Kamenovana Osnovna škola u Gojbulji, policija pokrenula istragu

Selo Gojbulja
Foto: KoSSev

Osnovna škola „21. novembar“ u selu Gojbulja u opštini Vučitrn sinoć je kamenovana, saopštila je jutros Kancelarija za KiM. Pri ovom napadu, kažu, izlomljena su stakla na ulaznim vrata kao i nadzorna kamera. Isto potvrđuje i Kosovska policija, koja ipak navodi oprečne informacije o tome kada se ovaj incident dogodio. Njima je prijavljen juče i pokrenuli su istragu. 

Izvestivši o kamenovanju ove škole, Kancelarija za KiM prstom je direktno uperila u Prištinu, odnosno politiku koju „protiv Srba“ vodi tamošnji premijer.

„Ne može se shvatiti drugačije, nego kao otvorena pretnja Srbima na Kosovu i Metohiji, a ovakvi i slični napadi koji su gotovo svakodnevni, posledica su antisrpske politike Aljbina Kurtija“.

Znaju da su u pitanju Albanci i to, tvrde, ista grupa koja je i u prethodnom periodu takođe kamenovala školu, ali i: obijala vrata, lomila stakla i ispisivala pogrdne grafite na zidovima.

Za sve to, kažu, uredno je uvek bila obaveštena Kosovska policija, ali i EULEX i KFOR.

Ipak, tvrde, grupa nikada nije sankcionisana, uprkos tome što je, poručuju, svaki napad zabeležen nadzornim kamerama.

„Jasno je da ekstremisti dosledno i organizovano napadaju ustanove koje simbolišu institucionalno prisustvo Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, a ovo je posebno osetljivo pitanje, jer se radi o objektu koji pohađaju deca. Naglašavamo da kamenovanje Osnovne Škole u Gojbulji sasvim sigurno nije bezopasan izgred, već planirana akcija, koja ima za cilj ugrožavanje bezbednosti i zastrašivanje srpskog stanovništva“.  

Zbog toga su apelovali na međunarodne misije da pojačaju aktivnosti i preduzmu vidljive i odlučne korake – „kako bi se osigurala bezbednost Srba i srpskih institucija i sprečilo nasilje“.

Policija pokrenula istragu

Da se u Gojbulji dogodio incident, potvrđeno ja za KoSSev i u policiji regiona Mitrovica Jug.

Ipak, njihove se informacije ne poklapaju sa onim koje je u saopštenju iznela Kancelarija za KiM kada je reč o vremenu kada se incident dogodio.

Policija kaže – njima je slučaj prijavljen juče a dogodio se u nedelju.

„Povodom vašeg pitanja, juče je stigla prijava osoblja škole u ​​Gojbuljama o oštećenju prozora i školske kamere. Policijski istražitelji u Vučitrnu, u koordinaciji sa tužiocem slučaja, pokrenuli su istrage u vezi sa slučajem. To se dogodilo u nedelju tokom dana“, potvrdio je za KoSSev portparol stanice na jugu, Avni Zahiti.

Lica koja su kamenovala školu, kaže, za policiju još uvek nisu poznata.

Zbog toga je i pokrenuta istraga.

„Isražitelji rade na identifikovanju ovih lica. Sve dok se oni ne otkriju, ne možemo nagađati“, istakao je Zahiti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.