one koji su sami objavili ovu informaciju javno, dok samo tužilaštvo odbija da išta komentariše po ovom pitanju. Ipak kosovski mediji navode neimenovane izvore koji tvrde da je do sada ispitano oko 300 osoba sa Kosova.

„Ja sam prvi ukazao na to da je Ramuš Haradinaj likvidirao nekih 20 ljudi. Mi smo ih po imenima pobrojali“, navodi.

Dalje objašnjava da najnoviji poziv Haradinaju ne može da ima veze sa slučajem Radonjićkog jezera za koji se Haradinaju prethodno sudilo jer „su ti slučaji presuđeni“, a Haradinaju izrečena oslobađajuća presuda. Vukčević je odbio da spekuliše da li će protiv Haradinaja biti podignuta optužnica.

„To su potpuno drugi zločini. A ja vam kažem šta smo mi radili. Od Žute kuće i trgovine organima, ide Dik Marti, pa Vilijamson, a sve vreme smo i mi tu“.

Imajući u vidu vremenski period koji je protekao nakon izvršenja navodnih zločina, Vukčević objašnjava da je skoro nemoguće doći do materijalnih dokaza, zbog čega su svedoci ključni za građenje slučaja.

Bivši tužilac kaže da je još Diku Martiju skrenuo pažnju na zastrašivanje i likvidaciju svedoka.

„Imate prvo opomenu, zastrašivanje, pa likvidaciju, Haradinaj je to radio. Čim nanjuše da Albanci imaju komunikaciju sa srpskim vlastima, i ako zaključe da su dali informacije odmah se likvidira. Sud mora da zaštiti svedoke, bez zaštite nema postupka. Svedoci su presudni zato što vi nemate materijalne dokaze, ostaju vam samo svedoci. Vi putem svedoka dođete do neke materijalne istine, da je urađeno to što je urađeno. Mi smo dolazili do tih dokaza, do samog kraja i onda bi nestajali ljudi“.

Povezani članci:

Vladimir Vukčević o Specijalnom sudu: Optimističan, svedoci koji nestaju i dalje bolna tačka

Specijalni sud: Šesti pokušaj da se dođe do istine i pravdePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.